Το κρύο και οι πρόσφατες ισχυρές χιονοπτώσεις έβαλαν στο… ράφι, τουλάχιστον στα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης, τους φόβους για τις συνέπειες από την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Έπειτα από μια σεζόν (2006-07) κατά την οποία το χιόνι ήταν ελάχιστο, τα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα απολαμβάνουν τώρα χιονοπτώσεις- ρεκόρ για τον μήνα Νοέμβριο.


Μερικά εξ αυτών στην Ελβετία και την Αυστρία άνοιξαν φέτος πρόωρα, ενώ σύντομα αναμένεται να ανοίξουν και αυτά στις Νότιες Άλπεις. Οι επαγγελματίες του τομέα ελπίζουν ότι φέτος θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν την πολύ κακή περυσινή σεζόν, όταν οι αφύσικα υψηλές

Η ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ

Οι επαγγελματίες του τομέα ελπίζουν ότι θα αντισταθμίσουν την πολύ κακή περυσινή σεζόν

θερμοκρασίες έκαναν τους πάντες να μιλούν για το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τέτοιοι φόβοι μπορεί να έχουν έντονες συνέπειες σε ορεινές κοινότητες. Η Αυστρία, επισημαίνουν για παράδειγμα οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», εξαρτάται από τον τουρισμό για το 9% του ΑΕΠ της.

Οι τελευταίες χιονοπτώσεις προσέφεραν μεγάλη ανακούφιση. Ώς και ένα μέτρο χιόνι έπεσε σε χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελβετία. Το Λεχ, το πολυτελές αυστριακό χιονοδρομικό κέντρο, είχε αναγκαστεί τον περασμένο Δεκέμβριο να αναβάλει επανειλημμένα την έναρξη της σεζόν, επειδή δεν είχε πέσει χιόνι και οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές για να στρωθεί τεχνητό με μηχανήματα. Τώρα το χιόνι στο Λεχ φτάνει ήδη τα 120 εκατοστά. Το Κιτσμπίελ, και πάλι στην Αυστρία, άνοιξε φέτος έξι εβδομάδες νωρίτερα απ΄ ό,τι ήταν προγραμματισμένο, ενώ πέρυσι είχε τον πιο θερμό Νοέμβριο στα χρονικά. «Πιστεύουμε τώρα πως η περασμένη σεζόν ήταν απλώς μια ανωμαλία», λέει στους «Τάιμς» του Λονδίνου η Λίζα Χολμ του αυστριακού Γραφείου Τουρισμού. «Αν επαναλαμβανόταν για δεύτερη χρονιά, θα ήταν καταστροφικό, καθώς ο κόσμος θα πίστευε ότι δεν θα χιονίσει ξανά. Αλλά όλο αυτό το πρόσφατο χιόνι είναι φανταστικό, είμαστε κατενθουσιασμένοι». Δυστυχώς, όμως, οι ειδικοί λένε πως οι χιονοπτώσεις αυτές όχι μόνο δεν σηματοδοτούν μια μακροπρόθεσμη επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά δεν εγγυώνται ούτε καν για φέτος ότι η σεζόν θα είναι καλή για σκι. Επισημαίνουν πως η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει ήδη προχωρήσει πολύ.

Οι επιστήμονες

Το αυστριακό Κεντρικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Γεωδυναμικής δεν έχει αλλάξει την άποψή του ότι οι Άλπεις έχουν εισέλθει στη θερμότερη περίοδο των τελευταίων 1.300 ετών, απειλώντας τον βιοπορισμό χιλιάδων επαγγελματιών σε εκατοντάδες χιονοδρομικά κέντρα. Στην Ελβετία, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετεωρολογίας θα δώσει αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα την πρόβλεψή του για τους ερχόμενους τρεις μήνες, όμως η πρόβλεψη για τον τρέχοντα μήνα ήδη μοιάζει ενθαρρυντική.

Ο Ελβετός μετεωρολόγος Ζακ Αμπίλ είναι πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά το αν ο καιρός δείχνει πως επιστρέψαμε σε κάποιου είδους ομαλότητα μετά τον ασυνήθιστα θερμό περυσινό χειμώνα. «Οι χιονοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας ήταν σίγουρα αρκετά ακραίες. Δεν έχουμε καταγράψει παρόμοιο φαινόμενο στο παρελθόν, τουλάχιστον στα μεσαία υψόμετρα. Μέχρι στιγμής, ο φετινός χειμώνας δεν δείχνει ότι θα είναι μια επανάληψη του περυσινού», τονίζει ο Ελβετός μετεωρολόγος.

Ενθαρρυντικός ο καιρός και στην Ελλάδα


ΝΩΡΙΤΕΡΑ από κάθε άλλη χρονιά ανοίγουν φέτος το ένα μετά το άλλο τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. «Πέρυσι ανοίξαμε στις 22 Δεκεμβρίου. Φέτος ο καιρός είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικός. Το χιόνι ήταν αρκετό για να λειτουργήσουμε ακόμα και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο έπρεπε να γίνουν πρώτα ορισμένες εργασίες στις πίστες. Έτσι ανοίξαμε προχθές, Σάββατο. Το χιονοδρομικό κέντρο μας λειτουργεί κανονικά» λέει η κ. Κατερίνα Ζάγκα, ιδιοκτήτρια του σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν.

Όπως συμπληρώνει, το χιονοδρομικό κέντρο κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του για τη φετινή σεζόν δέχθηκε περισσότερους από 1.000 επισκέπτες. Ανάλογη ήταν η εικόνα και σε περιοχές άλλων χιονοδρομικών κέντρων. «Πέρυσι είχαμε ανοίξει μετά τις γιορτές, στο τέλος Ιανουαρίου. Φέτος είμαστε σχεδόν έτοιμοι από τώρα. Εάν έλθει και η κακοκαιρία που περιμένουμε από την Τετάρτη και μετά, θα λειτουργήσουν από το επόμενο Σάββατο κανονικά όλες οι πίστες» λέει ο κ. Αχιλλέας Παπαευθυμίου, ιδιοκτήτης σχολής σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Εάν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι χιονοπτώσεις, όλα τα κέντρα θα έχουν ανοίξει έως τις αρχές Δεκεμβρίου.