Τις τελευταίες εβδομάδες διανύουμε την ακμή της πανδημίας από τον ιό της γρίπης Η1Ν1/09. Πολύς λόγος έχει γίνει για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια του προληπτικού εμβολιασμού. Πολύ λιγότερος όμως γίνεται για την κλινική εικόνα αυτής της γρίπης, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση στον κόσμο και να θεωρείται κάθε εμπύρετο νόσημα ως η νέα γρίπη.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της νέας γρίπης είναι απότομη εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα πιο συχνά κλινικά ευρήματα είναι: απότομη εισβολή πυρετού πάνω από 38 C (95%), βήχας (85%), αδυναμίακαταβολή δυνάμεων (40%), ρίγος (37%), μυαλγίες (36%), ρινική συμφόρηση (36%), πονόλαιμος (30%), κεφαλαλγία (30%).

Συχνά είναι και τα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως έμετος (28%) και διάρροια (24%), τα οποία είναι σπάνια στην εποχική γρίπη. Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι μπορεί να μην εμφανίζουν την τυπική κλινική εικόνα.

Η συμπτωματολογία διαρκεί 2 έως 5 ημέρες.

Μεγαλύτερη διάρκεια των συμπτωμάτων (ιδιαίτερα του πυρετού) και εμφάνιση δύσπνοιας καθιστούν απαραίτητη την ιατρική συνδρομή για να αποκλειστούν επιπλοκές, όπως η πνευμονία.

Υποξεία έναρξη πολύ ήπιων συμπτωμάτων και κυρίως η απουσία πυρετού καθιστούν αμφίβολη τη νόσηση από τον ιό Η1Ν1/09 και πιο πιθανή την προσβολή από έναν από τους περίπου 200 ιούς του κοινού κρυολογήματος.

Η ασθένεια δεν είναι σοβαρή στους περισσότερους ασθενείς και δεν χρειάζεται ιατρική παρέμβαση ή χορήγηση αντιιικών φαρμάκων, αφού αυτοϊάται. Η θεραπεία είναι συμπτωματική.

Στην περίοδο πανδημίας γρίπης από τον ιό Η1Ν1/09 που διανύουμε, όταν ένας ασθενής έχει τα τυπικά συμπτώματα γρίπης, τότε είναι βέβαιο ότι πάσχει από τη νέα γρίπη. Κανένα διαγνωστικό τεστ δεν είναι απαραίτητο για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Διαγνωστικός έλεγχος και χορήγηση αντιιικών φαρμάκων γίνεται κατά περίπτωση σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή ανοσοκατασταλμένους.

Ο δρ Αντώνης Δημητρακόπουλος είναι ειδικός παθολόγος, ειδικός σύμβουλος Αιγινήτειου Νοσοκομείου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από