ΕΝΑ ΠΤΕΡΩΤΟ αρπακτικό που ζούσε στον πλανήτη πριν από 125 εκατομμύρια χρόνια είναι ο πρώτος γνωστός σε εμάς δηλητηριώδης δεινόσαυρος, ο οποίος παρέλυε τα θύματά του με δηλητήριο με τρόπο παρόμοιο εκείνου των φιδιών. Ο Sinornithosaurus millenii, ένας δεινόσαυρος σε μέγεθος γαλοπούλας, είχε δόντια με ραβδώσεις απ΄ όπου περνούσε το δηλητήριο και μια «θήκη» στην άνω γνάθο στην οποία πιθανότατα βρίσκονταν οι αδένες που περιείχαν το δηλητήριο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Η νέα έρευνα προσφέρει τις πιο ισχυρές αποδείξεις για την ύπαρξη δηλητηριώδών δεινοσαύρων και παρ΄ ότι το ζήτημα αυτό απασχολούσε τους επιστήμονες εδώ και πολύ καιρό- το είδος των Dilophosaurus το είδαμε στην ταινία «Τζουράσικ Παρκ» να φτύνουν δηλητήριο- μέχρι πρόσφατα δεν είχαν βρεθεί απολιθώματα ώστε να επιβεβαιωθεί. Το 2001 ένα ραβδωτό δόντι από έναν θηρόποδο δεινόσαυρο ανακαλύφθηκε στο Μεξικό και ακολούθησε μεγάλη έρευνα από αμερικανικά πανεπιστήμια. Τώρα οι ειδικοί λένε πως το είδος αυτό δεν χρησιμοποιούσε το δηλητήριο για να σκοτώσει αλλά για να ακινητοποιήσει τη λεία του και να τη σκοτώσει αργότερα, όπως κάνουν κάποια είδη φιδιών και σαυρών σήμερα.

Όπως λέει ο Ντέιβιντ Μπέρνχαμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, «το θύμα δεν προλάβαινε να το δει. Έπεφτε πίσω του από ένα χαμηλό κλαδί δέντρου και επετίθετο αστραπιαία. Μόλις έμπηγε τα δόντια του στο πίσω μέρος του λαιμού το δηλητήριο παρέλυε το θήραμα, το οποίο ζούσε ακόμα και παρακολουθούσε το αρπακτικό να το καταβροχθίζει σιγά σιγά».

Αντίθετα με τα όσα πιστεύουν πολλοί, οι δεινόσαυροι δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με τα σημερινά ερπετά και αυτό σημαίνει ότι τα ραβδωτά δόντια αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα στα φίδια.