Η επίλυση του εκκρεμούς θέματος της ονομασίας ετέθη ευθέως από την αμερικανική πλευρά- για πρώτη φορά- ως ένας από τους τρεις βασικούς όρους που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια εάν θέλουν να γίνουν δεκτά στο ΝΑΤΟ.


Το θέμα ξεκαθάρισε η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, πρέσβης κ. Νούλαντ, η οποία επισκέπτεται τη FΥRΟΜ επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας των ΗΠΑ. Στη διάρκεια κλειστής ομιλίας της χθες, ανέφερε πως τρεις πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της σκοπιανής κυβέρνησης, εάν θέλει να γίνει δεκτή στους κόλπους της Συμμαχίας: η βελτίωση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, η εξομάλυνση των σχέσεων με την αλβανική μειονότητα και η επίλυση της εκκρεμότητας του ονόματος με τη γείτονα προς το νότο, την Ελλάδα.

ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

με έξι Αλβανούς νεκρούς από πυρά αστυνομικών στο Τέτοβο

Το ίδιο, ωστόσο, ανέφερε η κ. Νούλαντ και στις δημόσιες δηλώσεις της.

Επεισόδια

Την ίδια στιγμή, με ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα- αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, καθώς στην προχθεσινή επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων σκοτώθηκαν έξι Αλβανοί κι αναζωπυρώθηκε η ένταση μεταξύ των δυο κύριων κοινοτήτων. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν φόβους ότι πρόκειται για τα προεόρτια όσων θα συμβούν στην περίπτωση μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, αλλά παράλληλα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το όλο ζήτημα να έλαβε διαστάσεις επί τούτου από τη σκοπιανή κυβέρνηση, προκειμένου να δείξει πόση ανάγκη έχει τη σταθερότητα που θα της προσέφερε το ΝΑΤΟ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ενημέρωσε χθες τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των επισκέψεών της στο Λονδίνο και το Βερολίνο, μιλώντας στη Βουλή τάχθηκε υπέρ της σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια ενώ επανέλαβε πως για την ελληνική κυβέρνηση η εξεύρεση λύσης στο όνομα αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ.

Τα αίτια των προχθεσινών γεγονότων στο Τέτοβο είναι συγκεχυμένα. Η επίσημη εξήγηση της κυβέρνησης είναι πως επρόκειτο για επιχείρηση της αστυνομίας, στους λόφους γύρω από το Τέτοβο, στη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκαν και ελικόπτερα, με στόχο τη σύλληψη μιας εγκληματικής ομάδας που είχε αρχηγό έναν Αλβανό δραπέτη από φυλακή του Κοσόβου.

Ωρολογιακή βόμβα

Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι επεισόδια όπως τα προχθεσινά εντείνουν τον προβληματισμό των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ για την είσοδο των Σκοπίων, καθώς δείχνουν ότι η FΥRΟΜ παραμένει μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα που κανείς δεν θέλει να σκάσει στα χέρια του. Προσέθεταν δε ότι ακόμη και κατά την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς, το προσεχές 15νθήμερο, στα Σκόπια, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν τα τελευταία θα μεταβάλουν την αδιάλλακτη στάση τους- δεδομένου ότι η κυβέρνηση της FΥRΟΜ δεν θεωρεί πως έχει να κερδίσει τίποτε προβαίνοντας σε συμβιβασμό. Η κ. Μπακογιάννη σε ό,τι αφορά τις εκλογές επισήμανε- απαντώντας σε σχόλιο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου περί «σκοπιανοποίησης της εσωτερικής πολιτικής»ότι «το θέμα των Σκοπίων δεν είναι θέμα εκλογών γιατί», όπως είπε, «κάνοντας ένα βήμα παρακάτω λέω πως δεν μας χωρίζει τίποτα από τα άλλα κόμματα για να πάμε σε εκλογές».

Όλοι πλην ΛΑΟΣ

Υπέρ της σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων τοποθετήθηκαν χθες όλα τα πολιτικά κόμματα πλην ΛΑΟΣ, γεγονός που σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής: «Εμείς δεν ξεχνάμε την περίοδο όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην ΚΚΕ σήκωναν τα λάβαρα του εθνικισμού στην Θεσσαλονίκη, και τώρα οι θέσεις μας δικαιώνονται αλλά δεν βλέπουμε πουθενά αυτοκριτική». Η αυτοκριτική όμως ήρθε λίγο αργότερα όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θόδωρος Πάγκαλος αναφερόμενος στην διαχρονική εξέλιξη του ζητήματος της ονομασίας είπε πως «κάποια στιγμή ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, μετά την περιπέτεια του εμπάργκο που γι΄ αυτό έχει ευθύνη η δική μας η κυβέρνηση (σ.σ.: του 1994), και στη συνέχεια υπήρξε η ενδιάμεση συμφωνία που ήταν συζήτηση περί σύνθετης ονομασίας».