Αφορίζει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τη διακοπή της κύησης ακόμα και για σοβαρούς λόγους υγείας του εμβρύου (σύνδρομο down, μεσογειακή αναιμία)!


Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ιερά Σύνοδος, χαρακτηρίζει… κρυπτορατσισμό τις απόψεις της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία πριν από λίγες ημέρες πρότεινε να θεωρείται ηθικά και απόλυτα δικαιολογημένη η διακοπή της κύησης, όταν ύστερα από την κατάλληλη προγεννητική εξέταση έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν θα έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας- χρωμοσωμικές ανωμαλίες, π.χ. σύνδρομο down, μεσογειακή αναιμία.

Όπως αναφέρει στη δισέλιδη ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, «η Εκκλησία μας

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στην Κύπρο το πρόγραμμα προγεννητικού ελέγχου για τη μεσογειακή αναιμία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εκκλησία

καταδικάζει αυτόν τον κρυπτορατσισμό, τιμά το αγαθό της ζωής ως ιερό μυστήριο ακόμη και μέσα από αναπηρίες». Και προσθέτει ότι «ο πόνος γεννά την αγάπη και όχι η καλοπέραση του ευγονικού σχεδιασμού».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «είναι η πρώτη φορά που ένα επίσημο κείμενο θεωρεί, όχι νομικά επιτρεπτή, αλλά ηθικά επιβεβλημένη την άμβλωση. Επιπλέον δε υποστηρίζει ως μη ηθικό το να αρνηθούν κάποιοι γονείς τη διακοπή κύησης σε περίπτωση διάγνωσης παθολογικού εμβρύου».

Η Σύνοδος αναρωτιέται «ποιες είναι οι σοβαρές παθήσεις που επιβάλλουν τη διακοπή της κύησης και ποιες αυτές που δεν τη δικαιολογούν; Αυτό δεν είναι καθαρά ευγονική λογική;». Επίσης, η Εκκλησία υποστηρίζει ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας με μεσογειακή αναιμία που παρά τη δυσκολία και τον αγώνα τους, ομολογούν τη χαρά τους για τη ζωή… «Ποιος θα είχε το δικαίωμα αυτή να τη στερήσει;».

Αντίδραση της Επιτροπής

Μιλώντας πάντως στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, ομότιμος καθηγητής Γενικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Γιώργος Μανιάτης και σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Συνόδου, είπε: «Οι δύο φορείς βλέπουν από διαφορετική σκοπιά τα πράγματα. Η Εθνική Επιτροπή απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ενώ η Εκκλησία στους πιστούς της». Και συμπλήρωσε ότι η άποψή του είναι πως η προοπτική να αποκτήσει ένα ζευγάρι ένα παιδί με σοβαρά προβλήματα υγείας τούς δημιουργεί ένα ηθικό πρόβλημα και δίλημμα. «Η επιλογή όμως σ΄ αυτό το πολύ σοβαρό δίλημμα- να διακόψουν την κύηση ή όχι – είναι αποκλειστικά των γονέων. Δεν πρέπει ούτε η πολιτεία, ούτε η κοινωνία ούτε η Εκκλησία να τους εμποδίσει».

Επιπλέον, ο καθηγητής θυμίζει ότι στην Ελλάδα ο προγεννητικός έλεγχος για τη μεσογειακή αναιμία έχει ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια, ενώ η νομοθεσία για τη διακοπή της κύησης είναι από τις πιο προοδευτικές. Μέχρι τη 12η εβδομάδα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στη μητέρα τη διακοπή της κύησης. Κάτι που φαίνεται πως δεν ικανοποιεί την Εκκλησία… «Στην Κύπρο, μάλιστα, το πρόγραμμα προγεννητικού ελέγχου για τη μεσογειακή αναιμία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εκκλησία και έχει ως αποτέλεσμα να μη γεννιέται ούτε ένα παιδί με μεσογειακή αναιμία».

«Αποκλειστικά θέμα των γονέων»


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ, αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής:

«Το πολύ σοβαρό δίλημμα- να διακόψουν την κύηση ή όχι- είναι αποκλειστικά των γονέων. Δεν πρέπει ούτε η πολιτεία ούτε η κοινωνία ούτε η Εκκλησία να τους εμποδίσει»