Μια από τις «ανεπιθύμητες» ενέργειες του φαρμάκου Lumigan είναι το ότι μεγαλώνει τις βλεφαρίδες. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό αυτό, αρκετές εταιρείες έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να παρασκευάσουν παρόμοια φάρμακα με την ίδια, άκρως εμπορική ιδιότητα. Το Lumigan, όμως, δεν είναι το μοναδικό ιατρικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται ως καλλυντικό.


Το φάρμακο που αρχικά παρασκευάστηκε για την αντιμετώπιση παθήσεων του ματιού, ανταποκρίνεται και στις αισθητικές ανάγκες των γυναικών, συγκεκριμένα εκείνων που δεν έχουν μακριές βλεφαρίδες και θα ήθελαν πολύ να αποκτήσουν. Επιστήμονες αναφέρουν ότι από έρευνες που έγιναν αποδείχτηκε ότι μία από τις βασικές ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου Lumigan – της εταιρείας Αllergan, το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα- είναι το ότι ενεργοποιεί την ανάπτυξη των βλεφαρίδων.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

«Το Lumigan διατίθεται στη Βρετανία μόνο με συνταγή γιατρού και δεν θα πρέπει να παρέχεται για λόγους αισθητικής», λένε ειδικοί

Το φάρμακο παρασκευάστηκε για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος, μιας πάθησης των ματιών που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην τύφλωση. Αυτό, όμως, που το κατέστησε δημοφιλές είναι η ιδιότητά του να μακραίνει τις βλεφαρίδες. Έτσι, αρκετές εταιρείες ανταγωνίζονται τώρα για τη δημιουργία σκευασμάτων που θα περιέχουν τη δραστική ουσία του Lumigan (βιματοπρόστη) ή άλλες με παρόμοιες ιδιότητες. Ήδη στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) εκφράζουν φόβους πως αρκετά σκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία του Lumigan κυκλοφορούν χωρίς άδεια στην αγορά, προκαλώντας την αντίδραση της Αllergan, της εταιρείας που παρασκευάζει και το Μπότοξ, κατά των ρυτίδων.

Το Lumigan πωλείται στη Βρετανία με συνταγή γιατρού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι συγκεντρώθηκαν συνολικά 360.900

συνταγές για το συγκεκριμένο φάρμακο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 40% σε σύγκριση με το 2005. Μάλιστα, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (ΜΗRΑ) εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο φάρμακο να χρησιμοποιείται πλέον κυρίως για την ιδιότητά του να μακραίνει τις βλεφαρίδες, παρά για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος. «Η ενίσχυση των βλεφαρίδων είναι γνωστή ανεπιθύμητη ενέργεια του Lumigan. Τo Lumigan και άλλα φάρμακα διατίθενται στη Βρετανία μόνο κατόπιν συνταγής από γιατρό και δεν θα πρέπει να παρέχονται για λόγους αισθητικής». Αντίθετα, στις ΗΠΑ, όπου το φάρμακο πήρε την έγκριση της FDΑ, οι γιατροί μπορούν να το χορηγήσουν ως καλλυντικό.

Η διευθύντρια αισθητικής δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής Μίλερ στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Λέσλι Μπάουμαν, τονίζει πως τα προϊόντα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αμερικανική αγορά για την επιμήκυνση των βλεφαρίδων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και χρωματική αλλοίωση στην ίριδα του ματιού, αν πέσουν μέσα στο μάτι.

© Τhe Τimes, 2007