Με… χολιγουντιανά νταηλίκια προσπάθησε το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει την τελική λύση στην επιχείρηση «Ζωνιανά»
Εκατοντάδες πάνοπλοι αστυνομικοί- με οπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και με την ενίσχυση 2 ειδικών τεθωρακισμένων οχημάτων και 2 ελικοπτέρων- «κατέλαβαν» το… άβατο της Κρήτης στα Ζωνιανά, ύστερα από μια επιχείρηση την οποία κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών είχαν φροντίσει να ανακοινώσουν πριν ακόμη υλοποιηθεί!

Ο τελικός απολογισμός σε μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις που στήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα αποτελεί συνέχεια στο φιάσκο που ξεκίνησε από την προηγούμενη Παρασκευή. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν μια ξιφολόγχη, απομεινάρι του Β΄ Παγκoσμίου Πολέμου, μια χαλασμένη κάννη, 5 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, 2 φυτείες με 58 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης και περίπου 2 κιλά ακατέργαστου χασίς. Οι ποσότητες των ναρκωτικών μάλιστα βρέθηκαν χωρισμένες σε 2 σακούλες: η μια είχε πεταχτεί στα σκουπίδια και η άλλη στο νεκροταφείο του χωριού. Επίσης, βρέθηκαν 4 κλεμμένες μηχανές και 2 αυτοκίνητα, ενώ άλλα 3 αυτοκίνητα που είχαν κλαπεί από το Ηράκλειο βρέθηκαν καμένα λίγο έξω από το χωριό. Ειδικά τα αυτοκίνητα θεωρούνται σημαντικό εύρημα, καθώς ερευνάται αν είχαν χρησιμοποιηθεί στις «ληστείες των ΑΤΜ» τραπεζών.

Συνέχεια ελέγχων

Η επιχείρηση, πάντως, θα έχει συνέχεια και σήμερα. Αναμένεται να ελεγχθούν αποθήκες, στάνες και σπήλαια στα βουνά, ενώ θα ζητηθεί να ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων εις βάρος των οποίων υπάρχουν στοιχεία για παράνομη δραστηριότητα. Συνολικά 13 άτομα προσήχθησαν από τις αστυνομικές αρχές στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, ενώ στα 10 από αυτά αποδόθηκαν κατηγορίες είτε για κατοχή πολεμικού υλικού (δηλαδή μία σφαίρα) ή μικροποσότητας ναρκωτικών. Επίσης βρέθηκαν και 10 κάτοικοι εναντίον των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα πληρωμής από την Εφορία και τράπεζες.

Μύριζε χασίς

«Από την αρχή γνωρίζαμε πως από τη στιγμή που ήρθαμε για έρευνα ύστερα από τόσες ημέρες δεν θα βρίσκαμε τίποτα στο χωριό. Είναι σίγουρο πως υπήρχαν κρυμμένες μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, γιατί το εκπαιδευμένο σκυλί τα μύριζε παντού, αλλά στις αποθήκες μέσα βρήκαμε λίγους σπόρους και μερικά φύλλα», παραδέχεται ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έλαβε μέρος στην εκτέλεση της επιχείρησης.

«Οι αστυνομικοί μας έκαναν περίγελο των άλλων Κρητικών με αυτά που βρήκαν στο χωριό μας», έλεγαν σκασμένοι στα γέλια κάτοικοι των Ζωνιανών και συμπλήρωναν: «Γίναμε το μοναδικό χωριό της Κρήτης που δεν έχει ούτε ένα παλιοντούφεκο. Τώρα θα μας κοροϊδεύουν όλοι». Η αλήθεια είναι πως η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να βρει ένα όπλο στα Ζωνιανά. Ήταν όμως το μοναδικό νόμιμο που υπήρχε. «Υπάρχει νόμος»

«Στόχος μας ήταν να τους δώσουμε να καταλάβουν πως υπάρχει νόμος και θα εφαρμόζεται από εδώ και στο εξής», υποστήριζαν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν το μέγεθος της αστυνομικής επιχείρησης με τα αποτελέσματα που δείχνουν τη φαρσοκωμωδία. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι επίκειται Ένορκη Διοικητική Εξέταση εις βάρος του αστυνομικού διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγου Αντ. Βιτωράκη, στον οποίο «χρεώνεται» η προσυνεννόηση για την επιχείρηση-φιάσκο της περασμένης Δευτέρας.

