ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ απειλεί την οικονομία. Η συνεχιζόμενη κρίση στα στεγαστικά δάνεια (subprimes), η τιμή- φωτιά του πετρελαίου που χθες έφτασε τα 98 δολάρια και το πανίσχυρο ευρώ που έχει φτάσει τα 1,48 δολάρια πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων αποτελούν εκρηκτικό μείγμα στα θεμέλια της οικονομίας.

Μετά τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι το ισχυρό ευρώ απειλεί την ανάπτυξη και του Ισπανού κεντρικού τραπεζίτη Μ. Ορντόνιεθ ότι η κρίση στις διεθνείς αγορές μπορεί να επιβαρύνει την οικονομία, χθες και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος χτύπησε το καμπανάκι λέγοντας ότι η ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Στο ίδιο πνεύμα ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Νout Wellink υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 2,3% για το 2008 από 2,5% που προέβλεπαν αρχικά οι Βρυξέλλες.

Ενίσχυση ρευστότητας

Η έκθεση αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών σε αυξημένες επισφάλειες στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν σε δανειολήπτες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα έχουν προκαλέσει πανικό στις αγορές εξαφανίζοντας τη ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα. Είναι ενδεικτικό ότι χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η ΕΚΤ ανακοίνωσαν ξανά την πρόθεσή τους να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στις χρηματαγορές, για να διευκολύνουν τη ρευστότητα του τραπεζικού κλάδου σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν την αναταραχή.

Η Fed μάλιστα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσει σε νέα μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια προκειμένου να βοηθήσει τις τράπεζες, κάτι που όμως οδηγεί το ενιαίο νόμισμα στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του αμερικανικού.

Στις ΗΠΑ πλανάται η απειλή ύφεσης με τις τιμές των ακινήτων να σημειώνουν πτώση και τη Fed να κάνει ανοικτά λόγο για φρένο στην ανάπτυξη, ενώ φρένο στην αγορά κατοικιών έχει μπει και στη Βρετανία. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε επιβράδυνση στον τομέα των υπηρεσιών στην ευρωζώνη, ενώ στη Γαλλία καταγράφηκε 1,1% πτώση των καταναλωτικών δαπανών τον Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή στη Γερμανία ο σύνδεσμος βιομηχάνων προειδοποιεί για προβλήματα στις εξαγωγές από το ισχυρό ευρώ.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες βύθισαν τις κεφαλαιαγορές- και το Χρηματιστήριο Αθηνών – την προηγούμενη εβδομάδα. Χθες το Χ.Α. έκλεισε με πτώση 0,39% και στήριγμα τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.

Και απειλή από την Κίνα

Έκκληση στην Κίνα να επιτρέψει την ανατίμηση του εθνικού της νομίσματος, του γουαν, έναντι του ευρώ ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα (πανάκριβα πια) ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στη χώρα αυτή απηύθυνε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της Εurostat, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα εκτοξεύτηκε το 2006 στα 130 δισ. ευρώ από 48 δισ. ευρώ το 2000.