Χωρίς Ίντερνετ για περίπου επτά ώρες έμεινε χθες από το πρωί η μισή Ελλάδα, λόγω των μεγάλων καλωδιακών βλαβών που προκλήθηκαν στο δίκτυο του Οργανισμού στη Βοιωτία και την Κορινθία.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, και στις δύο περιοχές κόπηκαν καλώδια οπτικών ινών από τον κεντρικό δακτύλιο που διέρχεται όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα χιλιάδες χρήστες να μην μπορούν να συνδεθούν με το διεθνές Ίντερνετ. Εκτός αυτού, το πρόβλημα επηρέασε και τις ταχύτητες παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ από τους εναλλακτικούς παρόχους, που εξυπηρετούνται μέσω της υποδομής τού ΟΤΕ.

Συνεργεία του ΟΤΕ όλη τη μέρα χθες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες και κατάφεραν τελικά να αποκαταστήσουν τις βλάβες αυτές αργά το απόγευμα.

Τα προβλήματα στο Ίντερνετ- επηρέασαν και το κέντρο της Αθήνας- προκάλεσαν λίγο πριν από τις 11 το πρωί εργολάβοι που έκοψαν τον ίδιο οπτικό δακτύλιο του ΟΤΕ στο Κάστρο Βοιωτίας και στο Χιλιομόδι Κορινθίας.

Όπως επισημαίνουν τεχνικοί του ΟΤΕ, το

ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Χωρίς Ίντερνετ έμειναν αρκετές περιοχές στην Αττική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο

μπλακάουτ στο Διαδίκτυο ήταν αναπόφευκτο, καθώς κόπηκε όχι μόνο ο κύριος αλλά και ο εναλλακτικός οπτικός δακτύλιος (κύρια και εναλλακτική όδευση) του ΟΤΕ, που διατρέχει την Ελλάδα από τον Νότο ώς τον Βορρά!

Σύμφωνα με τους τεχνικούς, στο Κάστρο Βοιωτίας το καλώδιο κόπηκε εξαιτίας έργων οδοποιίας που κατασκευάζονται στην περιοχή. Στο Χιλιομόδι Κορινθίας το καλώδιο κόπηκε κατά τη διάρκεια εργασιών εργολάβου του ΟΤΕ, στην προσπάθειά του να αντικαταστήσει άλλο καλώδιο οπτικών ινών, που είχε καεί εξωτερικά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. «Αντί να γίνει το λεγόμενο μπαϊπάς και να βγει το καμένο κομμάτι, αφού προηγουμένως τοποθετηθεί το νέο, στη διάρκεια εγκατάστασης της νέας οπτικής ίνας κόπηκε το καλώδιο της παλαιάς, που είχε θερμανθεί από τη φωτιά», λέει τεχνικός του ΟΤΕ.

«Μία στις χίλιες γίνεται»
«Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο, να κοπεί ταυτόχρονα ο κεντρικός δακτύλιος σε δύο διαφορετικά σημεία της χώρας, για διαφορετικούς λόγους. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά στις χίλιες», επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου των τεχνικών του ΟΤΕ κ. Β. Λάμπρου.

Πάνω από 20 τεχνικοί του ΟΤΕ βρέθηκαν αμέσως στα σημεία αυτά, ξεκινώντας το δύσκολο έργο της αποκατάστασης. Σύμφωνα με τους τεχνικούς, η αποκατάσταση των οπτικών ινών είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς απαιτείται η συνένωση χιλιάδων «ζευγαριών» καλωδίων. Πρόκειται για πολύ λεπτά καλώδια, τα οποία για να επανασυνδεθούν σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται μεγεθυντικός φακός! Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία όλο αυτό το διάστημα έμεινε εκτός Διαδικτύου. Χιλιάδες συνδρομητές, τόσο του ΟΤΕ όσο και των άλλων παρόχων, έως αργά το βράδυ δεν είχαν την παραμικρή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει κάθε επικοινωνία όχι μόνο των ιδιωτών αλλά και υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ δεν μπορούσε να πραγματοποιηθούν εμπορικές και επιχειρηματικές συναλλαγές (ΑΤΜ, Ιnternet banking, Ιnternet protocol κ.λπ.)


Βροχή τα τηλεφωνήματα από αγανακτισμένους χρήστες

Ο ΟΤΕ δέχτηκε βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων από αγανακτισμένους χρήστες του Ίντερνετ, καθώς και από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου που έμειναν ξαφνικά χωρίς σύνδεση.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, παρότι θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο. Περίπου πριν από δύο χρόνια κόπηκαν κεντρικά καλώδια (κορμοί) του ΟΤΕ ταυτόχρονα σε τρεις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, πάλι από εργολάβους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από