Ένα γκολ του Κριστιάν Πανούτσι στο τελευταίο λεπτό στάθηκε ικανό για να «λειώσει» ο Ιceman του ιταλικού ποδοσφαίρου Ρομπέρτο Ντοναντόνι και να στείλει τη Σκουάντρα Ατζούρα στα τελικά του Εuro 2008. Η Ιταλία νίκησε 2-1 τη Σκωτία στη Γλασκώβη και μαζί της στα τελικά πήρε και τη Γαλλία που δεν αγωνίστηκε το Σάββατο. Άνθρωπος της τελευταίας στιγμής αναδείχτηκε ο Κριστιάν Πανούτσι, που στα 34 του χρόνια επανήλθε στην Εθνική Ιταλίας πριν από έναν μήνα και παρά τις διαφορές που είχε με τον σημερινό προπονητή του, όταν ήταν συμπαίκτες στη Μίλαν.

«Είναι μια εκπληκτική νύχτα, καλύτερη δεν γίνεται. Είναι ίσως το πιο σημαντικό γκολ της καριέρας μου. Έβγαιναν δάκρυα από τα μάτια μου στον αγωνιστικό χώρο», υπογράμμισε ο Πανούτσι, τον οποίον έσπευσε λίγο νωρίτερα να αγκαλιάσει ο Ντοναντόνι που έκανε σαν τρελός από χαρά. «Συνήθως ξέρω πώς να κρύβω τα συναισθήματά μου. Αυτή τη φορά το παράκανα λίγο», είπε χαμογελώντας ο Ιceman που κινδυνεύει να χάσει το προσωνύμιό του.

Ο Ντοναντόνι πιστεύει πως αυτή η ομάδα μπορεί να κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και μαζί του συμφωνεί και ο προκάτοχός του Μαρτσέλο Λίπι. Επίσης ελπίζει πως η Σκουάντρα Ατζούρα θα βοηθήσει να βελτιωθεί η εικόνα του ιταλικού ποδοσφαίρου, ενώ συνέστησε στους τιφόζι να παραδειγματιστούν από τη συμπεριφορά που επέδειξαν οι Σκωτσέζοι φίλαθλοι.

Τόσο οι Σκωτσέζοι όσο και οι Ιταλοί είχαν πολλά παράπονα από τον διαιτητή Μανουέλ Γκονθάλεθ.

Το νικητήριο γκολ των Ιταλών προήλθε από ανύπαρκτο φάουλ κοντά στο κόρνερ που καταλόγισε ο Ισπανός ρέφερι εις βάρος της Σκωτίας. Ο μέσος των Σκωτσέζων Λα ΜακΚάλοχ έκανε λόγο για «ληστεία», ενώ ο προπονητής του Άλεξ ΜακΛις είπε πως η ομάδα του δεν άξιζε την ήττα. Παράπονα όμως έχουν και οι Ιταλοί, καθώς ο Γκονθάλεθ ακύρωσε ως οφ-σάιντ κανονικό γκολ του Ντι Νατάλε.

Το γκολ που πέτυχε ο Λούκα Τόνι στο δεύτερο λεπτό, το αφιέρωσε στον αδικοχαμένο οπαδό της Λάτσιο Γκαμπριέλε Σάντρι, ενώ όλοι οι Ιταλοί παίκτες αγωνίστηκαν με μαύρο περιβραχιόνιο.

ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΑ

Με τη νίκη της Ιταλίας προκρίθηκε και η άσπονδη φίλη της Γαλλία, γεγονός που στενοχώρησε ιδιαίτερα τον Τζενάρο Γκατούζο: «Ελπίζω να τη συναντήσουμε στο Εuro 2008 για να της δώσουμε ένα καλό μάθημα», σχολίασε ο «σκληρός» των Ατζούρι. Πιο δηκτικό ήταν το σχόλιο του προπονητή των Γάλλων Ρεϊμόντ Ντομενέκ: «Επιτέλους, οι Ιταλοί φάνηκαν και σε κάτι χρήσιμοι»!

Χθες πάντως, ο Ντομενέκ γιόρτασε το γεγονός με τους παίκτες του πίνοντας σαμπάνια.

Ιστορία έγραψε η Πολωνία με τη νίκη της επί του Βελγίου (2-0), καθώς προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ στην Αυστρία και την Ελβετία θα βρεθούν και οι Ισπανοί που εντυπωσίασαν στο ματς με τη Σουηδία (3-0).

Η είδηση που βγήκε μετά το παιχνίδι είναι η αποχώρηση του προπονητή των Φούριας Ρόχας μετά τα τελικά: «Είμαι σαν το γάλα. Έχω ημερομηνία λήξης», είπε ο ασπρομάλλης κόουτς.

Ρεκόρ και για τον επιθετικό της Β. Ιρλανδίας Ντέιβιντ Χίλι, καθώς με το γκολ που πέτυχε στη νίκη της ομάδας του επί της Δανίας (2-1) έφτασε τα 13 και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των προκριματικών φάσεων, ξεπερνώντας τον Κροάτη Σούκερ που το είχε σημειώσει στο Εuro ΄96.

Η Γερμανία επικράτησε με 4-0 της Κύπρου, αλλά ο Γενς Λέμαν έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο, όταν συνελήφθη από τον φωτογραφικό φακό να κάνει άσεμνη χειρονομία προς τους φιλάθλους που τον αποδοκίμαζαν.