Σε νέα, την τέταρτη κατά σειρά, αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεών της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2008 προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, ανεβάζοντας το σχετικό ποσοστό στο 5% του ΑΕΠ, από 4,8% που ήταν πριν από μόλις μία εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύει τη δήλωση χθες του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ότι «δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί».

Η νέα αναθεώρηση κοινοποιήθηκε- εκπρόθεσμα μάλιστα- στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, προκαλώντας εκνευρισμό στους κοινοτικούς αξιωματούχους, καθώς δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστες ημέρες από την προηγούμενη αλλαγή. Είναι φανερό ότι η εικόνα που μεταδίδει η χώρα είναι αυ τή της αναξιοπιστίας, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει χάσει τον έλεγχο, αφού δεν μπορεί ούτε καν να υπολογίσει σωστά το έλλειμμα της προηγούμενης χρονιάς, όπως παρατηρούν κοινοτικές πηγές.

Προς νέα αναθεώρηση

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα, στις 22 Απριλίου, τις εκτιμήσεις της για τα ελλείμματα όλων των κρατών-μελών και εκεί θα περιλάβει και τα στοιχεία για την Ελλάδα, τα οποία είναι πιθανόν να συνοδεύονται από επιφυλάξεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, το έλλειμμα του 2008 θα αναθεωρηθεί και πάλι προς τα πάνω τους επόμενους μήνες. Το ποσοστό του 5% του ΑΕΠ σημαίνει ότι φέτος και το 2010 πρέπει να ληφθούν μέτρα ισοδύναμα με μείωση του ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ. Το ποσόν είναι υπερβολικά υψηλό και για να εξασφαλισθεί, η κυβέρνηση θα καταφύγει οπωσδήποτε στην επιβολή σκληρών μέτρων και κυρίως νέων υψηλών φόρων. Αυτό αναμένεται να συμβεί τον Ιούνιο, μετά τις ευρωεκλογές. Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του 2008 στον προϋπολογισμό του ίδιου έτους είχε εκτιμηθεί στο 1,6% του ΑΕΠ. Στον προϋπολογισμό του 2009, τον Δεκέμβριο του 2008, είχε εκτιμηθεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υπεβλήθη στις Βρυξέλλες στις αρχές Φεβρουαρίου είχε υπολογισθεί στο 3,7%. Στην κοινοποίηση στην Εurostat, στα τέλη του περασμένου μήνα είχε ανακοινωθεί ποσοστό 4,8%. Στη συνέχεια, εκπρόθεσμα ανακοινώθηκε το 5% του ΑΕΠ.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος και ταυτόχρονα να ενισχύσει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους», δήλωσε χθες ο κ. Παπαθανασίου. Για να απαντήσει η κ. Λ. Κατσέλη του ΠΑΣΟΚ ότι «η κυβέρνηση τα κατάφερε να φέρει την ελληνική οικονομία στα χάλια που την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 1993».

tips

Το ποσοστό του 5% του ΑΕΠ σημαίνει ότι φέτος και το 2010 πρέπει να ληφθούν μέτρα ισοδύναμα με μείωση του ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