«Αποφυλακιστήριο» με περιοριστικούς όρους, που δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση του Επαμεινώνδα Κορκονέα από την Αμφισσα και επιβάλλουν την υποχρεωτική εμφάνισή του δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, έδωσαν χθες με την απόφασή τους οι δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας.


Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος, διά του συνηγόρου του κ. Αλέξη Κούγια, επικαλούμενος το Σύνταγμα και τον νόμο, αντέλεξε στην επιβολή των περιοριστικών όρων διερωτώμενος «πώς είναι δυνατόν να στερείται ο εντολέας μου το δικονομικό του δικαίωμα να ζήσει ελεύθερος». Εννέα μέρες πριν συμπληρωθεί το 18μηνο ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης που αυτοδικαίως ισοδυναμεί με αποφυλάκιση για όλους τους κατηγορουμένους, οι δικαστές διαβλέποντας ότι μέχρι τότε δεν υπάρχει περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με ομόφωνη απόφασή τους επέβαλαν περιοριστικούς όρους στους δύο ειδικούς φρουρούς Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κάθονται στο εδώλιο.

«Νομίμως και παραδεκτώς το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στους κατηγορουμένους περιοριστικούς όρους μετά τη λήξη του 18μήνου», όπως είπε η πρόεδρος κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου, ανακοινώνοντας την ομόφωνη απόφαση που έλαβε με τους δύο τακτικούς δικαστές κ.κ. Νταή και Βώττη.

Συγκεκριμένα, οι δύο κατηγορούμενοι από την επόμενη Κυριακή 6 Ιουνίου 2010 θα είναι και με τη βούλα του νόμου ελεύθεροι, υπό τους εξής περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση απομάκρυνσής τους από την Αμφισσα, υποχρεωτική διαμονή τους στην πόλη όπου θα δηλώσουν εγκαίρως πριν από την αποφυλάκισή τους και υποχρεωτική εμφάνισή τους στο αστυνομικό τμήμα κάθε πρωί στις οκτώ και κάθε βράδυ στις δέκα.

Η πρόταση εισαγγελέα. Οι δικαστές με την απόφασή τους ακολούθησαν την πρόταση που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας κ. Χαράλαμπος Λακαφώσης, εκφράζοντας τη νομική άποψη ότι αρμοδιότητα για την «τύχη» των κατηγορουμένων έχουν οι δικαστές που θα τους κρίνουν και όχι το Συμβούλιο Εφετών, όπως αντέτειναν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βασ.. Σαραλιώτη, κ.κ. Γ. Αλετράς και Ευθ. Καραΐσκος. Εντύπωση προκάλεσε μάλιστα η δημόσια τοποθέτηση του εισαγγελικού λειτουργού, ο οποίος απαντώντας στις αιτιάσεις της υπεράσπισης για σκληρούς περιοριστικούς όρους και «οιωνεί εκτοπίσματός» τους σημείωσε ότι η επιβολή των συγκεκριμένων όρων πέραν της νομικής αναγκαιότητας «διατυπώνουν τη διάθεσή μου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενους κινδύνους, αν αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο, όπως πληροφορούμαι».

«Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας δηλώνει ότι θα αναμένει τη συμπλήρωση του 18μήνου για να αφεθεί ελεύθερος χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, όπως προβλέπουν οι διατάξεις της δικονομίας. Ο κατηγορούμενος δεν θα μπορεί να νιώθει ελεύθερος, όπως θέλει ο νομοθέτης. Για ποιον λόγο μετά την αποφυλάκισή του η θέση του να γίνει δυσχερέστερη αντί ευχερέστερη; Οι όροι είναι χειρότεροι από τη φυλακή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας καταγράφοντας με τον τρόπο αυτό τη διαφωνία του στην επιβολή των όρων, αφού ο κατηγορούμενος θα έχει συμπληρώσει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησής του.

«Είναι αδιανόητο να δηλώνει ο κατηγορούμενος, διά του συνηγόρου του, ότι δεν θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου για τους περιοριστικούς όρους», σχολίασαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής κ.κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαρακτηρίζοντας «νομικά παράδοξη» και «κενοφανή» την άποψη της υπεράσπισης.