Η αρωματοποιία επιστρέφει στην εποχή της αθωότητας. Στην εποχή της αυθεντικότητας. Με μυρωδιές στις οποίες δεν παρεμβάλλεται κανένα χημικό συστατικό. Αυτούσιες και καθαρές, φυσικές: αυτή είναι η τάση που κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος στη σύγχρονη βιομηχανία του αρώματος
Είναι εντυπωσιακό. Σε μια εποχή που η ζήτηση για καθετί το βιολογικό και οργανικό ενισχύεται, τα φυσικά αρώματα, αυτά που δεν περιέχουν ίχνος χημικού συστατικού, δεν έχουν βρει ακόμη τη θέση τους στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ακόμη και ο όρος «φυσικά αρώματα», μοιάζει σαν κάτι να χάνει, σαν κάπου να υπολείπεται, σε σύγκριση με τα πανάκριβα καλλυντικά αρώματα. Είναι ο παράγοντας της πολυτέλειας που απουσιάζει, σχολιάζουν ειδικοί της βιομηχανίας. Και αυτή η απουσία- άδικα σίγουρα- τα υποβαθμίζει. «Τα συνθετικά συστατικά, από την εισαγωγή τους στον χώρο της αρώματος πριν από έναν αιώνα, άλλαξαν την τέχνη της βιομηχανίας ολοκληρωτικά», επισημαίνει ο Λούκα Τουρίν, κριτικός αρωμάτων, στο βιβλίο του Ρerfumes, Τhe Guide. Ο Τουρίν επικαλείται ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό, το περίφημο και πάντα κλασικό Channel Νo 5: «Δείχνει τι μπορεί να κάνουν τα συνθετικά συστατικά στο σύνολο, είναι η προσθήκη της αλδεΰδης που δίνει αυτή τη σπίθα στο γιασεμί και στο τριαντάφυλλο. Τα συνθετικά συστατικά είναι η ραχοκοκαλιά των αρωμάτων».

Παρά την κυριαρχία των συνθετικών συστατικών στη βιομηχανία του αρώματος, όμως, ένα νέο κύμα αρωματοποιών προβάλλει πλέον δυναμικά στο προσκήνιο. Είναι συνήθως άνθρωποι νέοι, που εργάζονται ήσυχα, σαν να έχουν ταχθεί ολοκληρωτικά στην εκπλήρωση ενός και μόνο στόχου: να επιστρέψουν το άρωμα εκεί όπου ανήκει, στη φύση. Στην αθωότητα, που αποκλείει και αποστρέφεται τις προσμείξεις τεχνητών συστατικών.

«Είναι αδιαμφισβήτητο, μιλάμε για μια νέα τάση», προσθέτει η Πάμελα Ρόμπερτς, διευθύντρια δημιουργικού της L΄Αrtisan Ρarfumeur. Το άρωμα της εταιρείας, L΄ Εau de Jatamansi (τα 250 ml κοστίζουν περίπου 60 ευρώ) που κυκλοφόρησε πέρυσι, περιέχει μόνο φυσικά συστατικά. «Παρασκευάζεται από νάρδο (είδος φυτού) των Ιμαλαΐων- αυτό σημαίνει Jatamansi. Είναι φυσικό άρωμα και έχει χαρακτήρα. Με διακριτή την οσμή του ξύλου και της πράσινης βλάστησης, το μυρίζεις και αισθάνεσαι σαν να μεταφέρεσαι στα Ιμαλάια. Είναι ζωηρό, μυρίζει καθαριότητα». «Τα χαρμάνια μας είναι σύνθετα, περιέχουν από 30% έως 70% αιθέρια έλαια από όλο τον κόσμο, τριαντάφυλλα από την Τουρκία και βανίλια από την Ταϊτή», λέει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» η Νάταλι Σαποάντο, η οποία εργάζεται στην εταιρεία φυσικών αρωμάτων Τsi-La.

