ΚΑΘΕ 24ΩΡΟ- και κυρίως τη νύχτα- τουλάχιστον δύο έως πέντε βαριά ασθενείς ή τραυματισμένοι συνάνθρωποί μας σε νησιά κινδυνεύουν εξαιτίας της έλλειψης λίγων… λαμπτήρων στο τοπικό ελικοδρόμιο ή στον παρακείμενο υψηλό φράχτη ενός χωραφιού: Η τρομακτική διαπίστωση όσον αφορά τις αεροδιακομιδές ασθενών δεν είναι η μόνη που κάνουν οι αρμόδιοι: 23 ελικοδρόμια σε νησιά ή δυσπρόσιτες οδικά περιοχές καθυστερούν υπέρμετρα να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν για χρήση, ενώ αρκετά ακόμη παρουσιάζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα που τα καθιστούν απρόσιτα τη νύχτα ή μόλις χαλάσει ο καιρός.

Στο υπουργείο Άμυνας, που δέχεται την πίεση για κάλυψη των αναγκών αεροδιακομιδής, οι αρμόδιοι θεωρούν ότι «υπάρχει κυκεώνας όσον αφορά τις αρμοδιότητες κατασκευής, συντήρησης και τακτικού ελέγχου. Δεν είναι δυνατόν ακόμα και στα χαρακτηρισμένα ως δυνάμενα να χρησιμοποιηθούν νύχτα, όπως αυτό της Αμοργού, να μην μπορεί να γίνει αποξήλωση ενός φράχτη σε παρακείμενη ιδιόκτητη έκταση». Αναφέρουν επίσης ότι στην Κέα «δεν μπορούν να κοντύνουν μια κολόνα στην πύλη του ελικοδρομίου», ενώ σε πρόσφατη έκθεση της ΥΠΑ αναφέρεται ότι για το ελικοδρόμιο της Γαύδου «δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη λειτουργία της φωτοσήμανσης και της πυρόσβεσης»… Αλληλοκατηγορούνται

Τα περισσότερα από τα προβλήματα, όπως προέκυψε έπειτα από πρόσφατη σύσκεψη στο «Πεντάγωνο» μεταξύ εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων Άμυνας και Μεταφορών, θα μπορούσαν να λυθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με πολύ λίγα χρήματα. «Δυστυχώς χρονίζουν αδικαιολόγητα», παραδέχθηκε παράγων του υπουργείου Άμυνας που πήρε μέρος στη σύσκεψη. Η αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ρίχνει σε πολλές περιπτώσεις τις ευθύνες στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κάποιες αρμοδιότητες- κυρίως για τη συντήρηση. Ωστόσο τα πράγματα με βάση όσα λένε παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι πάντα έτσι.

Στην Ίο, ο δήμος ευθύνεται για την τοποθέτηση λαμπτήρων στο νέο ελικοδρόμιο του νησιού. «Δεν είναι καθόλου έτσι, το ελικοδρόμιο καθυστερεί να πιστοποιηθεί από την ΥΠΑ και φυσικά δεν έχει παραληφθεί», απαντά ο δήμαρχος κ. Γ. Πουσαίος, ρίχνοντας ευθύνες πιο πάνω- κυρίως στην ΥΠΑ. Όσο για το παλιό ελικοδρόμιο λέει ότι δεν προσεγγίζουν οι πιλότοι νύχτα και όταν έχει αναταράξεις. «Όταν έρχονται με αυτές τις συνθήκες, το κάνουν οι πιλότοι με δική τους πρωτοβουλία», λέει.