Μια γυναίκα ηλικίας… 18.000 ετών δίχασε την επιστημονική κοινότητα. Τα λείψανά της ανακαλύφθηκαν το 2003 στην Ινδονησία και έχουν εξεταστεί πολλές φορές από ειδικούς. Τώρα λένε πως ανήκουν σε διαφορετικό ανθρώπινο είδος και πως δεν είναι σύγχρονος άνθρωπος με μικροεγκεφαλία- μια πάθηση του εγκεφάλου. Κάποιοι όμως συνεχίζουν να αντιδρούν.


Η γυναίκα αυτή ήταν μικροκαμωμένη, γι΄ αυτό και το είδος της ονομάστηκε Χόμπιτ, από τα μικροσκοπικά πλάσματα των μυθιστορημάτων του Τζ.Ρ. Τόλκιν. Το ύψος της δεν ξεπερνούσε το ένα μέτρο και το κρανίο της είχε μέγεθος γκρέιπ φρουτ. Ανακαλύφθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια σε μια σπηλιά, στη νήσο Φλόρες της Ινδονησίας, ανατολικά του Μπαλί. Δίπλα της βρέθηκαν οστά και άλλων ενηλίκων, σχετικά περίπλοκα εργαλεία και ίχνη από φωτιά.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την ανθρωπολόγο Ντιν Φοκ, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας συνέκριναν το κρανίο του Χόμπιτ

Η ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ

Στην άλλη πλευρά του «μετώπου», ειδικοί τονίζουν πως πρόκειται απλώς για σκελετό σύγχρονου ανθρώπου που έπασχε από μικροεγκεφαλία

με τα αντίστοιχα εννέα ανθρώπων με μικροεγκεφαλία, μια σπάνια πάθηση κατά την οποία το κρανίο είναι δυσανάλογα μικρό λόγω περιορισμένης ανάπτυξης του εγκεφάλου. Το συνέκριναν επίσης και με τα κρανία 10 φυσιολογικών, υγιών ανθρώπων. Η ομάδα της Φοκ αφού αναδόμησε το κρανίο του Χόμπιτ σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και μέτρησε τις εσωτερικές του διαστάσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανήκε σε γυναίκα με εξαιρετικά αναπτυγμένο εγκέφαλο- στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τους πάσχοντες από μικροεγκεφαλία. Το στοιχείο αυτό καθώς και το γεγονός ότι διέφερε από τον Ηomo sapiens επιβεβαιώνει, για τους ίδιους επιστήμονες, το ότι ανήκει σε διαφορετικό ανθρώπινο είδος, τον Ηomo florensiensis.

«Είναι όσο οριστικό μπορεί να γίνει. Πιστεύουμε ότι απαντήσαμε στα ζητήματα που τίθενται από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι η γυναίκα αυτή έπασχε από μικροεγκεφαλία», επισήμανε η Φοκ. «Αρνούνται να πιστέψουν πως κάποιος με τόσο μικρό εγκέφαλο θα μπορούσε να κατασκευάσει εργαλεία».

Το μυστήριο παραμένει άλυτο


ΑΝΑΜΕΣΑ στους επιστήμονες που δεν πείθονται, ακόμη και ύστερα από την τελευταία έρευνα, είναι ο Ρόμπερτ Μάρτιν, με ειδικότητα στα πρωτεύοντα θηλαστικά: «Η ομάδα της Φοκ… έπαιξε με τις μετρήσεις μέχρι που βρήκε κάτι το οποίο της ταίριαζε». Ο Μάρτιν, από το Field Μuseum του Σικάγου, αμφισβήτησε τις γνώσεις της αντίπαλης ομάδας για τη μικροεγκεφαλία και επέμεινε πως το ζήτημα τού αν η γυναίκα από την Ινδονησία ανήκει σε διαφορετικό είδος παραμένει άλυτο.

Σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών, το είδος αυτό έζησε στην Ινδονησία επί πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια και πιθανόν να εξαφανίστηκε, ύστερα από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη. Το συγκεκριμένο μικροσκοπικό είδος ανθρώπων ζούσε τότε σε ένα περιβάλλον που κατοικείτο από πυγμαίους ελέφαντες και μεγάλα τρωκτικά. Σε αυτό το περιβάλλον, οι δυνάμεις της εξέλιξης μπορεί να ώθησαν κάποιους κατοίκους του σε έντονες μεταβολές του μεγέθους τους. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι ίδιες δυνάμεις ίσως να ευθύνονται για την εμφάνιση νανοειδών ή γιγάντιων πλασμάτων.

Η έρευνα των ειδικών δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences». Ο Μάικλ Μόργουντ, μέλος της ομάδας που ανακάλυψε τα οστά στην Ινδονησία, συμμετείχε και στη σύνταξη της τελευταίας μελέτης.