ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ έγκαιρων προσλήψεων των εκπαιδευτικών από το επόμενο έτος ώστε να μη δημιουργούνται κενά στα σχολεία και 5ετές πρόγραμμα ανέγερσης «έξυπνων» σχολείων προανήγγειλε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης συναντήθηκε χθες με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος έδωσε την έγκρισή του για την αλλαγή του συστήματος πρόσληψης των εκπαιδευτικών και για τη συνέχιση των προσπαθειών ανέγερσης νέων σχολείων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ωστόσο, θα χρειαστούν 5 χρόνια για να σταματήσει το φαινόμενο της διπλοβάρδιας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2012, να έχουν καλυφθεί πλήρως οι κτιριακές υποδομές που απαιτούνται, με το σύγχρονο, έξυπνο σχολείο. «Το σχολείο, δηλαδή, που θα ενσωματώνει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, θα προστατεύει από απώλεια ενέργειας και θα δίνει τις προϋποθέσεις εκείνες, ώστε ο μαθητής και ο εκπαιδευτικός στις καλύτερες δυνατές συνθήκες να μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους».

Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Στυλιανίδης, βρίσκονται σε εξέλιξη κατασκευής πολλά κτίρια. Στόχος είναι να κτιστούν 1.033 Νηπιαγωγεία, μέχρι το 2012. Ήδη έχουν κατασκευαστεί 200 απ΄ αυτά, βρίσκονται υπό κατασκευή 100, άλλα 100 βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και της δημοπράτησης και τα υπόλοιπα έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την επόμενη περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, όπου έχουν προστεθεί 1.450 καινούργιες αίθουσες ή αναπαλαιωμένες αίθουσες παλιών κτιρίων.

Αναφερόμενος στις μαθητικές καταλήψεις, ο υπουργός Παιδείας εκτίμησε ότι μειώνονται σταδιακά και προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών.