Ένα καυτό φιλί σε μπαρ της Στοκχόλμης και μερικά ποτηράκια κρασί οδήγησαν στο ξέσπασμα σκανδάλου για την κυβέρνηση της Σουηδίας και στην παραίτηση της επικεφαλής των συμβούλων του Σουηδού πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ.


Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στη σουηδική εφημερίδα «Αftonbladet» έδειχναν την 35χρονη Ούλρικα Σένστρομ, τη σημαντικότερη σύμβουλο του συντηρητικού πρωθυπουργού της χώρας, να πίνει κρασί και να φιλά στο στόμα έναν δημοσιογράφο του

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

αποκάλυψαν ότι η Ούλρικα Σένστρομ εκείνο το βράδυ μαζί με τον συνοδό της είχαν καταναλώσει 19 ποτήρια κρασί

πολιτικού ρεπορτάζ από το τηλεοπτικό δίκτυο ΤV4. Οι αρχικές επικρίσεις αφορούσαν το εάν είναι δεοντολογικό για αξιωματούχους της κυβέρνησης να συναντώνται με δημοσιογράφους υπό αυτές τις συνθήκες. Όμως το κύριο θέμα αφορούσε το πόσο πιωμένη ήταν εκείνο το βράδυ η Σένστρομ, καθώς έχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση κρίσεων της κυβέρνησης σε περιπτώσεις εθνικών ή διεθνών κρίσεων.

Εν ώρα υπηρεσίας

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε επίμονα τις πρώτες ημέρες να απαντήσει στο ερώτημα εάν η συνεργάτις του εκείνο το βράδυ βρισκόταν μεθυσμένη εν ώρα υπηρεσίας. Όμως, έπειτα από μια εβδομάδα έντονων αντιπαραθέσεων, η Σένστρομ υπέβαλε τελικά χθες την παραίτησή της, λίγο αφότου οι εφημερίδες αποκάλυψαν ότι εκείνο το βράδυ μαζί με τον συνοδό της είχαν καταναλώσει 19 ποτήρια κρασί, έναντι 945 σουηδικών κορωνών (102 ευρώ). Έπειτα από αυτό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τον ξεγέλασε για το πόσο κρασί είχε καταναλώσει εκείνο το βράδυ. «Δεν μετρούσα τα ποτήρια της», δήλωσε, «αλλά ήταν σαφώς περισσότερα από όσα μου είπε». Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι η Σένστρομ εκείνο το βράδυ ήταν εν υπηρεσία αλλά πρόσθεσε, «δεν συνέβη κάτι που να επηρέασε οποιονδήποτε Σουηδό».

Όπως τόνιζαν τα περισσότερα δημοσιεύματα, εάν εκείνο το βράδυ ξεσπούσε κάποια κρίση, η Σένστρομ θα είχε κληθεί να τη διαχειριστεί, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεχθεί έντονη κριτική για την αργή της αντίδραση στο τσουνάμι του 2004 που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 230.000 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 543 Σουηδών που έκαναν διακοπές στην Ταϊλάνδη. Ο επικεφαλής των συμβούλων του Σοσιαλδημοκράτη τότε πρωθυπουργού Γκόραν Πέρσον είχε παραιτηθεί για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση.

Ο δημοσιογράφος Άντερς Πίλμπλαντ αποκάλυψε ότι αυτός και η Σένστρομ έχουν σχέση και περιέγραψε τη συμπεριφορά τους εκείνο το βράδυ ως «σαχλαμαρίτσες».

Δηλώνει… μεταμέλεια

Η Σένστρομ υποβάλλοντας την παραίτησή της δήλωσε ότι μετανιώνει για το ότι «ενεπλάκη σε συζήτηση με δημοσιογράφο και ήπια κρασί υπό αυτές τις συνθήκες». Η παραίτηση της 35χρονης συμβούλου αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την κεντροδεξιά κυβέρνηση Ράινφελντ, καθώς σε διάστημα ενός χρόνου έχουν ήδη αποχωρήσει τρεις υπουργοί εξαιτίας διαφόρων σκανδάλων.