Δύο μήνες εκτός λειτουργίας θα παραμείνει τελικά οΜεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN), καθώς η βλάβη που παρουσίασε προχθές ήταν μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Άνοδος θερμοκρασίας μέχρι 100 βαθμούς

Η βλάβη, πουπαρουσιάσθηκε στο τμήμα ανάμεσα στους ανιχνευτές “Αλίκη” και CMS, κατά τη διάρκεια του τελικού ελέγχου των τελευταίων ηλεκτρικών κυκλωμάτων που επρόκειτο να ενεργοποιηθούν, προκάλεσε την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι 100 βαθμούς σε 100 περίπου υπέρ-ψυχρους υπεραγώγιμους μαγνήτες, οι οποίοι κατευθύνουν τις δέσμες των πρωτονίων στο μήκους 27 χλμ υπόγειο τούνελ.

Ένας τόνος υγρού ηλίου στο τούνελ

Η ελβετική μονάδα πυρόσβεσης κλήθηκε εκτάκτως να επέμβει, καθώς ένας τόνος υγρού ηλίου (το οποίο χρησιμοποιείται για την ψύξη των μαγνητών λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν) διέρρευσε στο τούνελ, το οποίο επίσης στο συγκεκριμένο τμήμα του έχασε τις συνθήκες κενού που επικρατούσαν. Κανείς άνθρωπος δεν έπαθε τίποτε γιατί απαγορεύεται η ανθρώπινη παρουσία μέσα στο τούνελ, όταν λειτουργεί ο επιταχυντής.

Εκτός λειτουργίας το Σαββατοκύριακο

Ο εκπρόσωπος του CERN Τζέημς Γκίλις δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές πόσο σύντομα θα αρχίσει πάλι η λειτουργία του επιταχυντή. Αν και χαρακτήρισε “όχι καλά νέα” το νέο πρόβλημα, είπε ότι σε ένα μηχάνημα τέτοιου μεγέθους, σε φάση δοκιμών, οι ξαφνικές δυσλειτουργίες είναι αναμενόμενες.

Καθυστερούν οι δοκιμαστικές συγκρούσεις σωματιδίων

Είχε προηγηθεί ηλεκτρικό πρόβλημα προ ημερών, το οποίο οδήγησε στην αντικατάσταση ενός προβληματικού μετασχηματιστή την Τετάρτη και στην εκπομπή ξανά της δέσμης σωματιδίων την Πέμπτη, αφού όμως στο μεταξύ είχε καθυστερήσει η δοκιμαστική φάση του πειράματος. Πάντως η ζημιά δεν αποτελεί οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη απειλή για τον επιταχυντή.