ΣΑΛΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ η αποκάλυψη πως η ελίτ των ρωσικών ειδικών δυνάμεων εξασκούνταν στη σκοποβολή χρησιμοποιώντας φωτογραφίες του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, του πρώην Ρώσου κατασκόπου που πέθανε στο Λονδίνο στις 23 Νοεμβρίου δηλητηριασμένος από ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο 210.

Την αποκάλυψη έκαναν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύοντας φωτογραφίες από επίσκεψη σε ένα κέντρο εκπαίδευσης που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ρωσικής Κάτω Βουλής Σεργκέι Μιρόνοφ, στις αρχές Νοεμβρίου, περίπου μία εβδομάδα αφότου ο Λιτβινένκο εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα. Το κέντρο εκπαίδευσης ονόματι Βιτιάζ που βρίσκεται λίγο έξω από τη Μόσχα και ανήκει στον πρώην επικεφαλής των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Σεργκέι Λίσιουκ, χρησιμοποιείται συνήθως για την εκπαίδευση φρουρών ασφαλείας. Τη συγκεκριμένη περίοδο ωστόσο φιλοξενούσε έναν διαγωνισμό μεταξύ ανδρών των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών και ο Μιρόνοφ βρέθηκε εκεί προκειμένου να απονείμει τα μετάλλια. Οι φωτογραφίες είναι σαφείς: οι διαγωνιζόμενοι χρησιμοποιούσαν στους στόχους φωτογραφίες του Λιτβινένκο.

Δεν έπεισαν

Η εξήγηση που έδωσε ο επικεφαλής του κέντρου Βιτιάζ δεν ήταν πειστική: «Το γεγονός ότι στη φωτογραφία ήταν ο Λιτβινένκο, το μάθαμε αργότερα από τον Τύπο. Εμείς δεν πυροβολούσαμε τον Λιτβινένκο, πυροβολούσαμε έναν στόχο», δήλωσε υποστηρίζοντας πως είχε απλώς τύχει να αγοράσει τον συγκεκριμένο στόχο, μαζί με πολλούς ακόμα, από μια έκθεση πριν από χρόνια. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του πως το να χρησιμοποιείς τη φωτογραφία ενός ανθρώπου για σκοποβολή είναι «ηθικά εσφαλμένο», επέμεινε ωστόσο πως η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το κέντρο εκπαίδευσης και πως στις ασκήσεις δεν συμμετείχαν κυβερνητικά στρατεύματα. Ο Λιτβινένκο, πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, εξασφάλισε άσυλο στη Βρετανία όπου κατέφυγε, κατηγορώντας τους ανωτέρους του πως τον είχαν διατάξει να σκοτώσει τον Ρώσο μεγιστάνα Μπ. Μπερεζόφσκι, τον πάλαι ποτέ φίλο και νυν ορκισμένο εχθρό του Πούτιν. Μέχρι και τη στιγμή που άφησε την τελευταία του πνοή κατηγορούσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν για τη δηλητηρίασή του.