Στο Συμβούλιο της Επικρατείας στέλνουν οι οικολογικές οργανώσεις τη Μονή Τοπλού για την επένδυση κόστους 1,2 δισ. ευρώ, καταγγέλλοντας ότι τα έξι τουριστικά χωριά που πρόκειται να κατασκευαστούν δίπλα από το μοναδικό φοινικόδασος της χώρας, το περίφημο Βάι, θα επιφέρουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.


Η Μονή επικαλείται τις περιβαλλοντικές μελέτες και την οικονομική ενίσχυση της περιοχής.

Έντονη είναι και η αντίδραση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου του Δήμου Ιτανού για τη κατασκευή των έξι χωριών, συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών, και τριών γηπέδων γκολφ 1.000-1.5000 στρεμμάτων. Ο αγγλικός όμιλος Μinoan Group Ρlc εκτιμά πως η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε περίπου πέντε χρόνια, ενώ στην τελική της μορφή υπολογίζεται

ΕΠΕΝΔΥΣΗ 1,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Τα έξι τουριστικά χωριά πρόκειται να κατασκευαστούν δίπλα από το μοναδικό φοινικόδασος της Ελλάδας, το Βάι

πως θα απασχολεί περισσότερους από 3.000

ανθρώπους. Η Μονή Τοπλού θα εισπράττει κάθε χρόνο το 10% των ακαθάριστων εσόδων. Σε ό,τι αφορά το τμήμα της έκτασης που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο Νatura, οι επενδυτές έχουν δεσμευτεί να αξιοποιηθεί για δραστηριότητες «σύμφωνες με τον χαρακτήρα της περιοχής».

Ωστόσο ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος της περιοχής με χθεσινή ανακοίνωσή του εξέφρασε την αντίθεσή του στην επένδυση των Βρετανών: «Χιλιάδες στρέμματα παρθένας γης με σπάνια βιοποικιλότητα, ένας πανέμορφος τόπος δίπλα στο μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης, ένα μοναδικό οικοσύστημα, μια προστατευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιοχή ετοιμάζεται να δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα». Και συμπληρώνουν: «Έξι τουριστικά χωριά διασπαρμένα στις πιο παρθένες και πεντακάθαρες παραλίες του Δήμου Ιτάνου, γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών, συνεδριακά, αθλητικά κέντρα, μαρίνες, εργοστάσια αφαλάτωσης και άλλα πολλά. Ας αναλογιστούμε πως μεταφράζονται όλα αυτά σε νερό, ενέργεια, ρύπανση, απορρίμματα και ας βάλουμε τη λογική να δουλέψει».

Την αρχή έκανε η Οικολογική Ομάδα Σητείας σε συνεργασία με τη νομαρχιακή παράταξη Λασιθίου «Το Λασίθι στην πλώρη», οι οποίες προτείνουν τη δημιουργία φορέα διαχείρισης που θα παρακολουθεί στενά την τουριστική επένδυση στο Τοπλού, εκτάσεως 25.000

στρεμμάτων που ανήκουν στη Μονή.

Πόλος έλξης

«Το φυσικό κάλλος και τα μνημεία της περιοχής θα μπορούσαν να καταστήσουν τη Σητεία ένα παγκοσμίου έλξης πολιτιστικό και φυσιολατρικό πάρκο. Δεν προκρίθηκε μια τέτοια επιλογή, αλλά μια επιχειρηματική λύση. Δεν την απορρίψαμε όμως εξαρχής. Καταθέσαμε έγκαιρα ρεαλιστικές προτάσεις, ώστε το έργο να είναι αειφορικό. Μας αγνόησαν όμως, γι΄ αυτό και πλέον θεωρούμε αναγκαίο να προσφύγουμε στο ΣτΕ, ώστε να βρεθεί μία λύση», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Ανηψητάκης, πολιτικός μηχανικός, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Σητείας.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στη Μονή Τοπλού, αντικρούοντας τις καταγγελίες όσων τάσσονται κατά της τουριστικής επένδυσης, κάνουν λόγο για μία μοναδική ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.