ΣΕ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ έχουν μετατραπεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες στο βόρειο τμήμα του Έβρου, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού. Δεκάδες αναχώματα έσπασαν, με αποτέλεσμα- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της νομαρχίας- να έχουν ήδη καταστραφεί περίπου 130.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Μόνο στην Ορεστιάδα, στην περιοχή της Σαγήνης, από ανάχωμα που κατέρρευσε χθες το πρωί πλημμύρισαν 80.000 στρέμματα. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι και για την ποιότητα του νερού στο δίκτυο ύδρευσης πολλών περιοχών του βόρειου τμήματος του Έβρου και ήδη γίνονται σχετικοί έλεγχοι.

«Πρόκειται για πολύ μεγάλη καταστροφή, από το Διδυμότειχο μέχρι τη Νέα Βύσσα και το Τρίγωνο» δήλωσε ο νομάρχης Έβρου κ. Ν. Ζαμπουνίδης. Όπως σημείωσε, οι αγρότες του Έβρου βρίσκονται σε τραγική κατάσταση αφού βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του χειμώνα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι σοδειές καταστρέφονται από τις πλημμύρες. «Η αγωνία μας τώρα εστιάζεται στο νότιο τμήμα του νομού, καθώς οι όγκοι του νερού μεταφέρονται πλέον και στο υπόλοιπο τμήμα του Έβρου και δεν γνωρίζουμε τι προβλήματα θα προκύψουν», είπε ο κ. Ζαμπουνίδης.

Οι αρχές στον Έβρο ζητούν πλέον την παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί διακρατική συμφωνία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις πλημμύρες του ποταμού Έβρου. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από την πλευρά της Βουλγαρίας, καθώς προκειμένου να μην καταρρεύσουν τα εκεί φράγματα, οι βουλγαρικές αρχές τα ανοίγουν διοχετεύοντας μεγάλες ποσότητες νερού προς την ελληνική και την τουρκική πλευρά του Έβρου.

Και χθες πάντως η στάθμη των υδάτων στον Έβρο παρέμεινε πάνω από το όριο συναγερμού. Η τελευταία μέτρηση χθες έδειξε 6,60 μ. στον σταθμό μέτρησης του Πυθίου, με όριο συναγερμού τα 5,70 μ., 3,70 μ. στον Άρδα, με όριο επιφυλακής τα 4,80 μ., 3,00 μ. στους Κήπους, με όριο επιφυλακής τα 3,60 μ., και 5,15 μ. στο Πέταλο, με όριο επιφυλακής τα 5,60 μ.