Πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο φέρνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα, την ώρα που εκατομμύρια αμερικανοί ψηφίζουν για να αναδείξουν τον 44ο πρόεδρο της χώρας.

Σε πέντε από τις οκτώ κρίσιμες πολιτείες προηγείται ο Μπάρακ Ομπάμα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Zogby που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι ίδιες εταιρείες έδιναν την Κυριακή στον Ομπάμα προβάδισμα εφτά μονάδων έναντι του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Τζόν Μακέιν, ενώ σήμερα η ψαλίδα μεγαλώνει στις 11 ποσοστιαίες μονάδες. Το ποσοστό λάθους στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι +/-2,9%.

Τα νέα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ομπάμα προηγείται με μία μονάδα στην Φλόριντα, με δύο στο Οχάιο και με μεγαλύτερο ποσοστό στην Βιρτζίνια και την Νεβάδα.

Οι κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν σήμερα, πρώτα στα μικρά χωριά Ντίξβιλ Νοξ και Χαρτς Λοκέισον του Νιού Χάμσαϊρ ,όπου κατοικούν συνολικά 120 άτομα. Συμφωνα με το CNN,οι εκλογείς του Ντίξβιλ Νοξ έδωσαν 15 ψήφους στον Ομπάμα και 6 στον Μακ Κέην.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα περισσότεροι από 130 εκατομμύρια ψηφοφόροι –αριθμός που σηματοδοτεί ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η μαζική αυτή συμμετοχή θα ενισχύσει τον Ομπάμα, καθώς αναμένεται ότι για πρώτη φορά θα πάνε στις κάλπες περισσότεροι έγχρωμοι και νέοι ψηφοφόροι. Ενδεικτικό είναι ότι στις 30 στις οποίες έχει επιτραπεί η πρόωρη ψηφοφορία πριν από 15 ημέρες, μέχρι στιγμής έχουν ασκήσει το εκλογικό ους δικαίωμα 29 εκατομμύρια ψηφοφόροι και σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Τζόρτζ Μέισον, στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν ψηφίσει τον Ομπάμα.

Στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους επενδύουν τις ελπίδες τους οι Ρεπουμπλικάνοι, ώστε να ανατρέψουν το ρεύμα υπέρ του Ομπάμα.

Στην ανατολική ακτή, τα περισσότερα εκλογικά κέντρα ανοίγουν από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδος) . Στις υπόλοιπες πολιτείες η ψηφοφορία ξεκινά από τις 15:00 ως τις 17:00 (ώρα Ελλάδος), στην Αλάσκα στις 18:00 και στη Χαβάη στις 19:00 (πάντα ώρα Ελλάδος).

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα στις 01.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

Οι δύο αντίπαλοι για την προεδρία έδιναν τη μάχη τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Μάλιστα χθες, ο Μακ Κέην επισκέφτηκε επτά πολιτείες, από την Φλόριντα ως την Αριζόνα. Όσο για τον Μπάρακ Ομπάμα, η τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στιγματίστηκε με μια δυσάρεστη είδηση: τον θάνατο της 86χρονης γιαγιάς του Μάντλιν Ντάχμαν, η οποία τον μεγάλωσε από 10 ετών.

Οι δημοσκοπήσεις

Φλόριντα, Οχάιο, Βιρτζίνια και Νεβάδα είναι οι πολιτείες στις οποίες οι σημερινές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Ομπάμα να προηγείται. Είναι πολιτείες, τις οποίες κέρδισε ο Μπους στις εκλογές του 2004 και δίνουν 65 εκλέκτορες. Αν προσθέσει κανείς σε αυτές και τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Τζον Κέρι στις εκλογές του 2004, στις οποίες ο Ομπάμα εμφανίζεται να έχει ένα ασφαλές προβάδισμα, το σύνολο των εκλεκτόρων φτάνει τους 317, τη στιγμή που για τον Λευκό Οίκο απαιτούνται τουλάχιστον 270 εκλέκτορες.

Στην τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Zogby, ο Ομπάμα προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Πενσυλβάνια, ενώ στο Μισούρι οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν από 49%. Ο Μακέιν προηγείται του Ομπάμα με 5% στην Ιντιάνα και με 1% στη Βόρεια Καρολίνα.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της ομώνυμης εταιρείας δημοσκοπήσεων Τζον Ζόγκμπι, «το προβάδισμα του Ομπάμα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, γιατί όπως φαίνεται οι αναποφάσιστοι κατέληξαν υπέρ της αλλαγής που υποστηρίζει ο Δημοκρατικός υποψήφιος».

Η αναμέτρηση προβλέπεται σκληρή στις δύο πολιτείες που δίνουν τους περισσότερους εκλέκτορες, την Φλόριντα (27) και το Οχάιο (20). Μια νίκη του Ομπάμα στις πολιτείες αυτές θα διαλύσει κάθε ελπίδα του Μακέιν, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στην Φλόριντα ο Ομπάμα προηγείται με 49% έναντι 48% του Μακέιν και στο Οχάιο με 49% έναντι 47%. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών διεύρυνε το προβάδισμά του στην Νεβάδα από 8 σε 11 ποσοστιαίες μονάδες και στην Βιρτζίνια από 6 στις 9 μονάδες. Ο Ομπάμα προηγείται με μεγάλο ποσοστό ανάμεσα στους ανεξάρτητους (24%) και στις γυναίκες (19%).

Το προβάδισμα του Μακέιν ανάμεσα στους λευκούς ψηφοφόρους μειώθηκε κατά 6 μονάδες, ενώ ανάμεσα στους ισπανόφωνους συγκεντρώνει ποσοστό 29%. Στις προηγούμενες εκλογές ο Μπους είχε συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% ανάμεσα στους ισπανόφωνους.

Οι προκλήσεις

Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές και να έχουν οράματα διαμετρικά αντίθετα, όμως όποιος και να αναδειχθεί νικητής στην σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα έχει να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις. Την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ αλλά και δύο ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους για το 95% των μισθωτών, να προωθήσει μια πολιτική μεγάλων έργων υποδομής και να εγγυηθεί την ιατρική περίθαλψη για όλους τους Αμερικανούς. Ο Μακ Κέην δεσμεύεται να μειώσει τη φορολογία για όλους και για τους πολύ πλουσίους.

Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Ομπάμα έχει δεσμευτεί να αποσύρει τους αμερικανούς στρατιώτες από το Ιράκ «σταδιακά και συνετά» εντός 16 μηνών και να εστιάσει τις προσπάθειές του στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Ο Μακ Κέην έχει καταστήσει σαφές ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν από το Ιράκ μετά την νίκη.