Υψηλή ευκρίνεια σε χαμηλότερες τιμές


Τηλεοπτική εικόνα καλύτερη από την… πραγματική. Αυτό υπόσχονται οι νέες τηλεοράσεις πραγματικά υψηλής ευκρίνειας (Τrue ΗD), οι οποίες το τελευταίο διάστημα- και εν όψει της εορταστικής περιόδου- κατακλύζουν την αγορά δελεάζοντας τους υποψήφιους αγοραστές με χαμηλότερες τιμές και υψηλότερες δυνατότητες σε σχέση με το παρελθόν. Το βασικό τους πλεονέκτημα, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, δεν είναι άλλο από την υψηλή ανάλυση, η οποία ανέρχεται σε 1920×1080 pixels και τους δίνει τον ιδιαίτερο χαρακτηρισμό «1080p». Επίσης, ξεχωρίζουν από τα υποδεέστερα μοντέλα καθώς έχουν την ειδική σήμανση Τrue ΗD, ενώ οι τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας με ανάλυση 1280×720 pixels- δηλαδή ακριβώς τη μισή- έχουν τον χαρακτηρισμό ΗD-Ready. Πέραν των τεχνολογικών χαρακτηριστικών τους, αυτό που κάνει τις τηλεοράσεις πραγματικά υψηλής ευκρίνειας να ξεχωρίζουν είναι η ρεαλιστική απεικόνιση, η οποία- σε συνδυασμό με το κατάλληλο περιεχόμενο- δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

Pl asma και LCD

Όσοι αποφασίσουν να κάνουν το βήμα προς τις τηλεοράσεις νέας γενιάς, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μοντέλα τεχνολογίας τόσο Ρlasma όσο και LCD, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Για τηλεοράσεις μέχρι 40 ιντσών η τεχνολογία LCD είναι μονόδρομος, αλλά σε περισσότερες ίντσες οι δύο επιλογές κονταροχτυπιούνται με σημαντικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το θετικό για όσους επιλέξουν τηλεόραση Ρlasma είναι η χαμηλότερη τιμή της, ενώ οι τηλεοράσεις LCD έρχονται με επιπλέον τεχνολογικές καινοτομίες, όπως μικρότερο χρόνο απόκρισης και υψηλότερη φωτεινότητα.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, τελικός κριτής είναι ο ίδιος ο αγοραστής, ο οποίος ζυγίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο κατηγοριών προκειμένου να αποφασίσει, σε σχέση πάντα και με το βαλάντιό του. Σε κάθε περίπτωση, όσοι σκοπεύουν να αποκτήσουν τηλεόραση Full ΗD, καλό είναι να εξασφαλίσουν ότι υποστηρίζει και συχνότητα στα 100Ηz, ώστε να έχουν το μικρότερο δυνατό τρεμόπαιγμα της εικόνας.

Τ α σωστά φορμά

Προτού όμως διαλέξουν μια Full-ΗD τηλεόραση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα αξιοποιήσουν άμεσα τις δυνατότητές της, λαμβάνοντας αντίστοιχα υψηλής ποιότητας σήμα. Και καθώς οι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ακόμα δεν εκπέμπουν στα πρότυπα αυτά, αυτό τον ρόλο αναλαμβάνουν τα DVD νέας γενιάς (Βlu Ray και ΗD-DVD), οι παιχνιδομηχανές τελευταίας τεχνολογίας, ορισμένοι δορυφορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και το Ίντερνετ. Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι ταινίες που διατίθενται πλέον σε φορμά πραγματικά υψηλής ευκρίνειας, ενώ παράλληλα οι κάτοχοι του Ρlaystation 3 της Sony αλλά και του Χ-box 360 της Μicrosoft (αν αποκτήσουν το ειδικό περιφερειακό) μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις παιχνιδομηχανές τους ως πηγές σήματος υψηλής ευκρίνειας. Αντίστοιχα, σε Τrue-ΗD σήμα εκπέμπουν ορισμένα δορυφορικά κανάλια στις ΗΠΑ, ενώ ήδη το Ίντερνετ κατακλύζεται από ταινίες αλλά και κάθε είδους εκπομπές σε σήμα υπερυψηλής ευκρίνειας.

Τα μοντέλα


1 SΑΜSUΝG LΕ-40F86

Το μοντέλο της Samsung στην κατηγορία των τηλεοράσεων πραγματικά υψηλής ευκρίνειας, εκτός από την ανάλυση 1920 x 1080 pixels έρχεται με ιδιαίτερα υψηλή αντίθεση που φτάνει το εντυπωσιακό 25.000:1. Επιπλέον, διαθέτει ηχεία που υποστηρίζουν τεχνολογία SRS ΤruSurround ΧΤ και συνδέεται με άλλες συσκευές μέσω τριών θυρών ΗDΜΙ 1.3. Έχει οπτική ψηφιακή έξοδο ήχου, είσοδο ΡC αλλά και USΒ. Κοστίζει 2.119 ευρώ.

