Τα θαύματα στο ποδόσφαιρο, όπως αποδείχτηκε το Σάββατο στο Τελ Αβίβ, δεν είναι σπάνια. Το Ισραήλ νίκησε 2-1 τη Ρωσία δίνοντας προβάδισμα πρόκρισης στην Αγγλία, η οποία βρισκόταν σε διαδικασία αναζήτησης αντικαταστάτη του προπονητή της Στιβ ΜακΛάρεν!

Η νίκη του Ισραήλ εξέθεσε τα βρετανικά μίντια, που όλες τις προηγούμενες ημέρες άφηναν υπονοούμενα πως είχε προαποφασιστεί το αποτέλεσμα υπέρ της Ρωσίας με τη μεσολάβηση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς λόγω των καλών σχέσεων που διατηρεί με τους Ισραηλινούς.

«Είναι ντροπή μας», έγραψε η «Sunday Τelegraph», «που πιστεύαμε πως η νίκη της Ρωσίας ήταν προαποφασισμένη. Το Ισραήλ, που το δικό του όνειρο για πρόκριση στα τελικά είχε ήδη εξατμιστεί δεν διεκδικούσε τίποτα. Όμως η υπερηφάνεια τους πληγώθηκε απ΄ όλες αυτές τις ιστορίες πως θα πήγαιναν σαν πρόβατα στη σφαγή».

Η «Sunday Τimes» χαρακτήρισε «τυχερή» την Αγγλία, ενώ η «Μail on Sunday» σημείωσε χαρακτηριστικά:«Εισακούστηκαν οι προσεχές της Αγγλίας».

Πράγματι, η Αγγλία ήταν τυχερή. Με νίκη των Ρώσων έχανε ουσιαστικά το τρένο της πρόκρισης ενώ με ισοπαλία θα χρειαζόταν στο ματς της Τετάρτης με την Κροατία τη νίκη.

Ο Στιβ ΜακΛάρεν και οι παίκτες του παρακολουθούσαν το παιχνίδι του Τελ Αβίβ από το ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η Εθνική Αγγλίας στα περίχωρα του Λονδίνου.

Το Ισραήλ προηγήθηκε με τον Μπάρντα στο 10΄ για να ισοφαρίσει για τους Ρώσους ο Μπιλιαλετντίνοφ στο 60΄. Η ομάδα του Χίντινκ πίεσε και στο 90΄ είχε δοκάρι σε σουτ του Σίσεφ! Όμως εκεί που πλησίασε την πρόκριση, εκεί έχασε σχεδόν κάθε ελπίδα όταν στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ομέρ Γκολάν, που μπήκε αλλαγή, πέτυχε το νικητήριο γκολ των γηπεδούχων, γεγονός που επιτρέπει στην Αγγλία να προκριθεί ακόμα και με ισοπαλία με την Κροατία.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ

«Βασιλιά της Αγγλίας» χαρακτήρισε ο Τύπος του Ισραήλ τον Γκολάν, ο οποίος θα πάρει ως δώρο μία Μερσεντές την οποία είχε τάξει Άγγλος επιχειρηματίας στον παίκτη που θα πετύχει το νικητήριο γκολ: «Για οδηγό θα πάρω τον Μπάρντα (σκόρερ του πρώτου γκολ)», σχολίασε ο Γκολάν.

Ο προπονητής του, Ντρορ Καστάν, απέρριψε τον χαρακτηρισμό «σωτήρας του ΜακΛάρεν», δηλώνοντας:«Δεχόμαστε τα συγχαρητήρια.

Όμως ποτέ δεν μας ένοιαζε τι ενδιαφέρει την Αγγλία ή τη Ρωσία».

Από τους πρώτους που έδωσε συγχαρητήρια τους Ισραηλινούς ήταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα. «Τώρα κάθε Άγγλος θα φωνάζει υπέρ του Ισραήλ μετά τη σπουδαία βοήθεια που μας δώσατε», δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησής του με τον υπουργό αμύνης του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ.

Ο ΜακΛάρεν, που μετρούσε μέρες στον πάγκο της Αγγλίας υποκλίθηκε στον επαγγελματισμό του Ισραήλ, ενώ δήλωσε… δικαιωμένος γιατί πάντα υποστήριζε πως όλα θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική.

«Ξέρω πως κάναμε δύσκολα τα πράγματα για μας χάνοντας πολύτιμους βαθμούς, αλλά στον δεύτερο γύρο βελτιωθήκαμε και έχω εμπιστοσύνη στους παίκτες μου πως θα κάνουν τη δουλειά τους εναντίον της Κροατίας».

Η Κροατία, γνωρίζοντας την ήττα της Ρωσίας που της εξασφάλιζε την πρόκρισή της στα τελικά, έπαιξε χαλαρά και ηττήθηκε 2-0 από την ΠΓΔΜ. Έτσι, με ισοπαλία στο ματς με την Αγγλία εξασφαλίζει την πρώτη θέση του ομίλου και ταυτόχρονα τα «Λιοντάρια» την πρόκριση. Οι Άγγλοι θα παραταχθούν χωρίς τους τραυματίες Μάικλ Όουεν, Γουέιν Ρούνι, Τζον Τέρι και Σολ Κάμπελ.