Σε σύντομο χρονικό διάστημα (2-3 δεκαετιών) θα βλέπουν και οι τυφλοί. Τα βιονικά μάτια έρχονται. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής Γιάννης Παλλήκαρης μιλά για την εξέλιξη της επιστήμης αλλά και τους κοντόφθαλμους πολιτικούς και τους μονόφθαλμους που βασιλεύουν στη χώρα των τυφλών.


Μετά τη μυωπία, τον αστιγματισμό και την υπερμετρωπία έφθασε η ώρα θεραπείας και της πρεσβυωπίας;

Κατά 80%.

Μέχρι πού μπορεί να φθάσει η εξέλιξη της οφθαλμολογίας;

Μέχρι το βιονικό μάτι. Να βλέπει κανείς χωρίς τα μάτια του.

Σε πόσο χρόνο θα γίνει αυτό;

Σύντομα. Σε 2-3 δεκαετίες. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πλεονέκτημα του Πανεπιστημίου Κρήτης; Είναι το πρώτο σε έρευνα πανεπιστήμιο της χώρας και μάλιστα σε επίπεδο περιφερειακό.

Μήπως στη χώρα των τυφλών βασιλεύουν οι μονόφθαλμοι; Στην Οφθαλμολογία οι μονόφθαλμοι ύστερα από μια σύντομη περίοδο προσαρμογής βλέπουν σαν τους δυόφθαλμους.

Τι γνώμη έχετε για τους πολιτικούς;

Κοντόφθαλμοι. Υπάρχουν και ελάχιστες ρομαντικές μειονότητες.

Σε ποιες περιπτώσεις λέτε «άσ΄ τους αυτούς να βγάλουν τα μάτια τους»;

Όταν απουσιάζει ο κοινός νους.

Στις ημέρες μας διαδραματίζουν τον ρόλο που τους ανήκει οι διανοούμενοι ή τρέχουν πίσω από την εξουσία; Ακολουθούν την κρίση της εποχής.

Μπορείτε να διακρίνετε τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου από τα μάτια του;

Με τα μάτια μεμονωμένα όχι, με τη ματιά ναι.

Σας συγκινούν τα δακρυσμένα μάτια; Συναισθηματικά ναι, επιστημονικά μού δημιουργούν προβλήματα. Ποιο χρώμα ματιών είναι το αγαπημένο σας;

Το οποιοδήποτε, αρκεί να είναι αστραφτερό.

Πείτε το με μία… μαντινάδα. «Μάτια μου, μάτια, μάτια μου, των ομματιών μου μάτια λοξές ριπές μου ρίχνετε και γίνομαι κομμάτια».

Ξανά πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης; Επιβεβαίωση των επιλογών και της λειτουργίας της προηγούμενης θητείας μία νέα πορεία χωρίς αγκυλώσεις για ένα μεγάλο πανεπιστήμιο. Θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και η κρίση που το ταλάνισαν για ένα χρόνο; Η ίδια η εκλογή αυτό δηλώνει. Αλλαγή σελίδας με συνεννόηση και συναίνεση. Σε ποια χώρα του κόσμου λειτουργεί ιδανικά το ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα;

Εάν μπορεί κανείς να προσδιορίσει τα ιδανικά στις σημερινές σύνθετες και ετερόκλητες κοινωνίες, τότε μπορεί να δημιουργήσει και το ιδανικό πανεπιστήμιο.

Παράδειγμα; Στην Αμερική το ιδανικό μοντέλο είναι το τεχνοκρατικό, στην Ευρώπη το ανθρωπο-κοινωνιολογικό, για το βουτανικό μοντέλο των Ιμαλαΐων το θρησκευτικό και μοναστηριακό.

Βαλκανικό μοντέλο υπάρχει; Δεν υπάρχει, γιατί δεν υπάρχει βαλκανική ταυτότητα. Ίσως γι΄ αυτό χωράνε όλα τα μοντέλα! Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα της Κρήτης;

Την άναρχη και ανισόρροπη ανάπτυξη, τη διάσπαση του κοινωνικού ιστού, την απώλεια στο άμεσο μέλλον της ταυτότητας του νησιού με τα ισχυρά εποικιστικά ρεύματα της εποχής.

Έχετε ταξιδέψει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τι αισθάνεστε όταν επιστρέφετε στην Ελλάδα; Οι μεσογειακοί λαοί και κυρίως οι Έλληνες έχουν αθροιστικά τα περισσότερα πλεονεκτήματα που άλλοι λαοί έχουν μεμονωμένα, για να είναι ευτυχισμένοι.

Δυστυχώς φαίνεται να το αγνοούν.