Δίσεκτο το 2008 για ιδιοκτήτες ακινήτων


Χρονιά Εφορίας το 2008 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το βασικό σενάριο στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την επιβολή και είσπραξη του φόρου κατοχής ακινήτων προβλέπει ότι τα ειδοποιητήρια πληρωμής του νέου φόρου θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τον ερχόμενο Ιούνιο. Σε αυτά θα αναγράφεται το ποσό του φόρου που αναλογεί στον καθέναν από τους περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων (που εκτός από πρώτη κατοικία κατέχουν και άλλα ακίνητα), οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να πάνε στις τράπεζες ή στις Εφορίες για να καταβάλουν τον φόρο.

Θα έχει προηγηθεί- τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου- αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 15% έως 20%. Αυτό σημαίνει ότι ο ενιαίος φόρος κατοχής ακινήτων θα υπολογιστεί επί των αυξημένων αντικειμενικών τιμών και με συντελεστή που θα κυμαίνεται από 0,1% έως 0,2% επί της αντικειμενικής αξίας. Άρα, αυτόματα θα αυξηθεί και η επιβάρυνση προς χάριν των προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών που προσδοκά να εισπράξει από τον νέο φόρο 660 εκατομμύρια ευρώ (από το σύνολο των 6 δισ. των πρόσθετων εσόδων που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός). Μάλιστα, η αναβολή- για τον Μάρτιο- της αύξησης των αντικειμενικών τιμών εξυπηρετεί διπλά τους εισπρακτικούς στόχους του υπουργείου, αφού θα «σπρώξει» τους φορολογουμένους στις Εφορίες για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές, προκειμένου να προλάβουν να τις κάνουν με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές.

Νέο Ε9

Παράλληλα, μία από τις βασικές σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι, στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2008, πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος που αρχίζει τον Μάρτιο, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που φέτος είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους (κληρονομιές, αγορές, γονικές παροχές) να κληθούν από την Εφορία να υποβάλουν νέο έντυπο Ε9. Στο νέο έντυπο- και σε αντίθεση με τα παραδοσιακά Ε9- θα αναγράφεται και η αντικειμενική τιμή των ακινήτων τους, προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος κατοχής που τους αναλογεί. Η υποβολή αυτή, αντίθετα με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, θα

info

Ο ενιαίος φόρος κατοχής ακινήτων θα υπολογιστεί επί των αυξημένων αντικειμενικών τιμών, με συντελεστή που θα κυμαίνεται από 0,1% έως 0,2%

γίνει ξεχωριστά από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να προλάβει να επεξεργαστεί τα στοιχεία αυτά μαζί με εκείνα των Ε9 που υποβλήθηκαν κατά την τριετία 2005-2007, και να υπολογίσει τον φόρο. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπουν σε διπλό γύρο ταλαιπωρίας το 2008, αφού εκτός από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος θα πάνε στην Εφορία για δεύτερη φορά.

Τ ο μεγάλο αγκάθι

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία των ακινήτων των Ε9 που υποβλήθηκαν στην τριετία 2005-2009, το μεγάλο αγκάθι είναι ότι δεν συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα βρουν τρόπο να κάνουν τη σύνδεση αυτή, ώστε να υπολογίσουν τον φόρο και να αποφευχθεί μια νέα μαζική υποβολή Ε9 από όλους τους ιδιοκτήτες, πράγμα που θα προκαλούσε μεγάλη ταλαιπωρία, κόστος για τους φορολογουμένους και αντιδράσεις. Πάντως, αν δεν βρεθεί αξιόπιστος τρόπος να υπολογισθεί ο φόρος με τα υφιστάμενα Ε9, ο κίνδυνος αυτός δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου


Με βάση τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομίας, ο νέος φόρος κατοχής ακινήτων θα είναι ετήσιος και:

● Θα θεσμοθετηθεί με φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή στο τέλος Νοεμβρίου και θα επιβάλλεται με συντελεστή 0,1% έως 0,2% επί της αντικειμενικής τιμής.

● Θα συνοδευτεί από ένα πρώτης τάξεως δώρο για τους περίπου 40.000 μεγαλοϊδιοκτήτες, αφού με την καθιέρωσή του θα καταργηθεί ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Στον νέο φόρο σχεδιάζεται να συγχωνευθεί και ο συμπληρωματικός φόρος επί των εισοδημάτων από ενοίκια.

● Θα έρθει ως φοροκαπέλο στους φόρους που ήδη επιβάλλονται στα ακίνητα, όπως είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Παρά τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η επιβολή του νέου φόρου δεν θα συνοδευτεί από κατάργηση όλων των φόρων που βαρύνουν σήμερα την κατοχή ακινήτων.

● Από τον φόρο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία κάθε φορολογουμένου με επιφάνεια έως 250 τετραγωνικά μέτρα, καθώς και τα αγροτικά κτήματα. Με βάση αυτές τις εξαιρέσεις, υπολογίζεται ότι τον φόρο θα πληρώνουν κάθε χρόνο περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, δηλαδή όσοι έχουν στην κατοχή τους- εκτός από πρώτη κατοικία ή αγροτεμάχιακαι άλλα διαμερίσματα, καταστήματα ή οικόπεδα.

● Για την πληρωμή του φόρου θα αποστέλλονται κάθε χρόνο ειδικά ειδοποιητήρια.

● Για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, αλλά και η παλαιότητα και το είδος του ακινήτου (κατοικία ή επαγγελματικός χώρος).