ΝΙΚΗ ΣΑΛΛΑ σε ό,τι αφορά την κατάθεση των δημόσιων προσφορών «έδειξε» χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ενώ Πειραιώς και Κύπρου φαίνεται ότι έρχονται πιο κοντά. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της τελευταίας κ. Χαρίλαος Σταυράκης δήλωσε ότι δεν αποκλείει συνεργασία με την Πειραιώς, όπως και με οποιαδήποτε άλλη τράπεζα.

Πλέον, μετά και τη χθεσινή απόφαση του ΧΑΚ, ισχύει μόνο η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς για τη Μarfin Ρopular Βank, η οποία θα «τρέχει» ανεμπόδιστη για τουλάχιστον 45 ημέρες, αφού η Πειραιώς έχει προβάδισμα. Η απόφαση δίνει τέλος στο αλαλούμ που είχε προκύψει επί κυπριακού εδάφους τις τελευταίες εβδομάδες με το θέμα των δημόσιων προφορών να «περιφέρεται» μεταξύ του ΧΑΚ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου.

Τι έκρινε

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΧΑΚ έκρινε πως η δημόσια προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς κατατέθηκε πριν από αυτήν της Μarfin και απέρριψε την τελευταία, με βάση το άρθρο 21 του κανονισμού του Χρηματιστηρίου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ανακοίνωσης, «το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εξεταστεί το έγγραφο της δημόσιας πρότασης της Μarfin Ρopular Βank για απόκτηση 35%-100% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, επειδή προηγήθηκε η υποβολή της ανακοίνωσης της Τράπεζας Πειραιώς για διατύπωση δημόσιας πρότασης για απόκτηση 40%-100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Μarfin Ρopular Βank». Ανακοινώσεις

Σημειώνεται ότι ήδη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για τις 12 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα απαιτηθεί αν ευοδωθεί η δημόσια προσφορά. Η διοίκηση της Πειραιώς αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει τις μελλοντικές προθέσεις της, αφού θα ανακοινώσει το επιχειρηματικό της σχέδιο έως το 2010, μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα του 2006.