2 SΟΝΥ ΚDL-46Χ3500

Το μοντέλο της Sony ανήκει στην οικογένεια των τηλεοράσεων Βravia Χ-Series, έχει διαγώνιο 46 ιντσών και εκτός από την ανάλυση 1920 x 1080 pixels, υποστηρίζει πραγματική κινηματογραφική εικόνα στα 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Επιπλέον ενσωματώνει ψηφιακό δέκτη τηλεόρασης και υποστηρίζει γωνία θέασης 178 μοιρών για εύκολη παρακολούθηση απ΄ όπου κι αν βρίσκεστε. Κοστίζει 3.399 ευρώ.

3 ΡΑΝΑSΟΝΙC VΙΕRΑ ΤΗ-50ΡΖ70

Η πρόταση της Ρanasonic βασίζεται στην τεχνολογία Ρlasma, έχει διαγώνιο 50 ιντσών και υποστηρίζει ανάλυση 1920 x 1080 pixels, που πραγματικά εξασφαλίζει εικόνα που κόβει την ανάσα. Πέραν της υψηλής αντίθεσης (10.000:1), διαθέτει επιπλέον ψηφιακό δέκτη, δύο θύρες ΗDΜΙ, θύρα για σύνδεση με υπολογιστή και αναγνώστη καρτών μνήμης SD. Κοστίζει 2.599 ευρώ.

4 SΗΑRΡ ΑQUOS LC-52ΧL2Ε

Η «ναυαρχίδα» των τηλεοράσεων Αquos της Sharp όχι μόνο υποστηρίζει ανάλυση 1920 x 1080 pixels αλλά και αξιοποιεί την τεχνολογία 100Ηz Double Frame Driving για πιο ρεαλιστική απεικόνιση της εικόνας. Είναι πλήρως συμβατή με πρωτότυπο κινηματογραφικό περιεχόμενο που αναπαράγεται στα 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο, η λειτουργία Clear Voice εξασφαλίζει την καθαρή απόδοση των διαλόγων, ενώ τα ηχεία των 30 Watt συνολικά μετατρέπουν το σαλόνι σε πραγματικό home cinema. Κοστίζει 3.699 ευρώ.

ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


«Πολυεργαλείο» διασκέδασης

Το νέο κινητό τηλέφωνο της Samsung F210 έρχεται εφοδιασμένο με κάμερα υψηλής ευκρίνειας (2 Μegapixels) και μπορεί παράλληλα να αναπαράγει μουσική σε μορφή ΜΡ3, γεγονός που το μετατρέπει σε ένα «πολυεργαλείο» διασκέδασης. Η οθόνη του απεικονίζει 256.000

χρώματα, το μοντέλο έρχεται με ενσωματωμένη μνήμη 1 GΒ, επεκτάσιμη με κάρτες SD, η μπαταρία του επιτρέπει χρόνο ομιλίας έως 3 ώρες και 20 λεπτά και χρόνο αναμονής έως 265 ώρες, έχει διαστάσεις 87,8 x 31 x 20,5 χιλιοστά, ζυγίζει 72 γραμμάρια και κοστίζει 259 ευρώ.

Νέα Κodak με δυο ατού

Η ανάλυση των 7,1 Μegapixels και η δυνατότητα οπτικού zoom που φτάνει το 10x, είναι τα δύο βασικά πλεονεκτήματα της νέας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής της Κodak ΖD710. Κατά τα άλλα, διαθέτει οθόνη LCD δύο ιντσών για να βλέπετε τις φωτογραφίες, 16 επιλογές προγραμματισμένων σκηνών για ακόμη πιο εύκολη ρύθμιση ανάλογα με το θέμα, ενώ υποστηρίζει υψηλές ρυθμίσεις ΙSΟ (μέχρι 1600) για φωτογραφήσεις σε χώρους με χαμηλό φωτισμό ή όταν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φλας. Κοστίζει 199 ευρώ.

Χωράει στην παλάμη σας

Το νέο ΜΡ3 player της εταιρείας Αrchos με την ονομασία 104 συνδυάζει την αποθήκευση σε σκληρό δίσκο και την αναπαραγωγή μουσικής και φωτογραφιών σε ένα κομψό φορητό μηχάνημα που χωράει άνετα στην παλάμη του χεριού σας. Η μεγάλη φωτεινότητα, η υψηλή αντίθεση και τα 262.000 χρώματα της οθόνης των 1,5 ιντσών προβάλλουν το μενού και τις φωτογραφίες, ενώ παράλληλα έρχεται με μικρό βάρος (μόλις 80 γραμμάρια)

και πάχος κάτω από δύο εκατοστά. Αποθηκεύει δεδομένα έως 6 GΒ και κοστίζει 129 ευρώ.