ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ αναμένεται να κηρύξει την ανεξαρτησία του μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, με την σιωπηρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, σε μία προσπάθεια επίλυσης του οκταετούς αδιεξόδου για το καθεστώς της επαρχίας που βρίσκεται στην καρδιά του πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Βελιγραδίου.

Όπως σημειώνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», κορυφαίοι δυτικοί πολιτικοί λένε ότι η επαρχία θα κάνει αυτήν την κίνησή της σύντομα, και θα αναγνωριστεί ως ανεξάρτητη από τις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, μόλις επιτευχθεί συναίνεση γύρω από μία απόφαση του ΟΗΕ για το μέλλον της- η οποία αναμένεται να προβλέπει κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία για την επαρχία.

Δυτικοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από τη διαμάχη για το μέλλον της επαρχίας, αλλά αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Σερβίας.

Επιβεβαίωση

Ο Μουχάμετ Χαμίτι, κύριος πολιτικός σύμβουλος στην αλβανόφωνη ηγεσία του Κοσόβου, επιβεβαίωσε ότι η επαρχία πράγματι σκέπτεται να προβεί σε μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας, αλλά προσέθεσε ότι θα προτιμούσε να εργαστεί εντός της διαδικασίας του ΟΗΕ. «Είμαστε ανεξάρτητοι από το 1999, αλλά χρειαζόμαστε την αναγνώριση της εθνικής μας κυριαρχίας από τη διεθνή κοινότητα. Δεν περιμένουμε να μας δοθεί η ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία μας ως δώρο από κανέναν», τόνισε.

Την Παρασκευή, ο Μάρτι Αχτισάαρι, ο βασικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Κόσοβο, παρουσίασε προτάσεις στην ομάδα επαφής των βασικών δυνάμεων για το Κόσοβο, όπου συμμετέχουν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Σκοπεύει να παρουσιάσει το σχέδιό του στους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου στις 2 Φεβρουαρίου, για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις πριν από μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο.