Ο δρ Άντρε Βάισμαν ξαναγράφει όλους τους κανόνες για την απεξάρτηση με μεγάλη επιτυχία. Γιατί όμως το ιατρικό κατεστημένο αγνοεί παντελώς τη δουλειά του;
O δρ Άντρε Βάισμαν κοιτάζει έξω από το παράθυρό του, τη Λωρίδα της Γάζας. Μιλά σε ένα ιατρικό κέντρο στην ισραηλινή πόλη Άσκελον, μερικά χιλιόμετρα βορείως της παλαιστινιακής περιοχής, εξηγώντας το όραμά του. «Σκοπός μου», λέει, «είναι κάποια στιγμή ο κάθε εξαρτημένος στον κόσμο να μπορεί να μπαίνει σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο και να λέει “γεια σας, είμαι εξαρτημένος από ουσίες”. Μετά θα ξαπλώνει σ΄ ένα κρεβάτι και θα τον θεραπεύουν μέσα σε μόλις μιάμιση μέρα προτού επιστρέψει στο σπίτι του υγιής. Θα είναι τόσο απλό όσο μια επίσκεψη στον οδοντίατρο».

Στο Νότιο Ισραήλ. Η κλινική του Βάισμαν, στο κρατικό Ιατρικό Κέντρο Μπαρζιλάι του Νότιου Ισραήλ, προσφέρει μια αμφιλεγόμενη λύση σε τοξικομανείς που είναι εξαρτημένοι από οπιούχα όπως η ηρωίνη και η μορφίνη καθώς και ανθρώπους εξαρτημένους από παυσίπονα. Ο γιατρός και η ομάδα του τους βοηθούν να απαλλαγούν από την εξάρτηση. Ο ασθενής που σε όλη τη διαδικασία είναι ναρκωμένος αποφεύγει έτσι τις ναυτίες, τις κράμπες στο στομάχι, τον πυρετό και τους εμετούς που συνδέονται με το σύνδρομο της στέρησης. Για τους επόμενους 10-12 μήνες παίρνει τακτικά χάπια που εξουδετερώνουν την επίδραση οποιασδήποτε ουσίας ή οπιούχου και σύμφωνα με τον Βάισμαν γίνεται και πάλι απολύτως λειτουργικό μέλος της κοινωνίας. Ο γιατρός ισχυρίζεται ότι έχει επιτυχώς θεραπεύσει 11.000 ασθενείς τα τελευταία 14 χρόνια και αναφέρει την τεχνική του ως ΑΝR, δηλαδή ταχεία νευρο-ρύθμιση. Θεωρεί ότι αντιστρέφει πλήρως τη σωματική και ψυχολογική εξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Στην κλινική του ο Βάισμαν, που γεννήθηκε στη Βραζιλία και έχει ειδικευτεί στην αναισθησιολογία, μαζί με την ομάδα του δίνουν στους εξαρτημένους κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται από τους αναισθησιολόγους προκειμένου να καθαρίσουν τους υποδοχείς οπιούχων του ασθενούς και μετά τους μπλοκάρουν με άλλα φάρμακα που τους κάνουν αδιαπέραστους από τα οπιούχα. Αφού εξακριβωθεί ο βαθμός εξάρτησης του κάθε ασθενούς, υποβάλλεται σε νάρκωση και παρακολουθείται από μηχανήματα, ενώ αρχίζει η χορήγηση των φαρμάκων. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 36 ώρες.

Εντυπωσιακά στοιχεία.

Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής είναι εντυπωσιακά. Χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν φθάσει στην κρατική κλινική όπου εργάζεται, αρνούμενος πεισματικά να ανοίξει ιδιωτική. Ο Βάισμαν έχει ταξιδέψει σε χώρες όπως η Κύπρος, η Ινδία, η Ινδονησία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Κροατία και το Καζαχστάν όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνικές του. Έγινε πρόσφατα γνωστός ως ο άνθρωπος που σχεδόν θεράπευσε την Έιμι Γουάινχαουζ. Η οικογένεια της γνωστής τραγουδίστριας τον προσέγγισε τον Μάιο, όμως τελικά δεν συνεργάστηκε μαζί τους για λόγους που αρνείται να αποκαλύψει. «Εάν νομίζουν ότι μπορούν να ελέγξουν την εξάρτησή της με μεθαδόνη ή οποιοδήποτε άλλο υποκατάστατο της ηρωίνης δεν βοηθούν, απλώς παρατείνουν την ασθένεια», σημειώνει.

Παγιδεύονται από το σώμα και το μυαλό


O στόχος του, να χρησιμοποιηθεί η τεχνική του παγκοσμίως, βασίζεται σε μια άποψή του που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Ο Βάισμαν πιστεύει πως η εξάρτηση αποτελεί ιατρικό πρόβλημα, όχι ψυχολογικό, και ότι οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη επιθυμία να είναι υγιείς, ακόμα και αυτοί που παίρνουν ηρωίνη. Θεωρεί ότι τα ψυχολογικά προβλήματα προκύπτουν λόγω της εξάρτησης, έτσι εάν την καταπολεμήσεις είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν.

Η κυρίαρχη άποψη βέβαια είναι ακριβώς αντίθετη: τα ψυχολογικά προβλήματα αποτελούν τον βασικό λόγο χρήσης ναρκωτικών και πρέπει να αντιμετωπίζονται παράλληλα με την εξάρτηση.

Ο Ισραηλινός γιατρός πιστεύει ότι η μέθοδός του είναι η πιο ήπια μορφή θεραπείας για τους εξαρτημένους, είτε εκείνους που παίρνουν ηρωίνη είτε όσους παίρνουν παυσίπονα. «Η εξάρτηση αποτελεί διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι αναστρέψιμη» ισχυρίζεται.

ΓΝΩΜΗ Νομιμοποιήστε τα ναρκωτικά

ΤΟΥ JULΙΑΝ CRΙΤCΗLΕΥ


Πριν από 8 χρόνια, παραιτήθηκα από τη θέση του διευθυντή της Μονάδας Συντονισμού Δράσης εναντίον των Ναρκωτικών της Βρετανίας. Αποχώρησα εν μέρει επειδή έπρεπε να εφαρμόσω πολιτικές που ήξερα, όπως και οι πολιτικοί που τις υιοθέτησαν, ότι δεν βασίζονται σε στοιχεία. Δεν έχω πάρει ποτέ ναρκωτικά στη ζωή μου και πιστεύω ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς αυτά. Όμως πιστεύω ότι θα πρέπει να νομιμοποιηθούν. Όχι επειδή θα είναι καλά εάν μπορούμε όλοι να «φτιαχτούμε» χωρίς τιμωρία, αλλά έτσι θα προσπαθήσουμε να ελαχιστοποι- ήσουμε το κακό που κάνει μια δρακόντεια νομική αντιμετώπιση. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τόσο η αστυνόμευση όσο και οι παρεμβάσεις έχουν αποτύχει.

Το βασικό επιχείρημα όσων αντιτίθενται στη νομιμοποίηση είναι η πιθανή αύξηση του αριθμού των χρηστών. Αυτό όμως είναι ψευτοδίλημμα: ο καπνός είναι νόμιμη ουσία, η χρήση της οποίας μειώνεται και ακριβώς επειδή είναι νόμιμη, οι χρήστες υπόκεινται στον έλεγχο του κράτους και σε φορολογία. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αγορά έχει σχεδόν κορεστεί. Η ιδέα ότι πολλοί άνθρωποι που θέλουν να πάρουν ναρκωτικά δεν το κάνουν μόνο και μόνο επειδή δεν το επιτρέπει ο νόμος είναι γελοία.

Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν επιβλαβείς επιλογές σε πολλά θέματα: στη διατροφή, στο κάπνισμα, στο ποτό, στην έλλειψη άσκησης, στη σεξουαλική ζωή τους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η κυβέρνηση επιλέγει να ενημερώνει για τους κινδύνους και να προστατεύει τους άλλους ανθρώπους. Όμως η τελική επιλογή είναι δική μας. Μόνο για τις ναρκωτικές ουσίες δεν ισχύει αυτό.