Μυρωδιά από Ελλάδα


Η Αλεξάνδρα Μπαλαχούτη, ελληνικής καταγωγής, είναι ένα από τα ονόματα που κυριαρχούν στον νέο χώρο. Όπως οι αρωματοποιοί του παρελθόντος, παρασκευάζει τα δικά της αποστάγματα: ζεστό άρωμα βανίλιας, σαφράν, λιβάνι…Ο κατάλογος των συστατικών στο αρωματοπωλείο της, Strange Ιnvisible Ρerfumes, είναι ατέλειωτος. Με τη δουλειά της δείχνει ότι σέβεται το παρελθόν. Μυρωδιές από την παιδική της ηλικία την ακολουθούν στην ενήλικη ζωή της: «Είναι η μυρωδιά των ώριμων μάνγκο που πέφτουν από το δέντρο στο σπίτι του πατέρα μου στο Μαϊάμι, η μυρωδιά από τα τριαντάφυλλα και τις βιολέτες, του ευκάλυπτου στους λόφους του Χόλιγουντ όπου μεγάλωσα.

Θυμάμαι κυρίως τα καλοκαίρια στην Ελλάδα και αυτήν την εντονότατη διαφορά στα αρώματα και τις γεύσεις. Τα λινά, οι πετσέτες, το νερό…

μύριζαν όλα τόσο διαφορετικά. Το γάλα είχε άλλη γεύση. Ο αέρας είχε διαφορετικό ήχο. Αυτή η αίσθηση οικείων αρωμάτων και γεύσεων σε μια περίεργη νέα εκδοχή ήταν συναρπαστική.

Αυτές οι αναμνήσεις με ενέπνευσαν… Ήταν η αίσθηση της ανακούφισης και μαζί της αναστάτωσης από το οικείο άγνωστο».

Επιστροφή στην κληρονομιά της Γης


Εκτός από τους λεπτομερείς ελέγχους πιστοποίησης ποιότητας, είναι δύσκολο να παρασκευάσει κανείς ένα βιολογικό άρωμα που δεν μυρίζει σαν βιολογικό προϊόν. Ακόμη όμως και στη συμβατική βιομηχανία αρώματος, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι δίνεται έμφαση πλέον στη φυσική κληρονομιά. Ο Οίκος Dior διαφημίζει ότι το περιορισμένης έκδοσης νέο άρωμά του, Εscale a Ρortofino, περιέχει φυσικά συστατικά σε υψηλή περιεκτικότητα (πάνω από 50%): 16 μεσογειακά αιθέρια έλαια, λεμονιά από τη Σικελία και περγαμόντο από την Καλαβρία. Είναι ένα άρωμα που σε ταξιδεύει, σχολιάζει η Κάρεν Γουίλερ στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»: «Μυρίστε αυτό το ευχάριστο, καλοκαιρινό άρωμα και θα δείτε την εικόνα να μαζεύονται μπροστά σας, ένα ηλιόλουστο πρωινό, τα χυμώδη λεμόνια».

Στα καταστήματα Στα καταστήματα


Εau de Jatamansi (Αrtisan Ρarfumeur)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:νάρδο των Ιμαλαΐων. ΤΙΜΗ:60 ευρώ (50 ml)

Fleur Sauvage (Τsi-La)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:τριαντάφυλλο, γιασεμί. ΤΙΜΗ:80 ευρώ (50 ml)

Εscale a Ρortofino (Dior)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:λεμόνι, περγαμόντο και 16 φυσικά αιθέρια έλαια.ΤΙΜΗ:58,50 ευρώ (75 ml)

Champa (Κaia Ηouse)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:μιμόζα, γιασεμί, όσμανθος. ΤΙΜΗ:35 ευρώ (25 ml)

Ρrima Βallerina (Strange Ιnvisible Ρerfumes)

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:ελληνικό φασκόμηλο και μοσχολέμονο, αιγυπτιακά και τουρκικά τριαντάφυλλα.

ΤΙΜΗ:32 ευρώ (1 ml)