Οι κάτοικοι, πάντως, σχολίαζαν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας την επιχείρηση. «Αφήσαμε τους αστυνομικούς να μπουν στα σπίτια μας χωρίς να τους ενοχλήσουμε καθόλου. Θέλαμε να τους δείξουμε πως δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από αυτούς και να μάθει και η υπόλοιπη Ελλάδα πως τα Ζωνιανά δεν είναι τόπος εγκληματιών», λέει ο Δημήτρης Σφακιανάκης.

«Μόνο που καλό θα είναι να μη συνεχίζουν να μας προκαλούν με αυτόν τον τρόπο σαν καταληψίες του χωριού μας», εκφράζει την αντίθεσή του ο Νίκος Δρακούλης, που προειδοποιεί: «Εμάς δεν πρόκειται να μας ξεφορτωθούν εύκολα».

Επιμένουν για δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος


Η ΗΓΕΣΙΑ του υπουργείου επιμένει στη δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος στα Ζωνιανά, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί συμβολικά ως δείγμα της νέας αντίληψης του υπουργείου για την επιβολή του νόμου. Πάντως, οι δυνάμεις της ΕΚΑΜ θα παραμείνουν και σήμερα στο χωριό, ενώ προβληματισμός υπάρχει στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το ποιοι αστυνομικοί θα μεταφερθούν στο χωριό, στο πλαίσιο μιας εξάμηνης μόνιμης αστυνομικής παρουσίας στα Ζωνιανά, όπως αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Ήδη αστυνομικοί από την Κρήτη που πήραν μέρος στη χθεσινή επιχείρηση δήλωναν απρόθυμοι να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας εναντίον των συλληφθέντων, με τη δικαιολογία πως φοβούνταν για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους!

Και κυβερνητικά ανέκδοτα για την καθυστερημένη επιχείρηση


ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ στον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο για την υπόθεση των Ζωνιανών παρέχει το Μαξίμου, αλλά κρατά αποστάσεις από τους χειρισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Παράλληλα, ως φάρσα αντιμετώπισαν αρκετοί στη Ν.Δ. την- με 48 ώρες καθυστέρηση – κινηματογραφική «άλωση» του χωριού από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ενδεικτική του κλίματος αυτού είναι η αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος σχολίασε με ένα… ανέκδοτο την παρουσία του κράτους στην περιοχή, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να επιστρέψει το κράτος στα Ζωνιανά και τα Ζωνιανά να επιστρέψουν στο κράτος». Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας της επέμβασης, επικαλούμενη τις προσαγωγές υπόπτων. Κάλυψη στον Παυλόπουλο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θόδ. Ρουσόπουλος κάλυψε τον υπουργό Εσωτερικών για την περσινή απόφαση να αποσχιστούν τα Ζωνιανά από τον «Καποδίστρια» και να επιστρέψουν στο καθεστώς των αυτόνομων κοινοτήτων, λέγοντας πως και εξ αυτού του λόγου δεν υπήρχε στο χωριό «συγκροτημένη διοίκηση». Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσαν σε πολλούς στη Ν.Δ. οι αναφορές του κ. Ρουσόπουλου στην Αστυνομία. Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «ελπίζει να δώσει λύση» η ΕΛ.ΑΣ. σε ένα χρονίζον πρόβλημα με την παρουσία της εκεί, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, ανέφερε με νόημα: «Για να είναι στη θέση της…».

Η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς αποδοκίμασε χθες και τον κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη για τις καταγγελίες του περί συγκάλυψης όσων συνέβαιναν στα Ζωνιανά από την πλευρά των αστυνομικών αρχών. «Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» είπε για την καταγγελία ο κ. Ρουσόπουλος και με ειρωνική διάθεση πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως ο κ. Μαρκογιάννακης «ως πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης θα δώσει τα στοιχεία που διαθέτει στον κ. Παυλόπουλο και στον εισαγγελέα…».

Έβερτ: Να κληθούν στη Βουλή

Να κληθούν στην Βουλή πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση των Ζωνιανών «ώστε να χυθεί άπλετο φως και να μην αφήσουμε να πλανώνται σκιές» ζήτησε χθες ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ αλλά και ο τέως πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, με επιστολή του που εστάλη νωρίτερα στον κ. Απόστολο Σταύρου, πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

