Μέσα σε έναν μήνα ένα απλό παιχνίδι στο Διαδίκτυο εξασφάλισε τροφή σε 50.000 ανθρώπους για μία ημέρα. Ο τρόπος είναι απλός: αρκούν μερικά κλικ στο ποντίκι του υπολογιστή και η καλή γνώση των αγγλικών. Αν και σε αυτήν την περίπτωση, κανένας δεν θα κατηγορούσε κάποιον που θα αντέγραφε κάπου κάπου από το λεξικό.


Το Free Rice άρχισε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά αυτές οι τριάντα μέρες ήταν αρκετές για να κατακτήσει εκατομμύρια χρήστες στο Διαδίκτυο, έστω και αν δεν υπόσχεται μια δεύτερη ζωή, όπως το δημοφιλές Second Life ή μαγικούς κόσμους σαν το World of WarCraft. Στην ιστοσελίδα www. freerice. com εμφανίζεται μόνον ένα λήμμα και τέσσερις ορισμοί. Αν ο παίκτης επιλέξει με το ποντίκι του υπολογιστή τη σωστή απάντηση, οι διαφημιζόμενοι στην ιστοσελίδα δίνουν δέκα κόκκους ρυζιού στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFΡ) των Ηνωμένων Εθνών. Με εκατό κόκκους, δηλαδή δέκα σωστές απαντήσεις, τρέφεται ένας άνθρωπος. Μπορεί αυτή η ποσότητα να μοιάζει με κακόγουστο αστείο μπροστά στο πρόβλημα της πείνας, όμως το ρύζι στο FreeRice αυξάνεται ραγδαία. Στις 7 Οκτωβρίου, οπότε ανέβηκε το παιχνίδι στο Διαδίκτυο, συγκεντρώθηκαν μόλις 830 κόκκοι. Την περασμένη Τρίτη έφτασαν τα 63.253.810. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο κόκκοι μαζεύτηκαν μέσα σε έναν μήνα. Και είναι βέβαιο ότι τα νούμερα θα ανεβαίνουν συνεχώς χάρις και στην προβολή του παιχνιδιού από δημοφιλείς ιστοσελίδες, όπως το ΥouΤube και το FaceΒook. «Κάθε κόκκος ρυζιού είναι αποφασιστικής σημασίας για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο, που σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από όσους το ΑΙDS, η φυματίωση και η μαλάρια μαζί», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ Ζοζέτ Σεεράν. «Το FreeRice- προσθέτει- αποδεικνύει πως μπορεί να βοηθήσει το Διαδίκτυο σε αυτό το πρόβλημα».

TA NEA on line

Παίξτε το παιχνίδι στο

http://www.freerice.com

Διαβάστε για τη φτώχεια στο http://www.poverty.com/

Η πείνα σε αριθμούς


● 25.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ, στην πλειονότητα παιδιά, πεθαίνουν κάθε μέρα στον κόσμο από την πείνα (1 θάνατος κάθε 3,5 δευτερόλεπτα).

● 132 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ τον χρόνο απαιτούνται για να εξαλειφθεί το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

● 22 ΧΩΡΕΣ του ανεπτυγμένου κόσμου έχουν δεσμευτεί ότι θα διαθέσουν το 0,7% του ΑΕΠ σε διεθνή βοήθεια.

● 830 ΚΟΚΚΟΙ συγκεντρώθηκαν την ημέρα που ανέβηκε η ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και 63.253.810 ● ΜΕ ΤΟΥΣ 1.000.000.000 κόκκους που συγκεντρώθηκαν μέσα σε έναν μήνα, εξασφαλίστηκε τροφή σε 50.000 ανθρώπους για μία ημέρα.