ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΙΚΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ηλικίας τρεισήμισι μηνών. Ονομάζεται Κνουτ. Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου αλλά η μητέρα του, η Τόσκα, μια 20χρονη πολική αρκούδα που βασανιζόταν κάποτε στα τσίρκα της Ανατολικής Γερμανίας, κατέστησε σαφές εξ αρχής πως δεν είχε όρεξη να ασχοληθεί ούτε με αυτό, ούτε με το αδελφάκι του. Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου, λοιπόν, πήραν τον Κνουτ και το αδελφάκι του υπό την προστασία τους. Τα τάιζαν ανθρώπινο γάλα και μουρουνέλαιο κάθε μισή ώρα: στην Αρκτική, οι πολικές θερμοκρασίες καταστρέφουν τους ιούς και τα βακτήρια- στο Βερολίνο όμως… Το αδελφάκι του Κνουτ δεν τα κατάφερε. Αυτός φάνηκε πιο δυνατός.

Ο Κνουτ μεγάλωσε σαν χαϊδεμένο ανθρώπινο μωρό. Τον ταΐζουν πολτοποιημένο κοτόπουλο, του χάρισαν τα Χριστούγεννα το δικό του χριστουγεννιάτικο δένδρο, κοιμάται αγκαλιά με ένα λούτρινο αρκουδάκι, παίζει με μία μπάλα του ποδοσφαίρου και ο φροντιστής του, ο Τομάς Ντέρφλαϊν, του παίζει στην κιθάρα μελωδίες του Έλβις Πρίσλεϊ για να του φτιάχνει τη διάθεση. Πρόσφατα, η γνωστή Νεοϋορκέζα φωτογράφος Αν Λίμποβιτς πήρε φωτογραφίες του Κνουτ στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας εναντίον του αερίου του θερμοκηπίου.

Οι αντιδράσεις

Πολύ σύντομα, μόλις το βάρος του ξεπεράσει τα οκτώ κιλά, το μικρό πολικό αρκουδάκι θα παρουσιαστεί στο κοινό. Εκτός αν υπερισχύσει η άποψη ορισμένων Γερμανών ζωολόγων και ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων που θεωρούν ότι πρέπει να του γίνει θανατηφόρα ένεση…

Άνθρωποι όπως ο ακτιβιστής Φρανκ Άλμπρεχτ και ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου του Άαχεν, Βόλφραμ Λούντβιγκ, θεωρούν πως ο Κνουτ έχει γίνει υπερβολικά εξαρτημένος από τους ανθρώπους. Πως με το να τον ταΐζουν με το χέρι και να τον κανακεύουν, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου τον καταδικάζουν σε μια δυσλειτουργική ζωή. Πως θα έπρεπε να είχε γίνει ευθανασία στον Κνουτ όταν η μητέρα του τον εγκατέλειψε- όπως έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο ο ζωολογικός κήπος της Λειψίας σε ένα εγκαταλελειμμένο μωρό βραδύποδα. Το Βερολίνο, όμως, που έχει μετατρέψει το πολικό αρκουδάκι σε ανεπίσημη μασκότ, δύσκολα θα δεχθεί αυτά τα επιχειρήματα. «Σε χρειαζόμαστε Κνουτ», λένε τα γκράφιτι στους τοίχους.

© Τhe Τimes, 2007