«Επειδή στην υπόθεση των Ζωνιανών αναφέρεται ότι είναι αναμεμειγμένα πολιτικά πρόσωπα ή πολιτευτές, θα ήθελα να ασχοληθεί η επιτροπή μας» είπε ο κ. Έβερτ και ο κ. Κακλαμάνης τόνισε πως το θέμα αφορά τη λειτουργία των θεσμών και τη Δικαιοσύνη. «Τα τελευταία γεγονότα στην Κρήτη έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία και έχουν προκαλέσει το αρνητικό ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης», αναφέρει στην επιστολή του ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Το αίτημα Κακλαμάνη- Έβερτ έγινε δεκτό από τον κ. Σταύρου, την πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη και τους άλλους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Τους φόρτωσαν κλήσεις 8.000 ευρώ


ΚΛΗΣΕΙΣ 8.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν δύο κάτοικοι των Ζωνιανών. Όπως παραδέχονται και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «πρόκειται για πρόστιμα- ρεκόρ», τα οποίαόπως εξηγούν- τους επιβλήθηκαν διότι δεν είχαν ταξινομήσει τα αυτοκίνητά τους και δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας. «Δεν πίστευα στα μάτια μου όταν είδα το ποσό. Ρώτησα τους αστυνομικούς αν έχουν ξαναδεί κλήση 8.000

ευρώ και γελούσαν», λέει ο Κώστας Παρασύρης, που υπολόγιζε πως πρέπει να δουλέψει έναν χρόνο για να ξεπληρώσει την κλήση.

Οι αστυνομικοί έψαχναν να βρουν και να τιμωρήσουν κάθε παράβαση, μικρή ή μεγάλη, σε μια προσπάθεια «συνετισμού» των Ζωνιανών με κάθε τρόπο.

«Με σταμάτησαν λίγα μέτρα έξω από το χωριό. Αφού με έβγαλαν από το αυτοκίνητο, με ανάγκασαν να βγάλω τα παπούτσια μου και την μπλούζα μου και να μείνω μόνο με το παντελόνι μέσα στο κρύο», καταγγέλλει ο Κώστας Παρασύρης. «Οι αστυνομικοί με σταμάτησαν στον δρόμο με το αυτοκίνητό μου. Ενώ μου έκαναν έλεγχο, άρχισαν να με χτυπάνε και να καταγράφουν με τα κινητά τους», καταγγέλλει και ο 21χρονος Κώστας Κάββαλος.

Οργή για τις συλλήψεις μπροστά στα παιδιά


«ΜΕ ΡΩΤΟΥΣΑΝ οι μαθητές μου: Δάσκαλε, τι συμβαίνει;

Γιατί οι αστυνομικοί βάζουν χειροπέδες στον θείο μου και στον ξάδελφό μου; Γιατί μπήκαν στο χωριό μας τόσοι πολλοί στρατιώτες με όπλα; Είμαστε τόσο κακοί άνθρωποι; Ειλικρινά, δεν ήξερα τι να τους απαντήσω». Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ζωνιανών Γιάννης Τρουλινός δεν μπορούσε να κρύψει την αγανάκτησή του για τον τρόπο που στήθηκε η γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση μπροστά στα μάτια των μαθητών του. «Τα παιδιά ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα του σχολείου και έβλεπαν τους αστυνομικούς να μπαίνουν στα σπίτια τους και να βγάζουν με χειροπέδες τους συγγενείς τους. Τρομερές εικόνες για παιδιά που βρίσκονται στην πιο τρυφερή τους ηλικία». Η 8χρονη Γεωργία έκλαιγε συνέχεια. Από το σχολείο έβλεπε τους αστυνομικούς να μπαίνουν στο σπίτι της και να συλλαμβάνουν τον αδελφό της. «Δεν είναι κακός ο αδελφός μου. Αφήστε τον», φώναζε με όλη της τη δύναμη. Οι δάσκαλοι έβαλαν τα παιδιά μέσα στις αίθουσες και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τους ενημερώσουν πότε θα φύγουν για να αφήσουν τα παιδιά να παίξουν και πάλι στο διάλειμμα.

Σε σταθερή κατάσταση


ΚΡΙΣΙΜΗ αλλά σταθερή ήταν χθες η κατάσταση της υγείας του τραυματισμένου ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη. Ο 25χρονος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Στη διάρκεια ιατρικού συμβουλίου- στο οποίο μετείχαν εκτός από τους θεράποντες ιατρούς του, διευθυντές της ΜΕΘ και της Νευροχειρουργικής Κλινικής κ.κ. Γεωργακόπουλος και Βάρης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας κ. Βάρσος και ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Αθήνας κ. Καραμπίνης- εκτιμήθηκε ότι η έως τώρα αντιμετώπιση του ασθενούς ήταν επιτυχής. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία επιβάρυνση ή επιπλοκή. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μετέβη χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του Στάθη Λαζαρίδη.