ΠΕΘΑΝΕ ΧΘΕΣ σε ηλικία 90 ετών ο Νικόλαος Μακαρέζος, ένας από τους τρεις πρωταγωνιστές – μαζί με τους Παπαδόπουλο και Παττακό- της χούντας του 1967.

Γεννημένος στη Γραβιά Παρνασσίδος της Φωκίδας, ήταν απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και αγγλικών και αμερικανικών σχολών πυροβολικού. Έλαβε μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έφτασε στον βαθμό του συνταγματάρχη. Ο Ν. Μακαρέζος ορίστηκε ύστερα από το πραξικόπημα «υπουργός Συντονισμού» και ήταν «αντιπρόεδρος» στις περισσότερες από τις δικτατορικές κυβερνήσεις- ουσιαστικά ήταν το Νο2 της χούντας.

Παρέμεινε υπουργός μέχρι τον Νοέμβριο του 1973 οπότε η ομάδα Παπαδόπουλου ανατράπηκε από την ομάδα Ιωαννίδη.

Μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την κατάρρευση της χούντας, συνελήφθη και κρατήθηκε σε ξενοδοχείο της Τζιας. Στις 23 Αυγούστου του 1975 οδηγήθηκε σε δίκη μαζί με άλλους πραξικοπηματίες, όπου και κρίθηκε ένοχος εσχάτης προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο. Στη συνέχεια η ποινή του μετατράπηκε από τον Κ. Καραμανλή σε ισόβια και μεταφέρθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού, αφού είχε εκτίσει μέρος της ποινής σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα.

Το 1990 αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Ο Μακαρέζος είχε δηλώσει μεταμέλεια για ορισμένες από τις πράξεις του στη διάρκεια της επταετίας, ωστόσο δεν παρέλειπε να προκαλεί μιλώντας για «επιτεύγματα» της οικονομίας στη διάρκεια της θητείας του. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στο Νεκροταφείο Παπάγου.