Oι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να εκπέμπουν επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας ικανά να βλάψουν το δέρμα, προειδοποίησε η βρετανική κυβερνητική υπηρεσία για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας. Η υπηρεσία εξέδωσε μια «προληπτική οδηγία», όπως τη χαρακτηρίζει, αφού μέτρησε τα επίπεδα του υπεριώδους φωτός που εκπέμπονται από τους λαμπτήρες έπειτα από σχετικό αίτημα οργανώσεων ασθενών.

Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας υπάρχουν στην αγορά εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια σε δύο εκδοχές: τη «γυμνή», όπου το γυάλινο πηνίο είναι ορατό, και την «καλυμμένη», όπου το πηνίο βρίσκεται μέσα σ΄ ένα δεύτερο στρώμα γυαλιού και μοιάζει περισσότερο με συμβατικό λαμπτήρα.

Ακτινοβολία. Η έρευνα έδειξε ότι ένας στους πέντε «γυμνούς» λαμπτήρες εκπέμπει, όταν βρεθεί πολύ κοντά (λιγότερο από 3 εκατοστά) στο δέρμα, υπεριώδη ακτινοβολία αντίστοιχη εκείνης που δέχεται κανείς «μια ηλιόλουστη ημέρα το καλοκαίρι», και άρα απαιτείται «κάποια προσοχή». Όταν το φως απομακρύνεται πέραν των 30 εκατοστών, τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι κατώτερα από εκείνα που δέχεται κανείς όταν εκτίθεται στον ήλιο μια ηλιόλουστη ημέρα του χειμώνα, και άρα «δεν προκαλούν ανησυχία».

Οι «γυμνοί» λαμπτήρες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν αυτός που τους χρησιμοποιεί, βρίσκεται πιο κοντά από 30 εκατοστά στον λαμπτήρα για πάνω από μία ώρα την ημέρα, ανακοίνωσε η υπηρεσία. Όταν το φωτιστικό βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 εκατοστών, δεν υπάρχει κίνδυνος, ανακοίνωσε η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας Υγείας (ΗΡΑ).