Η 24η ΚΑΛΥΤΕΡΗ χώρα στον κόσμο για να ζει κάποιος είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ετήσιο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Πρώτη στον κατάλογο βρίσκεται η Ισλανδία, ενώ τελευταίες είναι η Σιέρα Λεόνε και άλλες αφρικανικές χώρες.

Πλούσιες χώρες της Δύσης βρίσκονται στις 20 πρώτες θέσεις, καθώς ο Δείκτης διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τρεις βασικούς παράγοντες για την ανθρώπινη ανάπτυξη: το να ζει ο κάτοικός της πολλά χρόνια με υγεία (προσδόκιμο ηλικίας), το να μορφώνεται (αλφαβητισμός και πόσα χρόνια παρακολουθεί σχολείο) και να έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν). Η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση που βρισκόταν και πέρσι, την 24η. Το 2000 ήταν στην 25η, το 1999 στην 27η, ενώ το 1998 στην 20η θέση. Άριστα θεωρείται το 1. Η Ισλανδία συγκεντρώνει 0,968, ενώ η Ελλάδα 0,926. Ο μέσος όρος της χώρας μας διαμορφώνεται από τους εξής παράγοντες: Ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα είναι 78,9 χρόνια, το ποσοστό του αλφαβητισμού 96%, το 99% των κατοίκων της χώρας παρακολουθούν τις βασικές βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μας, μας φέρνει στην 29η θέση διεθνώς.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο Δείκτης, ο οποίος συνετάχθη με στοιχεία του 2005, δείχνει την τεράστια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην ευημερία και τις ευκαιρίες που μπορεί να δίνονται στους κατοίκους της κάθε χώρας. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες (12η θέση) και η Ελλάδα (24η θέση) απέχουν μόλις 12 θέσεις η μία από την άλλη, στον κατάλογο όμως το κατά κεφαλήν εισόδημα των Αμερικανών είναι 42.100 δολάρια και των Ελλήνων 23.381- η διαφορά δηλαδή είναι πολύ μεγάλη.

Η χώρα μας δεν τα πάει καλά στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων, καθώς κατατάσσεται στην 43η θέση σε σύνολο 156 για τις ίσες ευκαιρίες που δίνει σε άντρες και γυναίκες.

Η Ισλανδία κέρδισε τη Νορβηγία


Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ εκτόπισε τη Νορβηγία από την πρώτη θέση που κατείχε τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ οι ΗΠΑ έπεσαν από την 8η θέση στη 12η. Το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα έχει το Λουξεμβούργο (60.228 δολάρια) ενώ οι Ιάπωνες έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (82,3 χρόνια) και οι κάτοικοι της Ζάμπιας το χαμηλότερο (40,5 χρόνια). Και οι 22 χώρες που έχουν καταταγεί τελευταίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική και πλήττονται από φτώχεια και ΑΙDS.