ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ πιο αιματηρός γίνεται ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στο Ιράκ. Βομβιστικές επιθέσεις σκορπούν τον τρόμο και προκαλούν αιματοχυσία, ενώ οι σιίτες συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τη θρησκευτική γιορτή Ασούρα.

Τουλάχιστον 40 σιίτες προσκυνητές που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για τη θρησκευτική γιορτή, σκοτώθηκαν χθες από έκρηξη βόμβας σε δρόμο κωμόπολης που βρίσκεται βορειοανατολικά της Βαγδάτης, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Άλλοι 79 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η έκρηξη έγινε όταν μια πομπή πιστών περνούσε από δρόμο στην πόλη Χανακίν, που κατοικείται από κράμα εθνικοτήτων και θρησκειών όπως Κούρδοι, σουνίτες Άραβες και σιίτες. Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε κάδο σκουπιδιών. Περίπου μία ώρα αργότερα, ένας καμικάζι εξερράγη κοντά στην είσοδο σιιτικού τεμένους στην πόλη Μαντάλι, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, επίσης κοντά στα σύνορα με το Ιράν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 40. Οι σιίτες εξακολουθούν να συρρέουν στην ιερή πόλη της Κερμπάλα, νοτίως της Βαγδάτης, για να θρηνήσουν τον θάνατο του εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ, πριν από 1.300 χρόνια.

Επείγουσα ανάγκη

Για επείγουσα ανάγκη «νέων και διαφορετικών ενεργειών» στο Ιράκ μίλησε χθες ο ναύαρχος Ουίλιαμ Φάλον, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί τον στρατηγό Τζον Αμπιτζέιντ ως επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (CΕΝΤCΟΜ) του αμερικανικού Στρατού στη Μέση Ανατολή.

Από το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ ανακοινώθηκε χθες ότι από την Κυριακή 263 ένοπλοι σιίτες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 500 έχουν συλληφθεί, σε μία από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις μετά την αμερικανική στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μοχάμεντ αλ-Ασκάρι δήλωσε πως οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 502 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 210 που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις κοντά στην ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ.