O πρόεδρος Σαρκοζί είχε πριν από τέσσερα χρόνια σχέση με τη σύζυγο ενός από τα μέλη της σημερινής κυβέρνησής του, όταν εκείνος υπηρετούσε ως υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της γαλλικής αστυνομίας. Η πληροφορία αυτή, μαζί με άλλα μυστικά που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε πολλά πρόσωπα, περιλαμβάνεται στα ιδιωτικά σημειωματάρια του Ιβ Μπερτράν, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής της ισχυρής υπηρεσίας κατασκοπείας RG επί 12 χρόνια έως το 2004. Ο Μπερτράν, τη μυστική υπηρεσία του οποίου χρησιμοποιούσαν επί πολλά χρόνια ως πολιτικό εργαλείο οι Γάλλοι ηγέτες, είχε επίσης καταγράψει το 2003: «Ο Σιράκ πήγε για λίφτινγκ προσώπου στον Καναδά».

Τα ημερολόγια είναι γεμάτα με περιγραφές χρήσης ναρκωτικών, παράνομου σεξ, εκβιασμών και διαφθοράς μεταξύ των Γάλλων ηγετών. Κατασχέθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο έρευνας και διέρρευσαν στο περιοδικό «Le Ρoint».

Ο Μπερτράν, 63 χρόνων, έχει καταγράψει επίσης λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής και της οικογένειας του Λιονέλ Ζοσπέν, πρωθυπουργού και αντιπάλου του προέδρου Σιράκ στις εκλογές του 2002. Στους τακτικούς πληροφοριοδότες του περιλαμβάνονταν δημοσιογράφοι που πληρώνονταν. «Τα σημειωματάρια αυτά είναι ένα τρομακτικό ταξίδι κάτω από τα φουστάνια της Δημοκρατίας» γράφει το περιοδικό, το οποίο επικαλείται μόνον αποσπάσματα των σημειώσεων τα οποία έχει επεξεργαστεί.

Σημαντικά ονόματα παραλείπονται από το «Le Ρoint», αλλά η σύνοψή του για τα σημειωματάρια φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι μετά το 2002 η RG εργαζόταν για τον πρόεδρο Σιράκ με σκοπό να υπονομεύσει τον Σαρκοζί όταν αυτός ανέλαβε επικεφαλής του γκωλικού κινήματος και έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία. Μία από τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τότε ήταν ότι η Σεσιλιά Σαρκοζί, η σύζυγός του, είχε ενημερωθεί από την RG για την απιστία του συζύγου της. Μετά το διαζύγιό τους, η πρώην κ. Σαρκοζί, την οποία ο Μπερτράν περιγράφει ως βασίλισσα των πάρτι, είχε παραπονεθεί για τις σχέσεις του πρώην συζύγου της. Ο Μπερτράν δήλωσε στο «Le Ρoint» ότι οι σημειώσεις του είναι ανεπεξέργαστες πληροφορίες, τις οποίες κρατούσε για δική του χρήση.