Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος από τη χρήση σολάριουμ έχει διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η αύξηση κατά 30% των ιδιωτικών, μη ελεγμένων κέντρων σολάριουμ που χρησιμοποιούν ολοένα και πιο μεγάλης ισχύος λάμπες, καθώς και το ότι αυτές εκπέμπουν έως και διπλάσια ακτινοβολία UVΑ(Β) απ΄ ό,τι τα σολάριουμ που χρησιμοποιούνταν προ δεκαετίας, σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν το τέλειο μαύρισμα μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία τους, λόγω της έκθεσής τους στην υπέρυθρη ακτινοβολία. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα σε κέντρα σολάριουμ, σπα, γυμναστήρια και αθλητικά κέντρα το 83% των σολάριουμ ξεπερνούν τα όρια της επιτρεπόμενης ασφαλούς έκθεσης σε υπέρυθρη ακτινοβολία, τα οποία προσδιορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ασφάλειας.

Ο Χάρι Μόουζλι, επικεφαλής της μονάδας Φωτοβιολογίας στο νοσοκομείο Νάινγουελς και της ιατρικής σχολής στο Νταντί και υπεύθυνοι σε τοπικές υπηρεσίες περιβαλλοντικής υγείας, κατέγραψαν τα επίπεδα εκπομπής ακτινοβολίας UV από σολάριουμ, με αιφνίδιες επισκέψεις που πραγματοποίησαν σε 133 σολάριουμ σε 50 τοποθεσίες στην πόλη Ντάντι, στο Περθ και στο Κίνρος. Τέλος, σύνεκριναν τα αποτελέσματα με προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη το 1997. «Αυτό που ανακαλύψαμε αυτήν τη φορά είναι ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος έχει αυξηθεί σημαντικά, περίπου κατά 2,7 φορές».