ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 26 νεκροί και περισσότεροι από 60 τραυματίες είναι ο απολογισμός των ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων από την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ των υποστηρικτών της Χαμάς- που ηγείται της παλαιστινιακής κυβέρνησης- και της Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Αν και οι περισσότερες ταραχές σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, βίαια επεισόδια έγιναν και στη Δυτική Όχθη, όπου περίπου 15 ένοπλοι της Φατάχ εισέβαλαν σε τράπεζα και πήραν ως όμηρο τοπικό ηγέτη της Χαμάς.

Μεσολάβηση

Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση, ωστόσο ώς αργά χθες καμία προσπάθεια δεν απέφερε αποτέλεσμα. Εδώ και ένα χρόνο, από τότε δηλαδή που η Χαμάς νίκησε τη Φατάχ στις βουλευτικές εκλογές, οι δύο πλευρές παραμένουν εγκλωβισμένες σε έναν αγώνα εξουσίας. Τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμμένα από τον Δεκέμβριο, οπότε απέτυχαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και ο Αμπάς απείλησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Συνολικά 60 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε. Το Ισραήλ διόρισε χθες τον πρώτο Άραβα μουσουλμάνο υπουργό του, τον Γκαλέμπ Ματζάντλε. «Το πρώτο βήμα έγινε και αυτό κάνει τους Άραβες Ισραηλινούς να νιώθουν ότι πραγματικά ανήκουν εδώ» δήλωσε ο Ματζάντλε- ο οποίος προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα- στη ραδιοφωνία του στρατού. Οι Άραβες αποτελούν το 20% του ισραηλινού πληθυσμού και παραπονούνται εδώ και χρόνια ότι η αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.