Ο «Καλλικράτης» σηµατοδοτεί τη νέα µεταπολίτευση για τη χώρα, υποστηρίζει ο νοµάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, ο οποίος δεν κρύβει το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Σηµειώνει για τη Δηµόσια Διοίκηση ότι τη χαρακτηρίζουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, πελατειακές εξαρτήσεις, αδιαφανής συγκεντρωτισµός. Και προσθέτει ότι τα φαινόµενα αυτά ξεπερνιούνται µόνο µε ισχυρά σοκ και διάθεση ανατροπής.


1 Το ΔΝΤ σώζει την Ελλάδα;

Η Ελλάδα θα σωθεί µε τις δικές της δυνάµεις και όχι από αλλότρια βούληση. Ο καλός εαυτός µας είναι ο µοναδικός σύµµαχός µας. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάµε ότι µας δανείζουν, δεν µας χαρίζουν… 2 Και το πολιτικό σύστηµα;

Αναπόφευκτα υφίσταται τριγµούς, οι οποίοι µπορούν να οδηγήσουν σε δηµιουργικές υπερβάσεις. Χρειαζόµαστε νέους κανόνες θεσµικής λειτουργίας που θα προέλθουν µέσα από µία νέα κοινωνική και ηθική συµφωνία µε τους πολίτες.

3 Δύο µεγάλες αλλαγές που περιµένετε;

Φορολογική δικαιοσύνη και ριζική αλλαγή του µοντέλου διακυβέρνησης, µε γενναία στροφή στην αποκέντρωση και την ενίσχυση της τοπικής δηµοκρατίας. 4 Είστε υπέρ του εκλογικού συστήµατος γερµανικής έµπνευσης;

Με την κατάλληλη προσαρµογή του στα ελληνικά δεδοµένα, θα συµβάλει στην υπέρβαση της κρίσης αντιπροσώπευσης και στην εξυγίανση της δηµόσιας ζωής.

5 Τέσσερα χρόνια νοµάρχης. Η εµπειρία σας από τη Δηµόσια Διοίκηση;

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, πελατειακές εξαρτήσεις, αδιαφανής συγκεντρωτισµός.

Φαινόµενα που ξεπερνιούνται µόνο µε ισχυρά σοκ και διάθεση ανατροπής.

6 Περικοπές µισθών ή αναδιάρθρωση, δηλαδή µείωση των δηµοσίων υπαλλήλων;

Πέρα από ποσοτικές προσεγγίσεις, απαιτείται η θεαµατική βελτίωση της παραγωγικότητας της Δηµόσιας Διοίκησης µε σύστηµα κινήτρων, ορθολογική αξιοποίηση και αξιολόγηση του προσωπικού.

7 Ο «Καλλικράτης» ξεκινά.

Ηταν αυτό που περιµένατε;

Σηµατοδοτεί τη νέα µεταπολίτευση για τη χώρα µας.

Αγωνισθήκαµε γι’ αυτή τη µεταρρύθµιση, η οποία εκπορεύεται από τα ίδια τα σπλάγχνα του αυτοδιοικητικού κινήµατος.

8 Ο «Καλλικράτης» για τη Μαγνησία…

Λιγότεροι και ισχυρότεροι δήµοι, που εναρµονίζονται µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νοµού: αστικότητα (πολεοδοµικό συγκρότηµα Βόλου), ορεινότητα (Πήλιο, Οθρυς) και νησιωτικότητα (Βόρειες Σποράδες).

9 Ο «Καλλικράτης» για την περιφέρεια…

Αντίδοτο στη σηµερινή κρίση και εργαλείο διαφάνειας και συµµετοχής. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας µπορεί να αναδειχθεί ως το τρίτο ισχυρότερο διοικητικό και οικονοµικό κέντρο της χώρας.

10 Ο νοµάρχης θέλει να διεκδικήσει την εκλογή του ως περιφερειάρχης;

Ο κάθε νοµάρχης. Αρκεί βεβαίως να έχει ευρεία αποδοχή, να εγγυάται κοινωνικά και πολιτικά ανοίγµατα και να διαθέτει σύγχρονο πνεύµα διοίκησης, εναρµονισµένο µε τον «Καλλικράτη». 11 Οι βουλευτές αρωγοί ή αντίπαλοι;

Οταν συµβάλλουν δηµιουργικά στην προώθηση των τοπικών θεµάτων, αρωγοί και συνεργάτες. Οταν υπηρετούν νοοτροπίες λαϊκισµού και πελατειακών σχέσεων, τροχοπέδη και βαρίδια… 12 Αν εκλεγείτε περιφερειάρχης, ποιοι είναι οι τρεις πρώτοι στόχοι σας για τη Θεσσαλία;

Ορθολογική διαχείριση νερών – στήριξη ποιοτικής γεωργίας. Ανάπτυξη πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τουρισµού.

Σύνδεση πανεπιστηµίου µε περιφερειακή ανάπτυξη.

13 Ο Δήµος Βόλου, µεγάλος πλέον. Δυνατός;

Πανίσχυρος, µε προοπτική, συµπληρωµατικές δραστηριότητες, ελκυστικός και πολυεπίπεδος.

14 Το αεροδρόµιο της Νέας Αγχιάλου, πόλος ανάπτυξης ολόκληρης της Θεσσαλίας;

Είναι το αεροδρόµιο όλων των Θεσσαλών, µε τεράστια ανταποδοτικά οφέλη για τον τουρισµό και την περιφερειακή οικονοµία. Συνδέσαµε αεροπορικά τη Θεσσαλία µε τους σηµαντικότερους ευρωπαϊκούς προορισµούς, χωρίς καµία βοήθεια από το κεντρικό κράτος.

15 Η λίµνη Κάρλα ξαναγεννιέται. Τι σηµαίνει αυτό για την ανάπτυξη;

Προτείνουµε ένα ολοκληρωµένο σχέδιο δράσης για τη µελλοντική πράσινη ανάπτυξη της περιοχής. Το νέο προϊόν µε ονοµασία προέλευσης «Κάρλα» θα είναι ένα µείγµα αθλητικών, οικοτουριστικών, αγροτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. 16 Η θέση σας για το έργο του Αχελώου;

Εργο εθνικής σηµασίας, µε εξόχως περιβαλλοντικό χαρακτήρα, απολύτως αναγκαίο για την αποτροπή της ερηµοποίησης του θεσσαλικού κάµπου.

17 Πράσινοι Μεσογειακοί Αγώνες. Είναι εφικτό;

Εάν αποφύγουµε υπερβολές και σπατάλες και αξιοποιήσουµε τις υφιστάµενες υποδοµές, θα είναι χρυσή ευκαιρία για την προβολή της περιοχής και τον ανασχεδιασµό της ανάπτυξης της Θεσσαλίας σε πράσινη κατεύθυνση.

18 Πρωτοπορεί η Μαγνησία στην εφαρµογή των νέων τεχνολογιών;

Στη Μαγνησία λειτουργεί η πιο εξελιγµένη «ψηφιακή τάξη» στη χώρα, έχουν εγκατασταθεί δύο διαδραστικοί σχολικοί πίνακες, έγινε η πιλοτική προώθηση του ηλεκτρονικού βιβλίου, η πρώτη διαδικτυακή µαθητική διαβούλευση για αναπτυξιακά θέµατα, ενώ έχουν εγκατασταθεί ευρυζωνικά δίκτυα στα πιο αποµακρυσµένα σηµεία του νοµού.

19 Εκπέµπετε SΟS για το Πήλιο. Κινδυνεύει;

Ο κίνδυνος αλλοίωσης των φυσικών και των παραδοσιακών χαρακτηριστικών του Πηλίου από τα συµφέροντα βρίσκεται προ των πυλών. Χρέος µας είναι να οργανώσουµε τις αντιστάσεις µας και να τροποποιήσουµε το θεσµικό πλαίσιο προστασίας του βουνού.

20 Σχέσεις Μαγνησίας – Λάρισας. Ανταγωνισµός ή συνεργασία;

Η αναπτυξιακή συµµαχία Λάρισας – Βόλου αποτελεί µονόδροµο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Ενα τέτοιο ηγετικό δίπολο στο κέντρο της χώρας θα λειτουργήσει καταλυτικά για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης.