Ο ερασιτεχνισμός με τον οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Αστυνομία τους χασισοκαλλιεργητές στην Κρήτη λίγο έλειψε να αποβεί μοιραίος για τους τρεις αστυνομικούς στις Μαλάδες Ηρακλείου. Τρία κρίσιμα λάθη που έχουν έως τώρα εντοπισθεί οδήγησαν στο νέο αιματηρό φιάσκο, παρόμοιο με αυτό της επιχείρησης στα Ζωνιανά.
Oι τρεις άνδρες της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, όπως διαπιστώνεται, έστησαν την ενέδρα στους καλλιεργητές σε λάθος σημείο στην κοίτη του ποταμού Γιόφυρου: μέσα στο ποτάμι, κοντά σε καλαμιές και όχι σε ψηλότερο σημείο για να μπορούν να κατοπτεύουν τον χώρο, πράγμα που όπως φαίνεται έκανε ο δράστης πλην τους πλησιάσει και πυροβολήσει εναντίον τους.

Το δεύτερο λάθος στην επιχείρηση είναι ότι πήραν θέσεις κοντά ο ένας στον άλλο, χωρίς να έχουν έτσι τη δυνατότητα να αλληλοκαλυφθούν στην περίπτωση που πλησίαζαν οι καλλιεργητές. Την κρίσιμη ώρα, ο καλλιεργητής της φυτείας με μία ριπή τραυμάτισε και τους τρεις, παρά το γεγονός ότι- όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ.- φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ένας από τους αστυνομικούς πάντως πρόλαβε να ανταποδώσει

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΝΣΤΟΛΟΙ

έστησαν την ενέδρα στους χασισοκαλλιεργητές σε λάθος σημείο στην κοίτη του ποταμού Γιόφυρου, ενώ δεν φρόντισαν να καλύπτει ο ένας τον άλλον

τους πυροβολισμούς και όπως είπε στους συναδέλφους του εκτιμά ότι έχει τραυματίσει τον δράστη.

Το τρίτο λάθος

Το τρίτο λάθος που εντοπίζουν στην επιχείρηση των Μαλάδων έμπειροι αξιωματικοί στη Δίωξη Ναρκωτικών είναι ότι οι τρεις έκαναν βάρδια στη φυτεία και επρόκειτο να τους αντικαταστήσουν άλλοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ώρα που δέχθηκαν την επίθεση ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν. «Όταν φυλάμε μια φυτεία, σημαίνει ότι μένουμε εκεί, σε ασφαλείς θέσεις είτε μέχρι να εμφανισθεί ο καλλιεργητής- για να ποτίσει- είτε μέχρι να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα γίνει», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Η φυτεία των πενήντα δενδρυλλίων στον Γιόφυρο, στις παρυφές της πόλης του Ηρακλείου, είχε εντοπισθεί από το ελικόπτερο της Αστυνομίας από την περασμένη Παρασκευή. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε χρόνος για άριστο σχεδιασμό, εντούτοις στην πράξη το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού χάθηκε για τους αστυνομικούς. Ο δράστης τούς πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων, έβγαλε ξαφνικά ένα Καλάσνικοφ που είχε κρυμμένο κάτω από το μαύρο πουκάμισο που φορούσε και πυροβόλησε εναντίον τους.

Σύμφωνα με τις περιγραφές των δύο ελαφρότερα τραυματισμένων αστυνομικών ο δράστης είναι 30 έως 35 ετών, μετρίου αναστήματος, με μουστάκι, μελαχρινός. Από την Αστυνομία εκφράζεται αισιοδοξία ότι βρίσκονται στα ίχνη του και ότι η σύλληψή του δεν θα αργήσει. Και άλλες φυτείες

Χθες γίνονταν εκτεταμένες επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή του Γιόφυρου από το ελικόπτερο της Αστυνομίας και πολυάριθμες επίγειες δυνάμεις. Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν άλλες δύο μικρές χασισοφυτείες σε κοντινό σημείο από την πρώτη, ενώ έγιναν τρεις προσαγωγές υπόπτων.

Όπως συνέβη και στην περίπτωση των Ζωνιανών, στο Ηράκλειο έφτασαν με C130 ανώτεροι αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών και ανθρωποκτονιών που ανέλαβαν τον συντονισμό των αστυνομικών επιχειρήσεων.

Διασωληνώθηκε μέσα στα βουρκόνερα


ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ έζησαν οι τρεις τραυματίες αστυνομικοί μέχρι να φθάσουν στο νοσοκομείο, μετά τη φονική επίθεση που δέχθηκαν με καλάσνικοφ από τον χασισοκαλλιεργητή. Ειδοποίησαν την υπηρεσία τους για την επίθεση και τον τραυματισμό τους και προσπά θησαν μέσα στους καλαμιώνες και τα βουρκόνερα του ποταμού Γιόφυρου να ζητήσουν βοήθεια και να σωθούν.

Ο τραυματισμένος στο γόνατο 31χρονος Γιώργος Πουλιανάκης βγήκε στον δρόμο και ζήτησε βοήθεια από τους περίοικους που άκουσαν τους πυροβολισμούς και έσπευσαν στο σημείο.

Λίγη ώρα αργότερα κατέφθασαν αστυνομικές ενισχύσεις και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αλλά δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν τους άλλους δύο τραυματίες, και γιατί έπρεπε να πάρουν μέτρα προφύλαξης, αλλά και διότι δεν ήξεραν σε ποιο ακριβώς σημείο της κοίτης του ποταμού ήταν οι τραυματίες αστυνομικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βαρύτερα τραυματισμένος στο κεφάλι Θεόδωρος Γενιτσαρίδης βρέθηκε μέσα στο μολυσμένο νερό του Γιόφυρου αναίσθητος, εκεί διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μαζί με τον συνάδελφό του Γιάννη Τσιλιμιγκάκη, που φέρει διαμπερές τραύμα στην ωμοπλάτη.