«Με έκπληξη αρχικά οι συνάδελφοί μου άκουσαν πως, ως πατέρας, θα πάρω εννεάμηνη γονική άδεια· “σοβαρολογείς;”, με ρωτούσαν. Δεν πίστευαν πως θα ασχοληθώ για τόσον καιρό αποκλειστικά με το μωρό μου, δεν είχαν ξανακούσει κάτι τέτοιο. Στην πορεία, έδειξαν τελικά κατανόηση...».

Πήρε την κατάσταση στα χέρια του, αντιμετωπίζοντας το πρακτικό πρόβλημα φύλαξης της νεογέννητης- δύο μηνών σήμερα- κόρης του. Όταν ο εργοδότης της συζύγου του αρνήθηκε να της χορηγήσει γονική άδεια, η «απάντηση» του κ. Γιώργου Παππά, υπαλλήλου στο Δημοτολόγιο Νέας Σμύρνης, ήταν άμεση: αποφάσισε να κάνει αυτός... τη μάνα! Από την 31η Οκτωβρίου και για τους επόμενους εννέα μήνες αξιοποιεί τη νέα διάταξη του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, που επιτρέπει πλέον και στους άντρες να αφήσουν

«ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ»

«Με τη σύζυγό μου, πωλήτρια σε κατάστημα, να εργάζεται και τα απογεύματα, ήταν επιλογή-μονόδρομος», λέει ο κ. Γ. Παππάς

προσωρινά στην άκρη την εργασία τους, με πλήρεις αποδοχές. «Στην υπηρεσία μου είμαι ο πρώτος, ίσως και ο μοναδικός για την ώρα, πατέρας που απουσιάζει γι΄ αυτόν τον λόγο. Η ανάγκη προέκυψε στην πράξη, αφού γεννήθηκε το παιδί: με εμένα εργαζόμενο τα πρωινά και τη σύζυγό μου, πωλήτρια σε κατάστημα, να εργάζεται και τα απογεύματα, ήταν επιλογή-μονόδρομος».

Ο κ. Παππάς στα 31 του χρόνια έγινε για πρώτη φορά πατέρας και δηλώνει «χαζομπαμπάς» με τα όλα του. Όπως λέει- παρά την άδεια«μόνο αραχτός δεν είμαι. Μόνος στο σπίτι με το παιδί όλα τα πρωινά, αυτό συνεπάγεται τα πάντα για τη φροντίδα του· ευτυχώς, νομίζω πως τα καταφέρνω, τα πάω μια χαρά με το μπιμπερό! Πρέπει να ΄χεις όρεξη και υπομονή για να αντιμετωπίσεις το κλάμα και γενικά τις αντιδράσεις του. Είναι πάντως και κάποιες στιγμές που κουράζομαι- ένα μωρό είναι μεγάλη ευθύνη!».

Και για την εργαζόμενη σύζυγό του, πάντως, η γονική άδειά του αποδεικνύεται στην παρούσα φάση μια μικρή οικογενειακή «όαση». «Το πρωί συχνά την πηγαίνω εγώ, παρέα με το μωρό, στη δουλειά της. Έρχεται για λίγο το μεσημέρι, το βλέπει και ξαναφεύγει, δουλεύει ωράριο καταστήματος. Για να την ξεκουράσω και λιγάκι κάνω και καμια δουλειά του σπιτιού, κυρίως καθαριότητα. Μόνο στη μαγειρική δεν είμαι καλός, μαγειρεύω μόνο με συγκεκριμένες τηλεφωνικές οδηγίες της!».

Όπως και οι γυναίκες
Γονική άδεια με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους δικαιούνται από τον περασμένο Φεβρουάριο και οι άντρες συνάδελφοί τους. Σύμφωνα με την κ. Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, κάθε πατέρας που η σύζυγός του εργάζεται είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε ως ελεύθερη επαγγελματίας, έχει δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος ανάμεσα σε εννεάμηνη άδεια ή δίωρη καθημερινή μειωμένη απασχόληση, ενώ στα ζευγάρια δημοσίων υπαλλήλων χρήση του δικαιώματος μπορεί να κάνει μόνο ο ένας εκ των δύο συζύγων - απαιτείται μάλιστα και σχετική δήλωσή τους στην υπηρεσία τους. Για την ώρα, όπως εξηγεί, η ρύθμιση αυτή δεν αφορά όλα τα επαγγέλματα. «Ισχύει, π.χ., για δικηγόρους, συμβολαιογράφους και γιατρούς, όχι, όμως, και για τους εμπόρους, όπου ζητούμε επίσης να εφαρμόζεται».


«Θα πας να θηλάσεις, Βασίλη;»

ΔΙΩΡΗ καθημερινή γονική άδεια για την επόμενη διετία, μονόωρη για τον τρίτο και τέταρτο χρόνο, λαμβάνει απ΄ τα μέσα Σεπτεμβρίου ο κ. Βασίλης Βγενόπουλος, υπάλληλος στη ΔΟΥ Μοσχάτου. Ρυθμίζει πλέον διαφορετικά τις εργασιακές υποχρεώσεις του, για χάρη του τριών μηνών αγοριού του. «Είναι μια βοήθεια που δικαιούμαι νόμιμα, όπως τα επιδόματα των υπαλλήλων. Ας μην πέφτει όλο το βάρος στην εργαζόμενη γυναίκαμητέρα. Όσοι άντρες δικαιούνται άδειας, ας το τολμήσουν! Από τη στιγμή που δεν μπορούσε να την πάρει η ελεύθερη επαγγελματίας, δικηγόρος, σύζυγός μου, αποφασίσαμε να κάνω εγώ χρήση της σχετικής διευκόλυνσης. Τη δουλειά μου την κάνω κανονικά, δεν είμαι και με το ρολόι στο χέρι. Με το που σχολάω όμως στη μία αντί στις τρεις το μεσημέρι, τρέχω κατευθείαν σπίτι για να βοηθήσω τη γιαγιά του μωρού που το κρατά όσο λείπουμε», αφηγείται. «Μπροστάρης» των αδειούχων μπαμπάδων στον χώρο εργασίας του, τη σχετική...

καζούρα στο γραφείο απ΄ τους υπόλοιπους εφοριακούς δεν τη γλίτωσε. «Το ξέρουν πλέον όλοι οι συνάδελφοι, ένα σχετικό πείραγμα στην αρχή το είχα. “Θα πας να θηλάσεις, Βασίλη;!”, μου έλεγαν χαριτολογώντας! Τους απαντούσα κι εγώ με χαμόγελο “ε, ναι, πάω να θηλάσω!”.

Στην πραγματικότητα αφιερώνω ολόκληρο το δίωρο αυτό αποκλειστικά στο παιδί, άλλαγμα, τάισμα και τα σχετικά. Στην ουσία κάνω ό,τι θα έκανε και η μάνα του, που με ασταθές ωράριο απασχόλησης μπορεί να γυρίσει και αργά το βράδυ σπίτι. Και εκείνη πάντως είναι πιο ήσυχη, γιατί ξέρει πως από νωρίς θα φροντίσω εγώ το παιδί μας...».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από