Άρχισε να γράφει ιστορία (νεώτερος σκόρερ του ΠΑΟ στο επαγγελματικό πρωτάθλημα) με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ο Σωτήρης Νίνης, αλλά μαζί του και ο Βίκτορ Μουνιόθ, που όχι μόνο εμπιστεύτηκε τον 16χρονο (και 9 μήνες, 24 μέρες) χαφ, αλλά δείχνει διατεθειμένος να δημιουργήσει τη δική του «νουβέλ βαγκ» στους «πράσινους».

Ο Ισπανός προπονητής είδε τον Σωτήρη Νίνη να πετυχαίνει το 1ο του γκολ μετά 27 δευτερόλεπτα έναρξης του δευτέρου ημιχρόνου με τον Πανιώνιο, ενώ πήρε στην αποστολή για πρώτη φορά τον 17χρονο αριστερό μπακ Νίκο Μπουτζίκο, τον οποίο θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Όσοι ξαφνιάστηκαν ευχάριστα βλέποντας στη βασική 11άδα του Παναθηναϊκού με το Αιγάλεω στις 7 Ιανουαρίου τον Νίνη, προχθές στο ίδιο γήπεδο, χειροκρότησαν κάθε ενέργεια του Βορειοηπειρώτη ποδοσφαιριστή και πανηγύρισαν έξαλλα το γκολ-δοκίμιο εξυπνάδας, έμπνευσης και αποτελεσματικότητας, σε τέτοιο σημείο που το αχανές ΟΑΚΑ να θυμίσει Λεωφόρο. Τόσο κοντά ήρθε ο 16χρονος με τους οπαδούς, τόσο

ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟΣ

«Πρώτα πρέπει να δουλεύεις για την ομάδα και μετά για τον εαυτό σου», δήλωσε ο 16χρονος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ, ο οποίος δεν θαμπώνεται από τη λάμψη των προβολέων:

«Δεν με ενδιαφέρει η δημοσιότητα», λέει ο ίδιος

κοντά έφερε τους οργανωμένους με την ομάδα, χάρη στην κίνησή του να πανηγυρίσει το γκολ, πηγαίνοντας προς την πλευρά τους, ενώ πριν αρχίσει ο αγώνας τούς είχε… προετοιμάσει, χειροκροτώντας τους. Αυτό το χειροκρότημα δεν είχε μόνο τη χρησιμότητα που έχει μια ξυλόσομπα σε ένα μισοάδειο δωμάτιο, αλλά και να… στρέψει κατά κάποιο τρόπο τα βλέμματα πάνω του. Ήθελε να κερδίσει το χειροκρότημα του κόσμου, ακόμη και σε ένα τακουνάκι, ένα άψογο κοντρόλ ή μια μονοκόμματη σέντρα, ένα σπριντ προς τα πίσω για να μαρκάρει και να αντλήσει δύναμη, ώστε να πετύχει το πρώτο του γκολ, που μπορεί να μη συνοδεύτηκε με το βραβείο του νεαρότερου σε ηλικία σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου (προηγείται ο Οφορίκουε και ακολουθεί πρώτος Έλληνας ο Θωμάς Μαύρος), όμως έχει τη δική του ξεχωριστή αξία. Ακόμη και για τον Μουνιόθ, αλλά και για τους προπονητές του στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού, αυτό το γκολ έχει την ίδια βαθμολογική, αλλά και συναισθηματική αξία, με αυτή που έχει ένα άριστα μαθητή Δημοτικού στον πρώτο του έλεγχο.

«Πρώτα πρέπει να δουλεύεις για την ομάδα και μετά για τον εαυτό σου», δήλωσε ο Νίνης, ο οποίος δεν δίνει προς το παρόν σημασία στη μεγάλη δημοσιότητα που έχουν πάρει οι… πρόωρες εμφανίσεις του, οι οποίες όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά επιβραβεύτηκαν με ένα γκολ: «Δεν με βαραίνουν όλα όσα ακούγονται, γιατί πολύ απλά δεν ασχολούμαι. Δεν με ενδιαφέρει η δημοσιότητα», τόνισε ο νεαρός δεξιός χαφ, που δεν έκρυψε ότι έψαχνε αυτό το γκολ: «Προσπαθούσα να σπάσω το ρεκόρ, αλλά αυτό που έχει σημασία πιο πολύ είναι η νίκη της ομάδας μου». Ο «μικρός», που πολλοί τον παρομοιάζουν- λόγω του στυλ- με τον Σαραβάκο και τον Μέσι, έστειλε μήνυμα, λέγοντας: «Το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει ακόμη»!

