ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ για σύγκρουση συμφερόντων δέχεται ακόμα μία φορά ο υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος της Δεξιάς για τη γαλλική προεδρία, Νικολά Σαρκοζί. Αυτή τη φορά, αιτία ήταν η κλοπή ενός σκούτερ που ανήκει σε έναν από τους γιους του και η σπουδή με την οποία εξιχνίασε η Αστυνομία την υπόθεση, εντός δύο εβδομάδων, με τη βοήθεια τεστ DΝΑ…

«Γεγονότα όπως αυτά συμβαίνουν καθημερινά στη Γαλλία», δήλωσε ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία Φρανσουά Μπαϊρού, «δεν οδηγούν όμως σε τέτοια ανάπτυξη αστυνομικών πόρων. Είναι σαφές ότι τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτή η υπόθεση αποδεικνύει πως το δικαστικό σύστημα δεν είναι ακριβώς το ίδιο για τους φτωχούς και για τους ισχυρούς». Ο εκπρόσωπος του Σαρκοζί, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, αρνήθηκε ότι ο υπουργός Εσωτερικών (που είναι εκ θέσεως επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας) έτυχε ειδικής μεταχείρισης. Το σκούτερ που ανήκει στον γιο του Σαρκοζί από τον πρώτο του γάμο, είπε, εκλάπη στις 7 Ιανουαρίου έξω από το σπίτι του νεαρού στο Νεγί, ένα σικάτο προάστιο του Παρισιού. Δέκα ημέρες αργότερα εντοπίστηκε σε ένα υπόγειο στο Μπομπινί, στα βόρεια του Παρισιού από αστυνομική περίπολο που έψαχνε για κλεμμένα. Κάποιοι είχαν δει δυο νεαρούς να οδηγούν ένα παρόμοιο σκούτερ και αυτό, επισήμανε ο εκπρόσωπος, έκανε την Αστυνομία να ελέγξει τα αποτυπώματα και το DΝΑ. Τρία άτομα συνελήφθησαν.

Η αποτελεσματικότητα

Σε μία χώρα όπου πέρυσι εκλάπησαν 85.000 μοτοσυκλέτες, τόση αποτελεσματικότητα προκαλεί υποψίες. Πόσο μάλλον όταν όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο των κατηγοριών πως ο Σαρκοζί είχε βάλει τις Υπηρεσίες Πληροφοριών να κατασκοπεύσουν έναν σύμβουλο της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, καθώς και έναν από τους αδελφούς της.

Όλα αυτά πάντως δεν φαίνεται να μειώνουν το έρεισμα του Σαρκοζί, το αντίθετο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πρόκειται να δημοσιευθεί αύριο στο περιοδικό «Le Ρoint», ο Δεξιός υποψήφιος θα επικρατούσε της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 54% έναντι 46%.