Δέντρα και λουλούδια που καλλιεργούσαν οι Ιππότες της Ρόδου εξακολουθούν και σήμερα να στολίζουν έναν τεράστιο κήπο του νησιού, που ανήκει σε Γάλλο κόμη. Ο κήπος και το αρχοντικό του βρίσκονται στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, δίπλα από τα μεσαιωνικά τείχη και ανάμεσα στις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου.


Πρόκειται για έργο του κόμη Μαρκ- Ρενέ Ντε Μονταλεμπέρ, οι πρόγονοι του οποίου ήταν Ιππότες του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου- των Ιωαννιτών. Μαζί με τη σύζυγό του Μανουέλα, αγόρασε το 1993 ένα παλιό τουρκικό αρχοντικό και αφού το αναστήλωσαν, φρόντισαν να καλλιεργήσουν στον κήπο πάνω από 50 ειδών δέντρα, λουλούδια και διάφορα άλλα φυτά

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Ο Γάλλος κόμης Ντε Μονταλεμπέρ φύτεψε δέντρα και άνθη που αναφέρονται σε συγγράμματα του 1484

από την εποχή του 15ου αιώνα, όπου έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν οι Ιππότες.

Καλλιεργούνται λεμονιές, μανταρινιές, πορτοκαλιές, μουσμουλιές, μυρτιές, δάφνες, ανεμώνες, λεβάντα, μέντα, θυμάρι, άκανθος, σαντολίνα, γιασεμιά, αρτεμισίες, δίκταμο, νάρκισσοι, βιόλες, ασφόδελοι, 13 είδη τριανταφυλλιών και πολλά άλλα είδη. «Όλα αυτά φυτεύτηκαν αφού διαπιστώθηκε από διάφορα συγγράμματα ότι τα καλλιεργούσαν από την εποχή των Ιπποτών», τονίζει ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Ζερλέντης, ο οποίος έχει και την επιμέλεια για τον κήπο αυτό από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού.

Μεσαιωνικές μικρογραφίες

Ο κήπος αυτός της οικογένειας Μονταλεμπέρ εκτιμάται ότι υπάρχει από τον 14ο αιώνα. Και όπως είπε στα «ΝΕΑ» η κυρία Μανουέλα Ντε Μονταλεμπέρ: «Ο κήπος είναι ορατός ως ένας χώρος πρασίνου στις μικρογραφίες του 1484. Μάλιστα δε όταν έφυγαν οι Ιππότες, ο κήπος εξακολουθούσε να υπάρχει από τους Οθωμανούς, έστω και σε πολύ κακή κατάσταση».

Το πρόγραμμα για την ανάπλαση του κήπου διαμορφώθηκε με ιδιαίτερο σεβασμό στο παρελθόν, λέει η κυρία Ντε Μονταλεμπέρ. Προτιμήθηκαν φυτά που διασώζονται ακόμη στην πανίδα της Ρόδου, όπως επίσης ποικιλίες με λευκά άνθη. Στο αρχοντικό με τον τεράστιο κήπο λειτουργεί Ίδρυμα που φέρει την ονομασία Μαρκ Μονταλεμπέρ, στη μνήμη του 22χρονου γιου του ζεύγους, ο οποίος πνίγηκε σε κατάδυση που έκανε στις απέναντι τουρκικές ακτές τον Ιούλιο του 1993. Όπως υπογραμμίζει ο κόμης Μαρκ- Ρενέ Ντε Μονταλεμπέρ: «Στόχος είναι να εδραιωθεί ένα ουδέτερο και ήσυχο σημείο συνάντησης, όπου μικρές ομάδες νέων ανθρώπων θα μπορούν ν΄ ανταλλάσσουν ιδέες και πληροφορίες, να συζητούν και να συνδιαλέγονται για διάφορα θέματα των Μεσογειακών Πολιτισμών». Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η οικογένεια Μονταλεμπέρ έχει δωρίσει το κτήμα στον Δήμο Ροδίων, με τον όρο να παραμείνει για τους σκοπούς του Ιδρύματος.