«Υπάρχουν δύσκολα παιχνίδια στη συνέχεια, αλλά αν παίξουμε τόσο καλά, όπως σήμερα και στην Ξάνθη, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Το πρωτάθλημα έχει πολλές αγωνιστικές ακόμη και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Να συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι, ώστε να κατακτήσουμε και τους τρεις στόχους μας».

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ

Ο Σωτήρης Νίνης, που έτυχε του ζεστού χειροκροτήματος του κόσμου, όταν έγινε αλλαγή (προφανώς για λόγους ξεκούρασης, αφού ακολουθεί το Κύπελλο με τον ΠΑΟΚ) στο 68΄, έτυχε της αγκαλιάς και του Αντρέας Ίβανσιτς, ο οποίος τη στιγμή που έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο, του έδωσε τα δικά του θερμά συγχαρητήρια: «Τον συγχάρηκα για το πρώτο του γκολ», είπε ο Αυστριακός, ενώ ο Σωτήρης Λεοντίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μακάρι να συνεχίσει έτσι. Το μέλλον τού ανήκει».

Σε ερώτηση που δέχτηκε από τον συνάδελφο του τηλεοπτικού καναλιού Supersport «ποια εθνική ομάδα, της Ελλάδας ή της Αλβανίας, θα προτιμήσει», ο γεννημένος στη Χειμάρρα, Νίνης απάντησε: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη». Στο τέλος του αγώνα πήρε τον άλλοτε συμπαίκτη του στην ομάδα Νέων του Παναθηναϊκού και νυν στην Ανδρών, Νίκο Μπουτζίκο και αγκαλιασμένοι αποχώρησαν. Εκτός των άλλων, οι δύο έφηβοι έχουν να σκεφτούν και τις απουσίες τους στο Λύκειο, οι οποίες αυξάνονται, αφού ο Μουνιόθ τούς θεωρεί απαραίτητους στις προπονήσεις (πρωινές).

«Καθάρισε» με το Ν και με το Σ


Α υτή τη φορά ο Παναθηναϊκός είχε και ουσία στο παιχνίδι του! Οι «πράσινοι» νίκησαν με 2-0 τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ, συνδυάζοντας το καλό ποδόσφαιρο με δύο γκολ που είχαν τη σφραγίδα του αποτελεσματικού Δημήτρη Σαλπιγγίδη και του ταλαντούχου 16χρονου Σωτήρη Νίνη, ο οποίος σκόραρε για πρώτη φορά και έγινε ο νεώτερος σκόρερ του ΠΑΟ στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Σε αντίθεση με το παιχνίδι στην Ξάνθη, ο Παναθηναϊκός ήταν και αποτελεσματικός πετυχαίνοντας απο ένα γκολ στις αρχές των δύο ημιχρόνων, ενώ ο Βίκτορ Μουνιόθ κατάφερε να κάνει και συντήρηση δυνάμεων εν όψει του αγώνα Κυπέλλου μεθαύριο με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

Ο Πανιώνιος, που σε γενικές γραμμές στάθηκε καλά στο γήπεδο, πιάστηκε στον… ύπνο λίγα λεπτά αφότου είχε βγει από τα αποδυτήρια, κάτι που προκάλεσε και τον εκνευρισμό του προπονητή του, Έβαλντ Λίνεν, ο οποίος κλώτσησε τον πάγκο.

Μετά το γρήγορο (6΄) πρώτο γκολ που πέτυχε ο Παναθηναϊκός με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη γρήγορη εκτέλεση από πλάγιο άουτ και στη συνέχεια την ασίστ του Τζιόλη, ο Πανιώνιος προσπάθησε να αναπτυχθεί απο τα πλάγια· όμως η καλά οργανωμένη άμυνα των «πρασίνων» και η βοήθεια των χαφ (Τζιόλης, Λεοντίου, Νίνης, Ρομέρο) στον ανασταλτικό τομέα ήταν τέτοια, που δεν άφηνε στους παίκτες των «κυανέρυθρων» πολλούς ελεύθερους διαδρόμους. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός έδωσε χώρο στους φιλοξενούμενους και επιχείρησε πιέζοντας αλλά και με αντεπιθέσεις να πετύχει και δεύτερο γκολ.

Ο Σωτήρης Νίνης ταλαιπώρησε αρκετά τον Σπυρόπουλο, που δεν έφτασε στα γνωστά υψηλά στάνταρ του και βοήθησε πολύ στην άμυνα τον Νίλσον, ενώ σε μικρότερο βαθμό έγινε το ίδιο από την αριστερή πλευρά, με τον Ρομέρο στον Βύντρα. Ο κεντρικός αμυντικός του Πανιωνίου, Πλετς, ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας και έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει το 2-0. Στο 25΄ πρόλαβε τον γρήγορο Σαλπιγγίδη, παρά το γεγονός ότι ο φορ του Παναθηναϊκού ήταν πιο μπροστά, ενώ στο 28΄ ο Βραζιλιάνος λίγο έλειψε να ισοφαρίσει με κεφαλιά- κατέληξε άουτ.

Στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου ο Γερμανός προπονητής του Πανιωνίου άλλαξε πλευρά στον Αραβίδη φέρνοντάς τον αριστερά και οι φιλοξενούμενοι έγιναν επικίνδυνοι. Στο 44΄ μάλιστα ο χαφ των «κυανέρυθρων» απέφυγε δύο αντιπάλους, έβγαλε την επικίνδυνη σέντρα και αν δεν πεταγόταν ο Μόρις την τελευταία στιγμή, ενδεχομένως να ερχόταν η ισοφάριση. Στις καθυστερήσεις έπειτα από σουτ του Γουνδουλάκη η μπάλα κατέληξε άουτ.

Στα πρώτα δευτερόλεπτα του δευτέρου ημιχρόνου ο Νίνης απέφυγε δύο αμυντικούς του Πανιωνίου ξεκινώντας από δεξιά και συγκλίνοντας προς το κέντρο της περιοχής και με αριστερό σουτ έγραψε το 2-0. Από ΄κει και πέρα ο Μουνιόθ φάνηκε ότι έδωσε το σύνθημα (αλλαγές) για συντήρηση δυνάμεων, με τον Πανιώνιο να αγγίζει το γκολ σε δύο κλασικές ευκαιρίες. Η μία στο 51΄, όταν ο Τζιμπούρ βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Γκαλίνοβιτς με τον Κροάτη να αποκρούει σε κόρνερ το πλασέ του επιθετικού του Πανιωνίου και η άλλη στο 78΄ όταν ο «Σούπερ Μάριο» είπε ξανά «όχι» σε διπλή ευκαιρία με τον Γουνδουλάκη αρχικά και τον Τζιμπούρ στη συνέχεια. Ο Μάντζιος στο 57΄ έπιασε δυνατό σουτ από δεξιά αλλά απέκρουσε ο Κένινγκ.

Στο 82΄ είχαμε κούρσα του Παπαδόπουλου, δυνατό σουτ και απόκρουση σε κόρνερ από τον Κένινγκ.

Χωρίς δύσκολες φάσεις το παιχνίδι και καλός σε γενικές γραμμές ο διαιτητής Καλόπουλος. Σε κάποιες φάσεις ήταν περισσότερο αυστηρός απ΄ ό,τι έπρεπε και σε άλλες ανεκτικός. Τέλος, δεν είχε σταθερή άποψη σε ό,τι αφορά το πλεονέκτημα.

Οι παίκτες μου έχουν όρεξη για δουλειά


Στον ρυθμό του… καλού ποδοσφαίρου χορεύει ο Παναθηναϊκός σύμφωνα με τον Βίκτορ Μουνιόθ, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη νίκη, τον ρυθμό του παιχνιδιού (και) της ομάδας του και φυσικά από την προσπάθεια και τη διάθεση που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές του.

Αντίθετα, ο προπονητής του Πανιωνίου είχε παράπονα από τους παίκτες του, καθώς δέχθηκαν δύο γρήγορα γκολ από «χαζά» λάθη. Ο Ισπανός προπονητής των «πρασίνων» είπε: «Ο αγώνας για μένα είχε γρήγορο ρυθμό. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, όπου καταφέραμε να σκοράρουμε νωρίς. Στο ημίχρονο είπαμε να παίξουμε με περισσότερη ακρίβεια και το γρήγορο γκολ που πετύχαμε μάς ηρέμησε. Ομολογώ ότι ο Πανιώνιος από την πλευρά του έκανε ευκαιρίες, όμως και εμείς θα μπορούσαμε να πετύχουμε άλλο ένα γκολ. Μου άρεσε ο ρυθμός του αγώνα, οι παίκτες είχαν θέληση να παίξουν, να σκοράρουν, ίσως να χρειαζόταν περισσότερη ακρίβεια στις κινήσεις. Αναλύσαμε την κατάσταση στην ομάδα, γνωριζόμαστε καλύτερα πλέον, οι παίκτες έχουν όρεξη για δουλειά και είμαστε σε αυτόν τον ρυθμό πια». Και ο Μουνιόθ συνέχισε: «Είχαμε κατασκοπεύσει τον Πανιώνιο και είχαμε δει πολλούς αγώνες του, ανάμεσά τους και το ματς με τον Ολυμπιακό, στο οποίο δεν είχε αρκετή τύχη».

Για τα μεταγραφικά ο 49χρονος προπονητής εξήγησε:

«Προσπαθούμε να δυναμώσουμε την ομάδα, όχι να κάνουμε μεταγραφές απλά για τις μεταγραφές, αλλά να πάρουμε έναν παίκτη που θα μπορεί να ενισχύσει την ομάδα. Ακολουθεί ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ, όπου πρέπει να μπούμε με ρυθμό για να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, αλλά μην ξεχνάμε ότι ακολουθεί και ο αγώνας του πρωταθλήματος

ΕΙΠΕ

Ο Πανιώνιος έκανε ευκαιρίες, όμως και εμείς θα μπορούσαμε να πετύχουμε άλλο ένα γκολ

στην Τούμπα».

Σε ό,τι αφορά στην παραμονή του στον πάγκο του Παναθηναϊκού, έπειτα από φήμες για δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Ισπανία, ξεκαθάρισε: «Δεν μίλησα για το αν θέλω να παραμείνω στον Παναθηναϊκό, αυτό που μπορώ να επαναλάβω είναι ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν μίλησα σε κανέναν ραδιοφωνικό σταθμό για το αν θέλω να παραμείνω ή όχι».

«ΑΝΟΗΤΑ ΛΑΘΗ»

Ο προπονητής του Πανιωνίου δήλωσε: «Και στα δύο ημίχρονα ήμασταν πολύ άτυχοι. Ήταν ο χειρότερος τρόπος για να μπούμε στο παιχνίδι. Δεχθήκαμε γκολ έπειτα από τα αρχικά έξι- επτά λεπτά, στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου επιστρέψαμε στον αγώνα, όμως με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου δεχθήκαμε πάλι γκολ και ήταν δύσκολο να επιστρέψουμε». Ο Γερμανός έγινε πιο συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τα γκολ: «Και τα δυο γκολ προέρχονται από ατομικά λάθη, το πρώτο γιατί αφήσαμε τον Τζιόλη ελεύθερο και το δεύτερο γιατί επιτρέψαμε στον Νίνη από τα πλάγια να πάει στον κεντρικό άξονα και να σκοράρει. Ήρθαμε έχοντας στόχο να πάρουμε κάτι θετικό, όμως αν δεν πετυχαίνεις γκολ είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Στα πρώτα 20-25 λεπτά χάσαμε αρκετές μπάλες, αλλά στο τελευταίο 15λεπτο του πρώτου ημιχρόνου ήμασταν καλοί και δημιουργήσαμε ευκαιρίες, όπως αυτές των Πλετς και Αραβίδη, ενώ δεν καταφέραμε να εκμεταλλευθούμε την προσπάθεια του Παναθηναϊκού να κάνει τεχνητό οφσάιντ, καθώς δεν είχαμε καλή τελική πάσα».

Ο προπονητής της ομάδας της Νέας Σμύρνης είπε ακόμη: «Στο δεύτερο ημίχρονο δεχθήκαμε γκολ στα πρώτα τριάντα δευτερόλεπτα και αυτός ήταν πολύ άσχημος τρόπος για να αρχίσει το δεύτερο 45λεπτο. Αυτό που δεν καταφέραμε ήταν και πάλι το γκολ, παρά τις ευκαιρίες που είχαμε με τον Τζιμπούρ και τον Γουνδουλάκη. Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να πιέσουμε, αλλά ήταν αργά.

Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ καλή ομάδα, αλλά αν δεν κάναμε αυτά τα χαζά λάθη μπορεί να είχαμε καλύτερη τύχη στον αγώνα. Ίσως να είναι και η ουσιαστική διαφορά των δύο ομάδων: ότι η μία είχε δύο- τρεις ευκαιρίες και κατάφερε να σκοράρει».