Ο Ιησούς ήταν Εβραίος και ο χριστιανισμός ανατολίτικη θρησκεία. Έτσι, οι οπαδοί του Χίτλερ αναβίωσαν την παγανιστική γιορτή του Υuletide- δίνοντας στον Φύρερ τον ρόλο του μεσσία. Και τα Χριστούγεννα, κατά τη διάρκεια αυτής της σκοτεινής παρένθεσης στην Ιστορία, έγινε μια γιορτή με κουλουράκια- σβάστικες και τον θεό Οντίν.


Εξήντα πέντε χρόνια αφότου οι Γερμανοί γιόρτασαν τα τελευταία Χριστούγεννα του Τρίτου Ράιχ, μία έκθεση στην Κολωνία δείχνει για πρώτη φορά τις μεθόδους προπαγάνδας στις οποίες είχε καταφύγει το ναζιστικό κόμμα προκειμένου να βγάλουν τον Χριστό από τα Χριστούγεννα. Στην έκθεση περιλαμβάνονται διακοσμητικά για το δέντρο σε σχήμα σβάστικας ή σε σχήμα SS, κατάλογοι καταστημάτων για Αρίους που περιλαμβάνουν δώρα για αγόρια- ναζιστικά τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και πολυβόλα-, καθώς και μουσική για κάλαντα που δεν είχαν καμία χριστιανική αναφορά. Λιγότερο χριστιανική

«Ο Ιησούς ήταν Εβραίος. Αυτό αποτελούσε πρόβλημα αλλά και πρόκληση για τους ναζί» εξηγεί η Τζούντιθ Μπρούερ, η οποία οργάνωσε την έκθεση, χρησιμοποιώντας αντικείμενα που συγκέντρωσε τα τελευταία 30 χρόνια. «Η πιο δημοφιλής χριστιανική γιορτή της χρονιάς δεν ταίριαζε με τη ρατσιστική ιδεολογία. Έπρεπε να αντιδράσουν κάνοντάς την λιγότερο χριστιανική».

Η προσπάθεια άρχισε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους ναζί το 1933, λέγοντας πως τα Χριστούγεννα βασίζονταν σε παλαιότερες παραδόσεις των λαών της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης. Για παράδειγμα, η παραμονή των Χριστουγέννων, υποστήριζαν, δεν είχε καμία σχέση με τον Χριστό αλλά ήταν η ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου- η σκανδιναβική γιορτή του Υuletide που ήταν η «ιερή νύχτα κατά την οποία ξαναγεννιόταν ο ήλιος». Η σβάστικα, υποστήριζαν οι ναζί, αποτελούσε αρχαίο σύμβολο του ήλιου, ενώ τον ρόλο του Αϊ-Βασίλη ανέλαβε ο αρχαίος θεός των Σκανδιναβών Οντίν που γύριζε τη Γη πάνω σε ένα άσπρο άλογο προκειμένου να αναγγείλει την έλευση του χειμερινού ηλιοστασίου.

Βρήκαν τη λύση

Όσο για το άστρο που στόλιζε την κορυφή του δέντρου, εκεί τα πράγματα ήταν δύσκολα διότι, όπως λέει η Μπρούερ, «είτε θα ήταν το εξάκτινο αστέρι του Δαβίδ είτε το πεντάκτινο της Σοβιετικής Ένωσης». Έτσι οι ναζί το αντικατέστησαν με σβάστικες, τους γερμανικούς «τροχούς του ήλιου» και τους σκανδιναβικούς «ρούνους» που χρησιμοποιούσαν ως σύμβολο τα SS. Η «Άγια Νύχτα» απέκτησε νέους στίχους που μιλούσαν για την έλευση όχι του Ιησού αλλά του «Σωτήρα Φύρερ».

Οι ναζί κράτησαν πάντως την παράδοση του ανάμματος πολλών κεριών. Κάποια από τα κεριά όμως κατασκευάζονταν στο στρατόπεδα συγκέντρωσης του Νταχάου και στέλνονταν ως δώρα στα πιο πιστά μέλη των SS.

ΣΒΑΣΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

Τα άστρα στην κορυφή των δέντρων ήταν σβάστικες, ενώ η «Άγια Νύχτα» απέκτησε νέους στίχους για την έλευση του «Σωτήρα Φύρερ»