Κάπου κόλλησαν…

… ξαφνικά οι φιλοδοξίες του Μπάρακ Ομπάμα να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Όλη την περασμένη εβδομάδα την πέρασε διαψεύδοντας φήμες πως είχε φοιτήσει σε ισλαμικό σχολιό «μαντράσα», όπως εκείνα όπου πηγαίνουν τα παιδιά των Ταλιμπάν. Παραδέχθηκε, πάντως, πως στο σχολείο όπου πήγαινε όταν ήταν εννέα ετών, στην Ινδονησία, δίδασκαν μεταξύ άλλων και το Κοράνι.

Αν αυτό…

… δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό για τους περισσότερους Αμερικανούς, άραγε τι μούτρα θα κάνουν όταν διαβάσουν το βιβλίο του «Όνειρα»; Σε αυτό εξηγεί πως το όνομά του, Μπάρακ, σημαίνει ευλογημένος. Στα αραβικά. Το πήρε από τον παππού του που ήταν μουσουλμάνος. Ο πατέρας του, ο πατριός του, ο αδελφός του και ο παππούς του ήταν όλοι μουσουλμάνοι. Μάλιστα όταν πέθανε ο πατέρας του, ένας μαύρος Κενυάτης, η οικογένεια ήθελε να ανατραφεί ως μουσουλμάνος. Σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, σχολιάζει η εφημερίδα «Εξάμινερ», ο Ομπάμα απέφυγε να αναφερθεί στη μουσουλμανική ανατροφή του. Έτσι έδωσε άλλη μια ευκαιρία στους αντιπάλους του να τα βάλουν μαζί του. «Ο πατέρας του ήταν μουσουλμάνος», λέει ο Χουάν Ουίλιαμς της Εθνικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας. «Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές, αυτό είναι ένα πρόβλημα».

Η επιρροή…

… όμως που ο Ομπάμα ομολογεί πως άσκησε πάνω του ο Μάλκομ Χ- ο αγωνιστής του αμερικανικού Έθνους του Ισλάμ που δολοφονήθηκε από πράκτορες του FΒΙ- έρχεται να χειροτερέψει τα πράγματα. Στο βιβλίο του «Η τόλμη της ελπίδας», ο Ομπάμα γράφει: «Η απερίφραστη ποίηση των λόγων του, η απέριττη εμμονή του στον σεβασμό, υπόσχονταν μια νέα και ασυμβίβαστη τάξη, στρατιωτική στην πειθαρχία της, σμιλεμένη μέσα από την απλή δύναμη της θέλησης. Η ανακάλυψή του προς το τέλος της ζωής του πως μερικοί λευκοί μπορούν να ζήσουν κι αυτοί στο πλευρό του σαν αδελφοί του Ισλάμ έδειξε να φέρνει κάποια ελπίδα συμφιλίωσης». Στο Σικάγο, πολλές χριστιανικές εκκλησίες είχαν επιχειρήσει να προσηλυτίσουν τον Ομπάμα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Είχα πολλές ανοιχτές διαφωνίες με τον Θεό», γράφει, «για να δεχθώ τη σωτηρία τόσο εύκολα». Ώσπου κάποτε βαπτίστηκε στην Εκκλησία της Ενιαίας Τριάδας του Χριστού. Αυτό δεν μετρίασε καθόλου τον σεβασμό που νιώθει για τον μουσουλμάνο αδελφό του: «Αυτός που με κάνει πιο περήφανο από όλους είναι ο Ρόι. Σήμερα πια τον φωνάζουμε Αμπόνγκο, γιατί πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στην αφρικανική κληρονομιά του. Ασπάστηκε το Ισλάμ κι ορκίστηκε να μην ξαναβάλει στο στόμα του χοιρινό, καπνό και ποτό».

Ο Ομπάμα…

… απεχθάνεται τη θρησκευτική μισαλλοδοξία της χριστιανικής Δεξιάς και χαρακτηρίζει τον πόλεμο κατά του Ιράκ «μια εκστρατεία εναντίον μουσουλμανικής χώρας». Μολονότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι Αμερικανοί αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανοί, ο Ομπάμα πιστεύει πως καμιά συγκεκριμένη θρησκεία δεν πρέπει να καθορίζει τις ΗΠΑ. Μπορεί ένας Αμερικανός πολιτικός να πάει μπροστά με τέτοιες ιδέες; Θα το δούμε.