Το παζλ των 16 Εθνικών ομάδων που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του Εuro 2008 ολοκληρώνεται απόψε με τις Τουρκία, Αγγλία, Πορτογαλία και Σουηδία να είναι τα μεγάλα φαβορί για να πάρουν τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια.

Η Τουρκία χρειάζεται νίκη στην αναμέτρησή της με τη Βοσνία, διαφορετικά θα την ξεπεράσει η Νορβηγία αν νικήσει στη Μάλτα. Ισοπαλία με τους Κροάτες στο Γουέμπλεϊ είναι το ζητούμενο για την Αγγλία, στην οποία το Ισραήλ έδωσε το φιλί της ζωής νικώντας το Σάββατο τη Ρωσία στο Τελ Αβίβ. Ήττα των Άγγλων και νίκη των Ρώσων επί της Ανδόρας στέλνουν τη ρωσική ομάδα στην Αυστρία και την Ελβετία. Ισοπαλία είναι το ζητούμενο και για την Πορτογαλία στην αναμέτρηση με τη Φινλανδία. Στην περίπτωση που οι Σκανδιναβοί πάρουν το «διπλό» στο Πόρτο και οι Σέρβοι νικήσουν στα δύο τελευταία παιχνίδια με Πολωνία και Καζαχστάν, τότε θα υπάρξει τριπλή ισοβαθμία από την οποία ευνοείται η Σερβία. Ισοπαλία χρειάζεται επίσης η Σουηδία με τη Λετονία, την οποία υποδέχεται στη Στοκχόλμη. Πίσω όμως από τη βιτρίνα των αγώνων, που εύλογα προκαλούν το ενδιαφέρον, υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο για τα υπόλοιπα ματς στα οποία συμμετέχουν οι ομάδες που ήδη έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στα τελικά.

Κι αυτό, διότι από τα αποτελέσματά τους θα κριθεί η θέση όπου θα τοποθετηθούν στα γκρουπ δυναμικότητας.

Το παράδοξο είναι πως την τέταρτη και τελευταία θέση στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας (τις άλλες τρεις έχουν εξασφαλίσει οι συνδιοργανώτριες Αυστρία, Ελβετία και η κάτοχος του τίτλου Ελλάδα) δεν τη θέλουν ούτε η Ολλανδία ούτε η Γερμανία, που είναι τα φαβορί για την κατάκτησή της.

Και τούτο διότι όλες οι ισχυρές ομάδες θέλουν να κληρωθούν στον ίδιο όμιλο με μία εκ των Αυστρία, Ελβετία ή Ελλάδα, τις οποίες θεωρούν τις υποδεέστερες μεταξύ των 16 φιναλίστ! Επίσης θέλουν να αποφύγουν την πιθανότητα να κληρωθούν σε έναν όμιλο-τέρας, όπως χαρακτηριστικά έγραψε η «Βild», στον οποίο μπορεί να μετέχουν οι Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία ή οι Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι τους αποψινούς αγώνες και θεωρώντας πως Τουρκία, Αγγλία, Πορτογαλία και Σουηδία δεν θα πέσουν θύματα έκπληξης, τα γκρουπ δυναμικότητας έχουν ως εξής:

Α΄ γκρουπ: Ελβετία, Αυστρία, Ελλάδα, Ολλανδία.

Β΄ γκρουπ: Κροατία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία.

Γ΄ γκρουπ: Αγγλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ρουμανία.

Δ΄ γκρουπ: Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Τουρκία.