Ο Μεγάλος Αδελφός μάς παρακολουθεί με δεκάδες τρόπους. Μας κατασκοπεύει στους δρόμους, μας εντοπίζει μέσω του κινητού, γνωρίζει τις διατροφικές μας συνήθειες, ακόμη και την ομάδα αίματος στην οποία ανήκουμε. Από τις σελίδες του «Οbserver» ο Νικ Ρόζεν, ακτιβιστής δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Ηow to live offgrid («Πώς να ζείτε εκτός των δικτύων» εκδ. DoubleDay) προτείνει δέκα ασφαλιστικές δικλίδες, δέκα τρόπους προστασίας- αρκετά πρωτότυποι ορισμένοι από αυτούς- για να του χαλάσουμε, έστω και προσωρινά, τα σχέδια…


ΤΑ ΝΕΑ on line

Διαβάστε για τη ζωή «εκτός δικτύου» στην ιστοσελίδα του Νικ Ρόζεν εδώ

1 Αγοράστε κινητό που δεν εντοπίζεται και χωρίς να αποκαλύψετε την ταυτότητά σας. Αυτό μπορεί να γίνει με τον εξής τρόπο: πηγαίνετε σε μια άλλη πόλη που δεν έχετε ξαναεπισκεφθεί, σε μια περιοχή που δεν υπάρχουν κάμερες κλειστού κυκλώματος και ζητήστε από έναν άσχετο (π.χ. έναν άστεγο) να σας αγοράσει ένα καρτοκινητό. Με αυτόν τον τρόπο κανένα κατάστημα δεν θα έχει καταγράψει την εικόνα σας στην κάμερα ενώ θα έχετε εξασφαλίσει και κινητό τηλέφωνο χωρίς να αποκαλύψετε την ταυτότητά σας. Μπορείτε επίσης να επιστρέψετε στο παραδοσιακό ταπεινό καρτοτηλέφωνο του δρόμου. Αν πάλι προτιμάτε να διατηρήσετε το παλιό σας κινητό, με τη σύνδεση, κρατάτε το κλειστό όποτε δεν το χρειάζεστε άμεσα, για να μη σας εντοπίζουν. 2 Προστατεύτείτε από τα spam. Κάθε φορά που θέλετε να εγγραφείτε σε μια νέα ιστοσελίδα, δημιουργείτε μια νέα ηλεκτρονική διεύθυνση. Έτσι, αν η εταιρεία στην οποία ανήκει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πουλήσει αργότερα τις λίστες με το πελατολόγιό της ή τις χάσει, θα γνωρίζετε ποιος ευθύνεται για τα spam. Και στη συνέχεια αποφασίζετε αν θα κλείσετε τη διεύθυνση ή αν θα μπλοκάρετε τις ηλεκτρονικές επιστολές προς αυτή.

3 Προστατεύστε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.

Αν χρησιμοποιείτε κάποιο από αυτά που παρέχονται δωρεάν στο Ίντερνετ, έχετε υπόψη σας ότι οι επικοινωνίες σας αποθηκεύονται και έτσι δημιουργείται η εικόνα των ενδιαφερόντων σας. Ένας τρόπος για να προστατεύσετε τα mail σας είναι να συνεργαστείτε με όσους επικοινωνείτε συχνά και να κατασκευάσετε έναν κωδικό επικοινωνίας, ώστε να μην μπορούν να διαβαστούν από τρίτους οι ηλεκτρονικές σας επιστολές. 4 Μείνετε «αόρατοι» στις κάμερες των δρόμων.

Ο Στιβ είναι ένας μεσήλικας σύμβουλος εταιρείας τεχνολογίας. Ζει στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο. Όταν πηγαίνει στη δουλειά του, φοράει συνήθως κοστούμι και γραβάτα. Όταν όμως κάνει βόλτες στην περιοχή του, φοράει κουκούλα. «Δεν αρνούμαι την τεχνολογία όταν χρειάζεται. Όμως εδώ έχουμε μια χαοτική κατάσταση. Οι κάμερες κλειστού κυκλώματος στους δρόμους δεν μείωσαν την εγκληματικότητα. Απλώς σε ορισμένες περιπτώσεις την εξώθησαν σε άλλες περιοχές», επισημαίνει και προτείνει τον δικό του τρόπο σε όσους θέλουν να γίνουν απρόσωποι στις κάμερες.

5 Διασφαλίστε το κομπιούτερ και τα αρχεία σας.

Υπάρχει ένα εξελιγμένο λογισμικό το οποίο διαγράφει όλα τα… ίχνη από τις ενέργειες του χρήστη στο κομπιούτερ. Αλλά ακόμη κι αν δεν έχετε πρόσβαση σε αυτό, αξίζει τον κόπο να θυμόσαστε τα προσωπικά στοιχεία που έχετε αποθηκεύσει σε κάθε αρχείο. Για παράδειγμα, πολλές ψηφιακές φωτογραφίες περιέχουν τον σειριακό αριθμό της μηχανής που τις τράβηξε.

6 Μην επιτρέπετε στα σούπερ μάρκετ να μάθουν τις συνήθειές σας. Αλλάξτε την κάρτα του σούπερ μάρκετ με την αντίστοιχη ενός φίλου σας, αφού πρώτα εξαργυρώσετε τους πόντους που έχετε κερδίσει. Έτσι, δεν χάνετε τα πλεονεκτήματα και παράλληλα δεν επιτρέπετε στο σούπερ μάρκετ να σχηματίσει το καταναλωτικό σας προφίλ. Επίσης, χρησιμοποιείτε μετρητά πιο συχνά, αφήνοντας τις πιστωτι κές κάρτες για ώρες πραγματικής ανάγκης. 7 Ζήστε εκτός «συστήματος». Με αυτόν τρόπο θα αποφύγετε τις υπηρεσίες μάρκετινγκ εταιρειών κοινής ωφελείας. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν κάνοντας χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Χωρίς να δίνουν λογαριασμό ή να τρελαίνονται με τους λογαριασμούς που λαμβάνουν. Είναι αυτάρκεις και περισσότερο αυτόνομοι. 8 Μην ψωνίζετε από καταστήματα Κάντε τις αγορές σας… εκτός συστήματος. Για παράδειγμα, μέσω Ίντερνετ. Στο αχανές περιβάλλον του υπάρχουν άτομα που θέλουν να πουλήσουν, να δωρίσουν, ακόμη και να ανταλλάξουν αντικείμενα. Μια άλλη λύση είναι τα παζάρια, ακόμη και οι λαϊκές… χώροι όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα χιλιάδες είδη σε χαμηλές τιμές, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των καταστημάτων.

9 «Κρύψτε» τον αριθμό του αυτοκινήτου σας.

Ο πιο απλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο. Αν όμως πρέπει να οδηγήσετε, τότε μπορείτε να αλλάξετε το φως πάνω από την πίσω πινακίδα με μια λυχνία υπέρυθρης ακτινοβολίας. Έτσι, θα κάνετε πιο δύσκολη τη δουλειά της κάμερας και δεν θα καταγραφεί καθαρά ο αριθμός σας… 10 Διασφαλίστε τα ιατρικά σας στοιχεία.

Αυτό προϋποθέτει συνεννόηση με τον γιατρό σας. Θα πρέπει να τα κρατήσει ασφαλισμένα στον προσωπικό του υπολογιστή ώστε να μη διοχετευθούν σε φαρμακευτικές εταιρείες ή οπουδήποτε αλλού.