Αντιμέτωπος με εξέγερση στη Βαγδάτη, ο αμερικανικός στρατός στην πόλη σχεδιάζει τώρα νέα τεράστια επιχείρηση καταπολέμησης του αντάρτικου, η οποία προκαλεί πολλές αντιδράσεις. Το σχέδιο προβλέπει να σφραγιστούν ολόκληρες περιοχές της πόλης. Γειτονιές θα αποκλειστούν με οδοφράγματα από την υπόλοιπη χώρα, ενώ η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε Ιρακινούς με νεοεκδοθείσες ταυτότητες.
Η εκστρατεία «περίκλειστων κοινοτήτων», η οποία επινοήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ, θα αφορά έως και 30 από τις 89 καταγεγραμμένες περιοχές της πόλης και θα είναι το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της εξέγερσης που έχει εκπονηθεί έως σήμερα από τις ΗΠΑ στο Ιράκ.

Το σύστημα να αποκλείονται ολόκληρες περιοχές υπό ξένη κατοχή απέτυχε παταγωδώς κατά τη διάρκεια του γαλλικού πολέμου εναντίον ανταρτών στην Αλγερία όπως και του αμερικανικού πολέμου στο Βιετνάμ. Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες πρακτικές κατά τη διάρκεια της κατοχής

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες πρακτικές κατά τη διάρκεια της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών με μηδαμινή επιτυχία

παλαιστινιακών εδαφών με μηδαμινή επιτυχία.

Μάλιστα, πρώην υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός αναφέρει, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, πως αν δημιουργηθούν περίκλειστες γειτονιές στη Βαγδάτη και αναπτυχθούν σε όλο το Ιράκ τα επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα που τώρα εστάλησαν στη χώρα, τότε οι αντάρτες θα κόψουν τις γραμμές επικοινωνίας από το Κουβέιτ σε όσο περισσότερα σημεία μπορούν. «Θα πράξουν το ίδιο και μέσα στη Βαγδάτη», τονίζει, «αναγκάζοντας τους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν ακόμα περισσότερα ελικόπτερα. Τα ελικόπτερα θα είναι ευάλωτα καθώς έρχονται στις βάσεις των περιπόλων και ο εχθρός θα καταστρέψει όσο περισσότερα μπορεί. Το δεύτερο τμήμα του σχεδίου τους θα είναι να αποπειραθούν να καταστρέψουν μία από τις βάσεις περιπόλου. Θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αυτή, χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται εντός των περίκλειστων κοινοτήτων, οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να εισέλθουν εκεί. Θα χρησιμοποιήσουν βάσεις όπου τα ιρακινά στρατεύματα είτε δεν θα πολεμήσουν είτε θα φτάσουν να τους υποστηρίζουν…».

Από τον Ναπολέοντα μέχρι τον Λόρενς της Αραβίας


Τo σχέδιο FΜ 3-24 αποτελείται από 220 σελίδες για καταπολέμηση της εξέγερσης, πολεμικές τεχνικές και ιστορική ανάλυση. Το έγγραφο συντάχθηκε από τον αντιστράτηγο Ντέιβιντ Πετρέους, τον Αμερικανό διοικητή στη Βαγδάτη, και τον αντιστράτηγο Τζέιμς Άμος του Αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών, και ήταν ο πυρήνας για τη νέα αμερικανική εκστρατεία εναντίον του ιρακινού αντάρτικου. Ανάμεσα στις συστάσεις και τα συμπεράσματα που περιέχει περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

●ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ σε κάτι που είπε ο Λόρενς της Αραβίας: «Μην προσπαθείτε να κάνετε υπερβολικά πολλά με τα δικά σας χέρια. Καλύτερα οι Άραβες να το κάνουν με τρόπο ανεκτό παρά να το κάνετε εσείς με τρόπο τέλειο. Είναι δικός τους πόλεμος κι εσείς βρίσκεστε εκεί για να τους βοηθήσετε, όχι για να κερδίσετε τον πόλεμο για εκείνους».

●ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΥΜΙΖΕΙ την αποτυχία του Ναπολέοντος να ελέγξει την κατεχόμενη Ισπανία, σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία ήταν το αποτέλεσμα του ότι δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει «ένα σταθερό περιβάλλον» για τον πληθυσμό. Ο αγώνας του, σημειώνουν οι συντάκτες του κειμένου, διήρκεσε περίπου έξι χρόνια και απαιτήθηκαν τέσσερις φορές μεγαλύτερες δυνάμεις από τους 80.000 στρατιώτες που ο Ναπολέων είχε αρχικά προβλέψει.

● «ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ να αρχίσετε από τα δύσκολα. Μη στοχεύετε κατευθείαν στο οχυρό των ανταρτών. Αντίθετα, αρχίστε από ασφαλείς περιοχές και δουλέψτε σταδιακά προς τα έξω… Να προχωρείτε μαζί με τον κύριο όγκο του τοπικού πληθυσμού – και όχι εναντίον του».

● «ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ, μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να προστατεύσει τον λαό της έχει χάσει το δικαίωμα να κυβερνάει. Σε τμήματα του Ιράκ και του Αφγανιστάν παραστρατιωτικές οργανώσεις καθιερώθηκαν ως εξωκυβερνητικοί εγγυητές της ασφάλειας του πληθυσμούσε ορισμένες περιπτώσεις, έχοντας προηγουμένως υποσκάψει αυτή την ασφάλεια».

● «ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ,

ο Οσάμα μπιν Λάντεν απεικονίζεται ως άνθρωπος που εξαγνίστηκε στα όρη του Αφγανιστάν, ο οποίος εμπνέει τους οπαδούς του και τιμωρεί τους απίστους.

Στη συλλογική φαντασία του μπιν Λάντεν και των ακολούθων του είναι πράκτορες της ισλαμικής Ιστορίας που θα αντιστρέψουν την πτώση της ούμα (μουσουλμανικής κοινότητας) και θα φέρουν τον θρίαμβό της επί του δυτικού ιμπεριαλισμού».