Όχι στην υπουργική απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και «Καλλιστώ». Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν ότι η κοινή υπουργική απόφαση για την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για την προστασία της περιοχής από αυτά που καλείται να λύσει.

«Στην υπουργική απόφαση δίνεται έμφαση στη χωροθέτηση δραστηριοτήτων που επιφυλάσσουν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δεν δίνεται προτεραιότητα στις αναγκαίες ρυθμίσεις για την προστασία αυτής της οικολογικά σημαντικής και ευαίσθητης περιοχής. Για παράδειγμα, η εξαίρεση της λιμνοθάλασσας Βάσοβα από το καθεστώς προστασίας, ικανοποιεί τα επενδυτικά σχέδια για εγκατάσταση δεξαμενών υγρών καυσίμων αλλά δεν συνάδει με την προστασία της περιοχής», τονίζουν οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Επισημαίνουν επίσης ότι η κοινή υπουργική απόφαση διαχωρίζει αυθαίρετα την περιοχή της πρώην «Φωνής της Αμερικής» (μια παραθαλάσσια έκταση 8.000 στρεμμάτων στο Δέλτα του Νέστου), ως διαφορετική ζώνη, με μοναδικό κριτήριο το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. «Εξαιτίας των χαμηλής έντασης χρήσεων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, η «Φωνή της Αμερικής» είναι σήμερα σημαντικό καταφύγιο της άγριας ζωής. Μεταξύ άλλων, εκεί φιλοξενείται και ο μεγαλύτερος και πιο υγιής πληθυσμός τσακαλιών στην Ελλάδα. Αδιαφορώντας για την οικολογική αξία της περιοχής, η υπουργική απόφαση αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την κατασκευή και εγκατάσταση ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων στάθμευσης, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και επεξεργασίας λυμάτων».

Όπως σημειώνει η Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια δράσεων Επιστημονικής Τεκμηρίωσης του WWF Ελλάς, «Χρειάστηκε να ξεσπάσει ένα τεράστιο σκάνδαλο γύρω από τη Λίμνη Βιστωνίδα για να αναγκαστεί ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να εκτελέσει τα αυτονόητα καθήκοντά του: να προωθήσει ρυθμίσεις για τον χαρακτηρισμό του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας και Θράκης που εκκρεμούσαν από το 1999. Οι επιλογές όμως σε ένα Εθνικό Πάρκο θα πρέπει να ορίζονται με βάση την οικολογική αξία της περιοχής και όχι τις επενδυτικές βλέψεις που έχουν εκδηλωθεί», καταλήγει η κ. Μαραγκού.

Οι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να ανακαλέσει την κοινή υπουργική απόφαση και να προχωρήσει άμεσα σε σχεδιασμό Προεδρικού Διατάγματος, με βασική κατεύθυνση την ουσιαστική και μακροπρόθεσμη προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της Βιστωνίδας και των γειτονικών υγροτόπων.